18.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Αντώνης Αρέστη: Ο ημιτελικός πρώτος στόχος για τον Παφίτη Παραολυμπιονίκη

Ο Κύπριος αθλητής Αντώνης Αρέστη θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 7-18 Σεπτεμβρίου και στόχος του, όπως δήλωσε, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, είναι να εξασφαλίσει μία θέση στον ημιτελικό των 400μ., στην κατηγορία Τ47, όπου εκεί θα προσπαθήσει την είσοδο του στον τελικό και στην διεκδίκηση μεταλλίου.


Όπως ανέφερε, ένα από τα σχέδιά του είναι η δημιουργία ενός Σωματείου στο οποίο θα ενταχθούν παιδιά με αναπηρίες ώστε πράγματα που ονειρεύονται να τα εκπληρώνουν και να μπορούν αρκετοί αθλητές σε νεαρή ηλικία να πιστεύουν στο μέλλον.

Ο Κύπριος σπρίντερ θα εκπροσωπήσει για τρίτη φορά την Κύπρο σε Παραολυμπιάδα. Ξεκίνησε με το Πεκίνο το 2008, όπου κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια, μετά αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο όπου πήρε δύο τέταρτες θέσεις και πέρασε και στον ημιτελικό των 100μ., και θα λάβει μέρος στην Παραολυμπιάδα του Ρίο όπου θα αγωνιστεί στα 400μ., στην κατηγορία Τ47.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Αντώνης Αρέστη βρίσκεται ήδη στο Ρίο όπου ακολουθεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας σε ένα από τα κέντρα που δίνει το Ρίο για το σκοπό αυτό και μετά θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο με την υπόλοιπη ομάδα. Θα αγωνιστεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του για την Παραολυμπιάδα, ο Κύπριος σπρίντερ είπε ότι ο στόχος του φυσικά είναι το χρυσό, αλλά πρώτος του στόχος είναι να περάσει στον ημιτελικό.

«Αυτός που θα το πάρει είναι αυτός που το πίστεψε περισσότερο. Αυτό είναι το σκεπτικό του αθλητή που έχει μπροστά του Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο πρωτάθλημα ή οτιδήποτε άλλους αγώνες. Ο στόχος , η διαδρομή που διασχίζεις για να καταφέρεις να μπεις σε ένα τελικό, όχι απλά για να πιάσεις ένα μετάλλιο, είναι δύσκολος. Οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί, οι χρόνοι έχουν πέσει, οι αθλητές είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν παλιά, άρα οι θυσίες είναι διπλάσιες για να μπορέσεις να μπεις σε ένα τελικό και πόσο μάλλον να ανέβεις στο βάθρο. Πρώτος στόχος είναι ο ημιτελικός. Όλες οι προπονήσεις είναι βάση τον ημιτελικό για να μπούμε στον τελικό όπου εκεί θα βρούμε τον τρόπο να γίνουν τα απίθανα πιθανά για να βγούμε στο βάθρο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κύπριος σπρίντερ είπε ότι είναι ενταγμένος στην κατηγορία Τ47.

«Το 2006 μέχρι το 2014 ήμουν ενταγμένος στην κατηγορία Τ46. Έγινε μία ανακατανομή τα τελευταία χρόνια που άνοιξε μια νέα κατηγορία, η Τ47, που είναι πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες κατηγορίες, σε θέμα ανταγωνισμού, στην οποία εντάχθηκα το 2014», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχει στήριξη από το κράτος, από την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο κ. Αρέστη είπε ότι η δημοκρατία ανταποκρίνεται με το δικό της τρόπο.

«Υπάρχουν τα στάνταρ τα οποία βάσει των επιτυχιών που θα έχεις, υπάρχει η ανάλογη στήριξη ανά κατηγορία. Όταν κάποιος πάρει μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ή σε άλλο ψηλό σε βαθμό πρωτάθλημα, μπαίνει στην Α’ κατηγορία, έτσι η στήριξη που έχουμε είναι ανάλογη. Εγώ είμαι στην β’ κατηγορία τη δεδομένη στιγμή, κάποια έξοδα καλύπτονται για τις προετοιμασίες. Σίγουρα αυτό που θέλω να δω από τον κόσμο είναι η στήριξη των αθλητών από τις ιδιωτικές εταιρείες και να μην τα περιμένουμε όλα από την Κυβέρνηση. Η Ομοσπονδία δεν έχει δικά της κονδύλια που μπορεί να επενδύσει στους αθλητές της με διαφορετικό τρόπο. Τα κονδύλια είναι από τον ΚΟΑ, που προσπαθεί να βοηθά τους αθλητές της», ανέφερε.

