spot_img
spot_img
17.9 C
Paphos
Sunday, December 5, 2021

Βροντερό “ΌΧΙ” των κομμάτων στο ενδεχόμενο αναβολής εκλογών

   

Άρχισαν τα όργανα των αντιδράσεων από τα κόμματα, σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών. Σε σχετικές ανακοινώσεις όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, τάσσονται εναντίον της αναβολής, καταγγέλλοντας σκοπιμότητες από την εν λόγω πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. 


ΑΚΕΛ: Μοναδικός λόγος για αναβολή, η λύση του Κυπριακού

“Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν”, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου “η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών, είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα”. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ.Στεφάνου εξέφρασε την έκπληξή του για το χρονικό σημείο το οποίο επέλεξε το Υπουργικό για προώθηση του νομοσχεδίου για αναβολή των εκλογών στη Βουλή και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΗΚΟ: Αδιανόητο, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές, να συζητείται αναβολή τους
Το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται να καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που θα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί της και οι δημοκρατικές διαδικασίες της πρέπει να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να στέλλονται μηνύματα, ότι προτιθέμεθα να αναστείλουμε τη λειτουργία του κράτους, για οποιοδήποτε λόγο.
Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί σε νόμο, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Συμμαχία Πολιτών: Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ακρωτηριάζει τη δημοκρατία 
“Στερείται κάθε σοβαρής αιτιολογίας η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυο χρόνια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.
Η Συμμαχία Πολιτών τάσσεται κάθετα ενάντια στη διατήρηση οποιουδήποτε στην εξουσία με Νόμο και όχι με εκλογές. Η δημοκρατία, όπως αναφέρει, απαιτεί όπως οι πολίτες αποφασίζουν δια της ψήφου τους για αυτούς που θέλουν να τους διοικούν και όχι οι κομματικές ηγεσίες.
“Εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη  θέλει να συνδυάσει τις Ευρωεκλογές με τις Δημοτικές εκλογές, η μόνη δημοκρατική λύση που προσφέρεται είναι να καθοριστεί με Νόμο θητεία 3 ετών για τις δημαρχιακές αρχές που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και καταλύει βασικές αρχές της δημοκρατίας”, σημειώνει η Συμμαχία.
ΕΔΕΚ: Ξεκάθαρα κατά της αναβολής
Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Η μεταρρύθμιση εκκρεμεί εδώ και χρόνια, λέει η ΕΔΕΚ, και δεν είναι θέμα που προέκυψε τώρα και άρα να δικαιολογεί αναβολή.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι « Η «μεταρρύθμιση» όπως προτείνεται, στην ουσία περιορίζεται σε θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα χωρίς να ακουμπά την ουσία του θέματος. Δεν προβλέπει παρά μόνο δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων περιορισμένης αρμοδιότητας και εξουσίας και δεν επεκτείνεται ούτε σε μειώσεις δήμων ούτε και σε ρηξικέλευθες αλλαγές.

Ένα σοβαρό κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, η εν λόγω «μεταρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Συνεπώς, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την επικείμενη «μεταρρύθμιση» δείχνει ερασιτεχνισμό και επιβεβαιώνει πως κρύβει σκοπιμότητες».

Κίνημα Αλληλεγγύη: Αντιδημοκρατική η απόφαση για αναβολή των δημοτικών εκλογών
«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων και συμβουλίων που εξελέγησαν το 2011 για ακόμα δυόμισι χρόνια, είναι με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό αντιδημοκρατική».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Δεκεμβρίου».
«Σε καμία περίπτωση» τόνισε «δεν μας πείθουν οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το όφελος της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό τόσο το περιεχόμενο του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που η ίδια κατέθεσε, όσο και την πορεία της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά καθαρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την  εξυπηρέτηση των στόχων της μυστικής διαπραγματευτικής τακτικής του Προέδρου Αναστασιάδη».
«Επαναλαμβάνουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο, να ενημερώσει με πάσα λεπτομέρεια, τόσον την Βουλή όσο και τον λαό, ο οποίος διψά να μάθει τι σχεδιάζεται για το μέλλον του πίσω από κλειστές πόρτες», είπα καταληκτικά ο κύριος Σελινόπουλος.
Κίνημα Οικολόγων: Πολύ κακή ιδέα η αναβολή των δημοτικών εκλογών
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία για αναβολή των δημοτικών εκλογών, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών.
“Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι απαράδεκτη, κυρίως για το χρονικό σημείο, αλλά και για τη δικαιολογία που επικαλέστηκε  και αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση”, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Κυριάκος Κυριάκου.
“Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου, καθώς και να ψηφιστούν  οι νομοθεσίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές λειτουργούν ως φυσικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου”, αναφέρει.
Το Κίνημα Οικολόγων, δια στόματος Γιώργου Περδίκη, αναφέρει ότι “η αναβολή των εκλογών θα στείλει στις ελληνικές καλένδες τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση”.
“Η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων. Επειδή βλέπει να χάνει και στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί να τις αναβάλει. Είναι ολοφάνερα λοιπόν τα μικροκομματικά κίνητρα του κυβερνώντος κόμματος πίσω από αυτή την απόφαση”, σημειώνουν στο Κίνημα Οικολόγων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img