29.6 C
Paphos
Thursday, September 24, 2020
Αρχική ΑΡΘΡΑ Από Σεπτέμβρη…

Από Σεπτέμβρη… [της Άντρης Νικολάου]

Βαδίζουμε δειλά-δειλά προς το στο τέλος του καλοκαιριού… αρκετοί από εμάς αισθάνονται μια αφόρητη θλίψη και απογοήτευση.

Είναι αυτονόητο και λογικό αφού από την ανεμελιά των καλοκαιρινές διακοπών, ο κόσμος επιστρέφει στην καθημερινότητα του και τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Τα περισσότερα από αυτά είναι αρνητικά και απαισιόδοξα. Από την μια θέλουμε να αρχίσουν οι γνώστες «αρχές » του Σεπτεμβρίου, αφού για πολλούς η 1η Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη πρωτοχρονιά, από την άλλη νοσταλγούμε τις ξέγνοιαστες στιγμές του καλοκαιριού μελαγχολώντας.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε αυτά τα αρνητικά μας συναισθήματα σε θετικά. Η αλλαγή αυτή θα είναι εφικτή εάν ελέγχουμε τις σκέψεις μας και βλέπουμε τη θετική διάσταση των πραγμάτων. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταστροφολογούν και να εστιάζονται στα αρνητικά σημεία μιας κατάστασης. Οι αρνητικές σκέψεις φέρουν αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, η θλίψη και ο φόβος. Νιώθοντας τα συγκεκριμένα συναισθήματα το σώμα μας αντιδρά και υποκύπτει έχοντας σωματικές αντιδράσεις όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι, πόνος στο στομάχι, ταχυκαρδία κ.α. Άρα οι σκέψεις μας έχουν μεγάλη επιρροή στον συναισθηματικό μας κόσμο.

Το να είσαι πιο συνειδητός και ρεαλιστικός με τις σκέψεις σου θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα που βιώνεις. Μην βιαστείτε να βρείτε εύκολες και γρήγορες λύσεις στα προβλήματα σας.

Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχεται; Ποιος είναι ο στόχος σας; Τι σας αρέσει να κάνετε; και βάλετε μικρούς, εφικτούς στόχους κάθε μέρα να υλοποιήσετε. Τα θέλω τις κοινωνίας και τα πρέπει των στερεοτύπων δεν βοηθούν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Πάντοτε ο νους να τρέχει στα θέλω τα δικά σας γιατί μόνο εσείς γνωρίζεται πιο είναι το πιο σωστό για εσάς.

Είναι καλό να εκφράζουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Άτομα τα οποία αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και αρνητικά συναισθήματα βιώνουν μετέπειτα τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον συναισθηματικό τους κόσμο διότι αποφεύγοντας τα αρνητικά συναισθήματα τα διαιωνίζουμε και κάποια στιγμή επιστρέφουν πίσω απειλητικά αντιδρώντας στο σώμα μας και την ψυχική μας υγεία.

Ο μήνας Σεπτέμβρης ενδεικνύεται για πολλούς μια νέα αρχή σε πολλούς τομείς. Είναι σημαντικό κάθε μέρα να βρίσκεις χρόνο να χαλαρώνεις σωστά. Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σου προσφέρουν γέλιο. Να ασκείς το σώμα σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου σαν να είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχεις στην ζωή σου.
Η θετική σκέψη δεν αποτελεί εγγύηση για μια ζωή ήρεμη χωρίς προβλήματα. Γι΄ αυτό και χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε τα δεδομένα της πραγματικότητας. Μην στενοχωριέστε και μην γκρινιάζετε για πράγματα που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Ούτε να φοβάστε τις αλλαγές στην καθημερινότητα σας. Να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Τέλος μην ξεχνάς να αυτοβελτιώνεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου!

Άντρη Νικολάου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Τηλ επικοινωνίας 99-070746

- Advertisment -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Covid-19: Μονοψήφιος ο αριθμός σήμερα

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,893 εργαστηριακών...

Σεπτέμβριος –Οκτώβριος εξαιρετικοί μήνες για Σαββατοκύριακα χαλάρωσης, ξεγνασίας ή περιπέτειας

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού,...

ΝΕΑΠΟΛΙΣ: Με Διαδικτυακή Παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και Ελλάδας η 8η Τελετή Αποφοίτησης.

Την Παρασκευή 25.09.2020 ώρα 7 μμ., θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η 8η Τελετή Αποφοίτησης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου του ακαδημαϊκού έτους...

Μεγαλώνουν οι αλυσίδες – Δεν είναι μόνο η Λάρνακα «πρόβλημα»

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, τόνισε ότι η κατάσταση της εξάπλωσης της πανδημίας...