8.2 C
Paphos
Sunday, March 7, 2021

Γ. Ντέτσερ:Το Πάφος 2017 θα αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης

   

Η διοργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Πάφο, καθώς είναι ο ύψιστος πολιτιστικός θεσμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017.


Ταυτόχρονα, συνέχισε, “αποτελεί και μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και απαιτητική διοργάνωση που προϋποθέτει πέρα από το δημιουργικό, το καθαρά καλλιτεχνικό μέρος, μια σε βάθος χρόνου προετοιμασία, συνεχή υποστήριξη από την πολιτεία, τις Αρχές και τους πολίτες της πόλης και βεβαίως τη χρηματοδότηση και επαρκή οικονομική στήριξη της όποιας οργανωτικής δομής αναλαμβάνει τη διοργάνωση”.

   

Έχοντας την ευκαιρία της συζήτησης και ανταλλαγής με άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2017 ανέφερε πως είναι πεπεισμένη ότι η προετοιμασία στην Πάφο, παρά τις αρχικά μεγάλες δυσκολίες, είναι σε πολύ καλή φάση.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Επεξήγησε πως το πρόγραμμα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και τα έργα υποδομής βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να μπορέσουν να υποδεχτούν τις πολλές και απαιτητικές δράσεις του προγράμματος του Πάφος 2017.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

“Κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιέχει τόσο εφήμερες και απλές δράσεις, όσο και πολυεπίπεδα έργα, που η προετοιμασία τους δεν περιορίζεται στην τελική τους παρουσίαση αλλά προϋποθέτουν πολλές και σύνθετες ενέργειες για να καταλήξουν στο αποτέλεσμα που βλέπει συνήθως ο θεατής,” εξήγησε.

Πρόσθεσε δε, πως αυτή την περίοδο προετοιμάζονται εντατικά για την παρουσίαση του προγράμματος τέλος Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα εργάζονται για την όσο το δυνατό καλύτερη υλοποίηση και προώθηση των έργων και δράσεων κατά το 2017.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ανέλαβε τα ηνία του καλλιτεχνικού μέρους του Πάφος 2017 “με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση για όσα κατάφερε η Πάφος, οι δημιουργοί, οι εθελοντές, γενικά όλοι οι συντελεστές αυτής της τεράστιας προσπάθειας που έφερε τον τίτλο στην Πάφο, αλλά και νιώθοντας μεγάλη ευθύνη, σχεδόν δέος για την έκταση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αμφισβήτησης”.

Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Προγράμματος τον Ιανουάριο του 2015, ο Οργανισμός Πάφος 2017 είχε ήδη κάνει σημαντικά βήματα πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό την αναστροφή του αρνητικού κλίματος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ερωτηθείσα για τους στόχους που είχε θέσει τότε και πόσο κοντά είναι στην υλοποίηση τους 4 μήνες πριν την ανακήρυξη της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κ. Ντέτσερ είπε πως η κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα οφείλει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα με συνέχεια και συνέπεια απέναντι σε αυτό που κατατέθηκε τον καιρό της διεκδίκησης του τίτλου.

Άρα, πρόσθεσε, “κεντρικός στόχος υπήρξε να διατηρήσουμε το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του προγράμματος της Πάφου, του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, πράγμα που δεν ήταν εύκολο σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στο οικονομικό τοπίο της Κύπρου σε σχέση με το 2012 που κερδήθηκε ο τίτλος”.

Ευτυχώς, ανέφερε στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, πετύχαμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τη συνοχή του προγράμματος αλλά και να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία του με έργα και δράσεις που δημιουργήθηκαν στην πορεία είτε μέσα από την ανοικτή πρόσκληση που κάναμε το 2014, είτε μέσω συνεργιών και συνεργασιών με άλλους οργανισμούς από Κύπρο και το εξωτερικό, είτε ακόμα μέσω νέων έργων που σχεδιάστηκαν για να ενισχυθεί η καλλιτεχνική αριστεία και οι ανταλλαγές με άλλες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Αν αναλογισθούμε, είπε, “ότι το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο και απέσπασε θετικά σχόλια περιέχει 150 περίπου έργα, μερικά εκ των οποίων προϋποθέτουν δεκάδες δράσεις, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 έχει επιτύχει να δημιουργήσει με ένα τόσο μικρό, για ανάλογες διοργανώσεις, προϋπολογισμό ένα θαύμα”.

Σε ερώτηση για τους σκοπέλους που συνάντησε στην πορεία αυτή, ανέφερε πως έχοντας διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος μιας αναμφισβήτητα δύσκολης πορείας, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της διοργάνωσης, οι όποιοι σκόπελοι αποτέλεσαν δυσκολίες που ξεπεράστηκαν στο μεγαλύτερο τους βαθμό.

Αυτό που τώρα προέχει, σημείωσε, “είναι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του προγράμματος”, λέγοντας ενδεικτικά πως και οι τελευταίοι 4 μήνες να αναλωθούν στην ενδελεχή προετοιμασία του Οργανισμού και όλων των εμπλεκόμενων μερών για να έρθει σε πέρας και με επιτυχία το τεράστιο αυτό έργο.

Πρόσθεσε δε, πως η θετική αξιολόγηση στις Βρυξέλλες είχε δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Αφενός επιβεβαίωσε και ενίσχυσε, – όπως είπε στο ΚΥΠΕ – την πορεία του Οργανισμού, αποδίδοντας εύσημα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του, αφετέρου οδήγησε και στην πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης για την απονομή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη στον Οργανισμό, που συνεπάγεται μια μεγάλη και ταυτόχρονα απαραίτητη οικονομική ενίσχυση του.

“Δεν είναι και λίγο όταν μια τέτοια Επιτροπή αναφέρεται στην Πάφο ως υπόδειγμα για το πρόγραμμα της και το περιεχόμενο της. Η επιτυχία αυτή ενισχύει τον Οργανισμό, τη διοίκηση και τους ανθρώπους που ανήκουν σ` αυτόν,” σημείωσε.

Για την προσφορά του Πάφος 2017 στην πόλη τα επόμενα χρόνια, η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2017 είπε πως το Πάφος 2017 θα αφήσει πίσω του πολλά, ενδεχομένως περισσότερα από αυτά που μπορεί κάποιος να πάρει από τη διαδικασία της προετοιμασίας ή ακόμα και της διοργάνωσης.

Πέρα από κάποια θεσμικά προγράμματα, συνέχισε, “η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην Πάφο όπως και σε όλες σχεδόν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες θα αφήσει πίσω της δίκτυα, συσσωρευμένη γνώση, εμπειρίες, τεχνογνωσία, θα έχει ουσιαστικά αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης αλλά και τη θέση της πόλης στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου”.

H κ. Ντέτσερ ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υπήρξε η αφορμή, ο καταλύτης για να αλλάξει η πόλη σε υλικές υποδομές αλλά και σε ανθρώπινες, για να δημιουργηθούν νέες δημιουργικές δομές, νέοι τρόποι σκέψης και πυρήνες δημιουργίας και συμμετοχής στα κοινά.

“Μια τέτοια πορεία δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια δημιουργώντας μια ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην πόλη ώστε να μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον”, κατέληξε.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