spot_img
spot_img
22.9 C
Paphos
Saturday, September 18, 2021

Δήμος Πέγειας: Φυγή προς τα μπρος [του Πέτρου Λεωνίδου]

spot_img
   

Ο Δήμος Πέγειας έχει όλα τα φόντα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της ιστορίας και του πολιτισμού που κουβαλά καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, να μετεξελιχθεί σ’ έναν σύγχρονο Δήμο με σύγχρονες δομές και ενεργούς δημότες


Όταν τη δεκαετία του 90’ η Μασσαλία υπέφερε από μια μεγάλη κρίση, κυρίως ναυτιλιακή, λόγω της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της περιοχής, η αύξηση της ανεργίας και τα κοινωνικά προβλήματα οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Το 1992 ο Δήμος, σε συνεργασία με το γαλλικό κράτος, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να δημιουργήσουν «μια πόλη μέσα στην πόλη», με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας.

   

Το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισαν ήταν το ότι όλη η γη ήταν ιδιωτική. Με την αγορά της γης προχώρησαν στο δεύτερο στάδιο, που ήταν να δημιουργήσουν υποδομές (δίκτυα, κοινωνικές υποδομές, δημόσιες μεταφορές, δημόσιους χώρους) και στη συνέχεια κατοικίες, γραφεία και εγκαταστάσεις ήπιας βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Εγκατάσταση 10.000 κατοίκων, 20.000 θέσεις εργασίας, 4.000 νέες κατοικίες, αναπαλαιώσεις κτηρίων, 2 μουσεία, μία αίθουσα συναυλιών, ένα θέατρο και ένα εμπορικό κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση ακόμα συνεχίζεται.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Όλη αυτή η προσπάθεια καταλήγει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου μιας νέας βιώσιμης μεσογειακής πόλης, που σέβεται το περιβάλλον, συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική δημιουργία και συμβάλλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικής της θέσης.

Η επένδυση σε υποδομές που θα καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής των δημοτών πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο. Οι σύγχρονες πόλεις δημιουργούν νέα πρότυπα πλατειών και δημόσιων χώρων, που συνδυάζουν τον αρχιτεκτονικό καλλωπισμό, δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και αυτομάτως νέες θέσεις εργασίας. Πόσω μάλλον όταν ένας δήμος έχει σαν συγκριτικό πλεονέκτημα τον τουρισμό, που θα είναι ευεργετικό για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβαδίζει όμως και με τους δρόμους της εποχής της. Όπως είναι γνωστό, η αναπτυξιακή πολιτική 2020 της Ε.Ε. στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για «έξυπνες πόλεις και κοινότητες» είναι μια πρωτοβουλία για συμπράξεις επιχειρήσεων, τοπικών Αρχών και κοινωνίας που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, αστική κινητικότητα, δομημένο περιβάλλον, τις τεχνολογίες για υποδομές ενέργειας, μεταφορών, πληροφοριών και επικοινωνίας.

Οι «έξυπνες πόλεις» είναι ένας νέος τρόπος δημοτικής διακυβέρνησης και διαχείρισης που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, στο οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες παίζουν βαρυσήμαντο ρόλο.

Με τέτοιου είδους δράσεις σε εξέλιξη, που θα καλύπτουν το τρίπτυχο αναβάθμισης των υποδομών για έναν ανθρώπινο δήμο και θα ωθήσουν την τοπική οικονομία, τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους δημότες και ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, απευθείας δημιουργείται το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορέσει ο δήμος να επενδύσει στους ανθρώπους του.

Ο συνδυασμός ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων μέσω της βοήθειας των ευπαθών ομάδων με παροχή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (π.χ. φαρμάκων, τροφίμων) και η δημιουργία θεσμών που θα συνδέονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος θα τονώσουν το ενδιαφέρον των δημοτών. Έτσι καλλιεργείται η κουλτούρα της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης με παρεμβάσεις στις εξελίξεις μέσω οργανωμένων συνόλων (Συμβούλιο Νεολαίας, Γενικές Συνελεύσεις Δημοτών).

Ο Δήμος Πέγειας έχει όλα τα φόντα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της ιστορίας και του πολιτισμού που κουβαλά καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει να μετεξελιχθεί σ’ έναν σύγχρονο Δήμο με σύγχρονες δομές και ενεργούς δημότες, που θα αναπτύσσεται απελευθερώνοντας τις δυνατότητές του με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Με παλιά και φθαρμένα υλικά, το νέο δεν χτίζεται. Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν, χρειάζονται όραμα, φαντασία, νέες ιδέες και όρεξη. Δυστυχώς ο Δήμος Πέγειας σύρθηκε στον μαρασμό και την απαξίωση από μια χούφτα ανθρώπων, που το συμφέρον και η ιδιοτέλεια κυριάρχησαν της προσφοράς στα κοινά. Αυτοί συνειδητά κάνουν ό,τι κάνουν. Εμείς; Τόσο ανεύθυνοι και ασυνείδητοι είμαστε;

ΠΕΤΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πέγειας

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img