spot_img
spot_img
19.9 C
Paphos
Friday, September 24, 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΝΤΗΣ: Το μεγάλο στοίχημα του εμπορικού κέντρου της Πάφου

   

του Γιάννη Κουλουντή*

Το εμπορικό κέντρο ταλαιπωρείται για αρκετό καιρό αφού τα υπό κατασκευή έργα στην περιοχή έχουν μειώσει δραματικά την επισκεψιμότητά του. Γνωρίζουμε πως όλα τα έργα κατά την περίοδο της κατασκευής τους επιφέρουν ταλαιπωρία και δεν είναι η στιγμή να κρίνουμε το  κατά πόσο ο προγραμματισμός των εργασιών έγινε με τον βέλτιστο τρόπο. Εντούτοις,  απόψεις του τύπου “το εμπορικό κέντρο ήταν ήδη πεθαμένο” δεν έχουν καμιά θέση σε κοινωνίες που σέβονται την παράδοση, την κουλτούρα και τους ανθρώπους τους και είναι απαραίτητο η ταλαιπωρία των επηρεαζομένων να απαμβλύνεται με ελαφρύνσεις από τον Δήμο.

   

Πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η “μετά την κατασκευή των έργων εποχή”, κατά την οποία θα πρέπει το εμπορικό κέντρο να αποτελεί ένα ζωντανό πνεύμονα ζωής. Τα προς υλοποίηση  έργα μπορούν να δώσουν νέα πνοή αρκεί να είμαστε προγραμματισμένοι και να έχουμε όραμα. Το ζητούμενο δεν είναι να λειτουργήσει ένας τεράστιος αριθμός  καινούριων καφετεριών οι οποίες σε βάθος χρόνου δεν θα επιβιώσουν. Είναι αυτονόητο, πως τέτοιου είδους έργα απαιτούν μελέτες, έστω και μη δεσμευτικές, οι οποίες  θα καταγράψουν τις ανάγκες της αγοράς και θα αποτελούν, αν μη τι άλλο, ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των δυνητικών επιχειρηματιών. Πρωταρχικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η σχεδόν 24άωρη εύρυθμη  λειτουργία της περιοχής, η οποία θα αντέξει  στο χρόνο και θα συμβάλει στη καταπολέμηση της ανεργίας, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα καταστήματα ένδυσης, οι καφετέριες, οι παιδότοποι κ.α.  θα μπορούσαν να προσδώσουν κινητικότητα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ η λειτουργία νυχτερινών κέντρων θα έφερνε τον κόσμο στην περιοχή και τις βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα, η  ύπαρξη νέων τουριστικών καταλυμάτων και η αναβάθμιση των υφισταμένων  θα ήταν προς την ορθή οδό. Προσοχή! Οφείλουμε να αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήσεις δεν θα αλληλοεπηρεάζονται αρνητικά. Φανταστείτε για παράδειγμα τις επιπτώσεις της λειτουργίας νυχτερινών κέντρων με δυνατή μουσική ακριβώς δίπλα από τουριστικές μονάδες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την ίδια στιγμή, η εύκολη πρόσβαση στην περιοχή αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία του έργου. Γι’ αυτό έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε τα συχνά και εύκολα δρομολόγια των λεωφορείων. Θα ήταν φρόνιμο, η μετάβαση στο εμπορικό κέντρο, τόσο από την Γεροσκήπου, όσο και από τον Κόλπο των Κοραλλίων να είναι δυνατή με ένα εισιτήριο και χωρίς αλλαγή γραμμής.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Με την ολοκλήρωση των έργων, το τουριστικό μας προϊόν θα είναι αναβαθμισμένο και αυτό αποτελεί στοιχείο το οποίο οι τουριστικοί φορείς μπορούν να εκμεταλλευτούν και οργανωμένα να προωθήσουν την προβολή του. Παράλληλα, ο θεσμός του Πάφος 2017 και οι πολιτιστικές  εκδηλώσεις που εντάσσονται σ’ αυτόν, αποτελούν ευνοϊκή συγκυρία για να οδηγηθεί το κοινό στο εμπορικό κέντρο.

Ίσως  είναι η στιγμή να προσεγγίσουμε το θέμα ολιστικά  και να παντρέψουμε την βιωσιμότητα του εμπορικού κέντρου με τη λειτουργία δημόσιων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Πάφο.  Το ΑΞΙΚ (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου) φαντάζει ιδανικό αφού η λειτουργία του θα προσέδιδε στην Πάφο αύξηση της αγοραστικής της δύναμης, κάτι το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο για να παλέψουμε για την μεταφορά του στην πόλη μας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως η βιωσιμότητα του εμπορικού κέντρου αποτελεί μια πρόκληση η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε καμία περίπτωση η αποπεράτωση των έργων δεν επαρκεί. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και  ανοιχτό πνεύμα, ώστε το εμπορικό κέντρο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στη ζωή μας και να αποτελέσει τη συνέχεια της παράδοσης μέσα από το πρίσμα του εκσυγχρονισμού.

*Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Νέων Πάφου

 

 

 

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img