Γεννητούρια στην Πάφο! Ήρθαν στη ζωή η Ίριδα η Ναυσικά και ο Τρίτωνας!!! [βίντεο]

Αυξήθηκε ο πληθυσμός της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο – Καλή τύχη στην Ίριδα, τη Ναυσικά και τον Τρίτωνα!

Το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνει ότι κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2019-2020 του είδους Monachus monachus (Μεσογειακή Φώκια), έχουν καταγραφεί τρεις γεννήσεις του σπάνιου αυτού είδους στο νησί μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.

Οι νεογέννητες φώκιες, η Ίριδα, η Ναυσικά και ο Τρίτωνας, γεννήθηκαν στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου (στην περιοχή του Ακάμα) τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, και βρίσκονται υπό την επιτήρηση της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Διανύοντας τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μικρά φωκάκια περνούν σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στη σπηλιά τους. Σταδιακά, αρχίζουν να απομακρύνονται με τη συνοδεία της μητέρας τους, ακολουθώντας την στην εξεύρεση τροφής. Μετά το πέρας της περιόδου γαλουχίας, που διαρκεί 3 με 4 μήνες περίπου, τα νεαρά ζώα θα ανεξαρτητοποιηθούν από την μητέρα τους, χωρίς απαραίτητα να εγκαταλείψουν τη σπηλιά όπου γεννήθηκαν.

Η Ομάδα Παρακολούθησης κατέγραψε όλα τα καταφύγια που χρησιμοποιεί το είδος σε όλο το εύρος της Κυπριακής ακτογραμμής και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση. Η Ομάδα αποτελείται από Λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του Τμήματος Δασών του ΥΓΑΑΠ, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες γύρω από τον τρόπο διαβίωσης του είδους, με σκοπό όχι μόνο την προστασία του πληθυσμού του στην Κύπρο, αλλά και την ανάκαμψή του. Οι νεαρές φώκιες ανεβάζουν τον συνολικό πληθυσμό της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο στα 19 άτομα.

Η Μεσογειακή Φώκια πάντα αποτελούσε στοιχείο της βιοποικιλότητας της Κύπρου. Από τη δεκαετία όμως του 1960 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010, οι εμφανίσεις του είδους ήταν σπάνιες, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αναπαραγωγική δραστηριότητα. Από το 2011 και μετά φαίνεται ότι το είδος ανακάμπτει στις Κυπριακές θάλασσες και έχει πλέον δημιουργήσει έναν τοπικό, μικρό μεν, αλλά αναπαραγόμενο πληθυσμό. Η πρώτη επιβεβαιωμένη αναπαραγωγή καταγράφεται από την ομάδα παρακολούθησης το 2011 ενώ από το 2015 τα ζώα αναπαράγονται σε συνεχή βάση.

Οδηγίες προς το κοινό:

Σε περίπτωση που το κοινό εντοπίσει φώκια, είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσει να την προσεγγίσει, να την ταΐσει ή με οποιοδήποτε τρόπο να την ενοχλήσει. Το κοινό προτρέπεται σε περίπτωση θέασης Μεσογειακής Φώκιας, να επικοινωνεί με τους αριθμούς 22807841 ή 22805532 αναφέροντας τη θέση, τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του ζώου. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ χρήσιμες στην όλη προσπάθεια για την προστασία του είδους.

Support Local Business