spot_img
spot_img
27.4 C
Paphos
Monday, April 19, 2021

Γ. Κουλουντής: Προβληματική και μη παραγωγική η λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου

spot_img
   

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πάφου έχει  διαπιστώσει πως η λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών, λόγω υποστελέχωσης και κακής οργάνωσης, είναι προβληματική, σημειώνει με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πάφου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ στο Δήμο Πάφου, Γιάννης Κουλουντής.

Ο κ. Κουλουντής στην επιστολή που ακολουθεί δίνει και προτάσεις για το πως πρέπει να αντιμεττωπιστεί το πρόβλημα:

“Οι πολεοδομικές άδειες και οι άδειες οικοδομής εκδίδονται με πολύ αργούς ρυθμούς . Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η βραχυκύκλωση της ανάπτυξης, η αποθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η απώλεια εσόδων για τον Δήμο , η απώλεια χρηματοδοτήσεων/επιχορηγήσεων  και η ταλαιπωρία των πολιτών. Παράλληλα  οι τεχνικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να φέρουν εις πέρας το κομμάτι που τους αναλογεί όσον αφορά  την εξασφάλιση των διαφόρων  κινήτρων που εκδίδουν τα υπουργεία και ο ΚΟΤ.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα έργα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ενώ η οικοδομική ανάπτυξη στην πόλη μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τεχνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν. Ταυτόχρονα υπάρχει  προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα του Δήμου να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές περιόδους αυξημένης οικοδομικής ανάπτυξης .Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται καθαρά ο κίνδυνος επιδείνωσης του προβλήματος, αφού σύντομα πρόκειται να αφυπηρετήσουν ο Εκτελεστικός Μηχανικός, ένας τεχνικός, ενώ λήγει η σύμβαση δύο λειτουργών που ασχολούνται με έκδοση αδειών. Το αρχείο βρίσκεται σε κίνδυνο και η φωτιά που ξέσπασε πρόσφατα στο κτήριο των τεχνικών υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα τεκμηρίωσης και  υπογραμμίζει την ανάγκη της άμεσης ηλεκτρονικής μηχανογράφησης του αρχείου  και της  ασφαλούς φύλαξής του.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Δεν είναι ορθό σε μια περίοδο που ο Δήμος επιδεικνύει αυστηρότητα προς τους πολίτες ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων τους, να αγνοούμε την υποχρέωσή μας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Ζητώ λοιπόν, όπως το θέμα της προβληματικής λειτουργίας  των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια. Παρακαλώ όπως μας παρουσιαστεί το πραγματικό οργανόγραμμα των υπαλλήλων και οι αρμοδιότητές τους καθώς και κατάλογος  των υποθέσεων που εκκρεμούν με τις ημερομηνίες κατάθεσής τους. Ζητώ επίσης την ενημέρωση της ολομέλειας  για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις  εκκρεμούσες απαιτήσεις των εργολάβων ,τις  χρηματοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Ταμείων και το κλείσιμο των τελικών λογαριασμών.

Πρόταση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου για τη βελτίωση της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου

 • Επίσπευση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής μηχανογράφησης του αρχείου των τεχνικών υπηρεσιών.
 • Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο κτήριο των τεχνικών υπηρεσιών και ασφαλέστερη φύλαξη του.
 • Εκσυγχρονισμός του συστήματος αρχειοθέτησης.
 • Ενίσχυση της υπηρεσίας στον τομέα της εξέτασης των αδειών και καθορισμός ατόμων με μοναδική αρμοδιότητα  αυτή. Η ενίσχυση του τομέα μπορεί αρχικά να γίνει με το υφιστάμενο προσωπικό, αποφορτίζοντας το από άλλες, μη επείγουσες εργασίες.
 • Να δοθεί έμφαση στη έκδοση αδειών που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού και τα επαγγελματικά υποστατικά με πρώτη προτεραιότητα τις περιπτώσεις που τυγχάνουν επιχορήγησης και εμπίπτουν στα διάφορα κίνητρα.
 • Τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής.
 • Τοποθέτηση ατόμων μέσω της ΑΝΑΔ και τοποθέτηση ληπτών ΕΕΕ με σκοπό να αποφορτιστεί το υφιστάμενο προσωπικό από εργασίες όπως η επιστολογραφία και η αρχειοθέτηση.
 • Τοποθέτηση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών για σκοπούς πρακτικής άσκησης.
 • Ο σχεδιασμός των έργων να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα και όχι στις τεχνικές υπηρεσίες.
 • Η καταγραφή των πολεοδομικών παρανομιών να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα με την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και όχι με τους πόρους της υποστελεχωμένης υπηρεσίας. Μέχρι την υλοποίηση του στόχου της εύρυθμης λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών, το προσωπικό θα πρέπει  δώσει έμφαση στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη.
 • Αίτηση για έγκριση νέων, επιπρόσθετων θέσεων εργασίας τεχνικών και λειτουργών. Θα πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των προβλημάτων  και των αναγκών. Στη συνέχεια εμπεριστατωμένα, και παρουσιάζοντας  τα πραγματικά δεδομένα να γίνει η αίτηση για τις επιπρόσθετες θέσεις εργασίας.”
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img