Μελλοντικά σχέδια
———————-
Ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια, ο Κύπριος αθλητής είπε ότι τα μελλοντικά του σχέδια θα κριθούν αναλόγως της πορείας που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

«Έχω ένα μετάλλιο από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο ήταν για εμένα πολύ σημαντικό για τη σταδιοδρομία μου, μετά την επιστροφή από το Λονδίνο. Τα σχέδια είναι αρκετά. Ένα από τα σχέδια μου, είναι η ίδρυση ενός Σωματείου στο οποίο θα εντάξουμε παιδιά με αναπηρίες, ακαδημίες στίβου. Αρκετά πράγματα τα οποία ονειρευόμαστε μέρα με την μέρα, να τα υλοποιήσουμε και να μπορέσουν αρκετοί αθλητές σε νεαρές ηλικίες να πιστεύουν για το μέλλον. Δύσκολα υπάρχει στην Κύπρο το θέμα του Ολυμπισμού, του Παραολυμπισμού και έτσι είναι κάτι που θέλουμε να επεκτείνουμε», είπε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι αποδεκτό από την κοινωνία η ίδρυση ενός τέτοιου Σωματείου, ο κ. Αρέστη είπε ότι κάποιοι δεν το αποδέχονται, κάποιοι κλείνουν τα παιδιά τους στο σπίτι, κάποιοι είναι εντελώς αρνητικοί στο να παρουσιάσουν το συγγενικό τους πρόσωπο έξω στο κόσμο γιατί νοιώθουν μειονεκτικά.

«Πρέπει με κάποιο τρόπο ο κόσμος να καταλάβει ότι μπορεί, αλλά πρέπει να θέλει να το κάνει. Δεν μπορείς να πιέσεις όλα αυτά τα άτομα να κάνουν κάτι το οποίο δεν θέλουν. Εμείς δίνουμε το παράδειγμα ότι μπορούμε και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από ότι πιστεύουμε. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύω ότι κάποιοι θα πειστούν και θα έρθουν κοντά στα γήπεδα», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι τώρα είναι συγκεντρωμένος σε ότι αφορά τους αγώνες του Ρίο και μετά θα αποφασίσει για τα μελλοντικά του σχέδια.

Δηλώσεις Προπονητή Α. Αρέστη
—————————————
Παρών στην συνέντευξη και ο προπονητής του Αντώνη Αρέστη, Κωνσταντίνος Χρίστου.

Κληθείς να σκιαγραφήσει τον Αντώνη Αρέστη, ο κ. Χρίστου είπε ότι ο Αντώνης έχει μία δόση τρέλας, όπως λέει και ο ίδιος.

«Φέτος, έχει περισσότερο είδος τρέλας σε θέματα προπονήσεων γιατί επέστρεψε στο στίβο μετά από δύο χρόνια για να είναι ακόμη καλύτερος. Είναι στα 33 του, αλλά δείχνει σοβαρότητα στην προπόνηση και δεν δείχνει την ηλικία του, προπονείται σαν 25αρης, έχει πάθος στην προπόνηση και δείχνει πόσο πολύ θέλει να συνεχίσει αυτό που κάνει και να δείξει στον κόσμο ότι δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά σημασία έχει το πόσο πολύ θέλεις να κάνεις κάτι. Μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από κάποιους που λένε ότι δεν μπορούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το προπονητικό πρόγραμμα του Κύπριου σπρίντερ, ο κ. Χρίστου, ο οποίος φέτος ανέλαβε τον Αντώνη Αρέστη, είπε ότι το προπονητικό πρόγραμμα βγαίνει καθημερινά βάση του πως είναι ο Αντώνης.

