Μεγάλη ανησυχία επικράτησε χθες, ειδικά στα social media, μετά την είδηση ότι 2,5 ετών αγοράκι δέχθηκε δάγκωμα από φίδι.
Το Sigmalive επικοινώνησε σήμερα με τον ερπετολόγο Γιάννη Αγγελή, ο οποίος συχνά παρέχει βοήθεια σε νοικοκυριά που εντοπίζουν φίδια στα σπίτια τους και υποδεικνύει εύκολους τρόπος πρόληψης καθώς και αντιμετώπισης ενός περιστατικού.
Όπως εξήγησε ο Γιάννης Αγγελή, η εποχή που διανύουμε τώρα εξακολουθεί να είναι περίοδος έντονης εμφάνισης φιδιών, χωρίς να πρέπει να προκαλεί αυτό ανησυχία.
Διαπιστώνεται ότι οι οχιές δεν εντοπίζονται τόσο συχνά στο κέντρο των πόλεων. Πιο συχνά συναντάς κάποιο από τα υπόλοιπα είδη φιδιών, τα οποία σημειώνεται ότι δεν είναι δηλητηριώδη. Δηλητηριώδες φίδι στην Κύπρο είναι μόνο η οχιά και μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε αν δεχθήκαμε επίθεση από οχιά η κάποιο άλλο φίδι:
Η οχιά αφήνει στο στόχο της σημάδια από ένα ή δυο δόντια. Αντιθέτως τα υπόλοιπα φίδια αφήνουν σημάδια από όλα τους τα δόντια, αφήνουν σημάδι από ολη τους τη σιαγόνα στο στόχο τους, είπε ο κ. Αγγελή.
Ποιοι χώροι ελκύουν τα φίδια
Νοικοκυριά που έχουν πισίνες, γρασίδια, κήπους και άγρια χόρτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουν κάποιο φίδι στο σπίτι τους, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κάποιου φιδιού σε σπίτι που δεν έχει κάτι από τα πιο πάνω.
Όσοι έχουν χόρτα, γρασίδια και κήπους πρέπει να τα περιποιούνται για να υπάρχει εύκολη ορατότητα στο τι υπάρχει μέσα στο σπίτι μας. Επίσης, όσοι έχουν κήπους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τις απογευματινές ώρες που ποτίζουν, είναι και οι ίδιες ώρες που τα φίδια αναζητούν νερό για να πιουν.
Για τον ίδιο λόγο εμφανίζονται τα φίδια και σε σπίτια που έχουν πισίνα.
Για τους κήπους και τα χόρτα ο Γιάννης Αγγελή διαθέτει ειδικά φάρμακα απωθητικά. Με το Γιάννη Αγγελή μπορείτε να ρθειτε σε επικοινωνία από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Tι κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι
Όταν ένα φίδι μας επιτεθεί και μας δαγκώσει σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουμε από μόνοι μας μέτρα αντιμετώπισης, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιδεινώσουμε την κατάσταση.
Όταν δαγκωθούμε από φίδι σπεύδουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να μας παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Τονίζεται ότι ένα άτομο που δαγκώθηκε από φίδι κρατείται στην εντατική μονάδα παρακολούθησης, για προληπτικούς κυρίως λόγους.
Ανάλογα με την κατάσταση υγείας του ατόμου που δαγκώθηκε καθώς και του είδους του φιδιού που επιτέθηκε, κρίνεται από τους ιατρούς εάν θα πρέπει να χορηγηθεί στο πρόσωπο αντιοφικό ορό.