«Έχουμε ένα πλάνο το οποίο ακολουθούμε. Η κάθε προπόνηση είναι σκληρή. Ο Αντώνης παλεύει σκληρά σε κάθε προπόνηση. Θέλει πολλές ώρες ξεκούρασης, γι’ αυτό έχουμε και τις μέρες που θα ξεκουραστεί, αλλά τις μέρες της προπόνησης δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να μπορέσει να βγει στο γήπεδο του Ρίο και να δώσει το 101% που μπορεί να δώσει για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Στόχος είναι ο τελικός του Ρίο. Να είμαστε υγιής πάνω απ’ όλα σε θέματα προπονήσεων και σε ότι αφορά το μέλλον θα έρθει μετά το Ρίο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι δεν θέλουν να λένε μεγάλα λόγια.

«Είμαστε ένα γκρουπ που δε λέμε πολλά. Προσπαθούμε αυτά που κάνουμε στην προπόνηση να τα δείξουμε στον αγώνα. Όλα είναι πιθανά. Κάθε αγώνας είναι τελικός, κάθε προπόνηση είναι τελικός, ο κάθε ημιτελικός για εμάς είναι τελικός. Μπαίνουμε στο γήπεδο, πάμε για το καλύτερο. Ο κάθε αθλητής δεν πηγαίνει στο Ρίο ή σε οποιαδήποτε Ολυμπιάδα ή σε οποιοδήποτε αγώνα και να έχει στόχο να χάσει. Στόχος είναι να κερδίσεις, φτάνει να είσαι συγκεντρωμένος εκείνη την ημέρα για να μπορέσεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό», κατέληξε.

Βιογραφικό
————-
Ο Αντώνης Αρέστη γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1983 στην πόλη της Λεμεσού από τον Λεωνίδα και την Ανδρούλλα Αρέστη με καταγωγή τα Κελοκέδαρα της επαρχίας Πάφου. Σε ηλικία μόλις τριών ετών παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα κατά την προσπάθειά του να διασταυρώσει το δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί το αριστερό του χέρι. Η αναπηρία που δημιουργήθηκε στο αριστερό χέρι ώθησε τον Κύπριο σπρίντερ να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία συμμετέχοντας σε σχολικούς κυρίως αγώνες, σε αγωνίσματα δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε μεγαλύτερο βαθμό. Τότε είχε διακριθεί σε πρωταθλήματα παίδων και εφήβων. Επίσης συμμετείχε σε αγώνες ως μέλος της εθνικής ομάδας της Κύπρου.

Σπούδασε Φυσική Αγωγή στην Εθνική Γυμναστική Ακαδημία (NSA) της Βουλγαρίας στη Σόφια και αποφοίτησε το 2008.

Διακρίσεις
————
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκε κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου για αθλητές με αναπηρίες στο Άσσεν της Ολλανδίας το 2006, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα ανδρών κατηγορία Τ46.

Η δεύτερη παγκόσμια επιτυχία του Κύπριου δρομέα, σημειώθηκε το 2007 κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Ταϊπέι της Ταϊβάν όπου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα ανδρών κατηγορία Τ46.

Τον Ιανουάριο του 2011, ο Αρέστη συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου για αθλητές με αναπηρίες που διεξήχθη στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Κατάκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους τελικούς των αγωνισμάτων: 200 μέτρα ανδρών στην κατηγορία Τ46 και 400 μέτρα ανδρών κατηγορία Τ46 με χρόνους 22.25 και 49.44 αντίστοιχα.

Ακόμη, στο Σταντσκανάλ της Ολλανδίας κατάκτησε ακόμη τρία μετάλλια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2012. Συγκεκριμένα, κατέκτησε στην κατηγορία Τ46, χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με χρόνο 50.55, χρυσό στα 200 μέτρα με χρόνο 22.58 και αργυρό στα 100 μέτρα με χρόνο 11.36.

Ο Αρέστη συμμετείχε για πρώτη φορά στους 13ους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο του 2008. Η συμμετοχή του αποτέλεσε κορυφαία στιγμή τόσο για την καριέρα του όσο και για την ιστορία του κυπριακού αθλητισμού αφού κατάφερε να κατακτήσει δύο αργυρά μετάλλια στα αγωνίσματα των 200 μέτρων ανδρών Τ46 και των 400 μέτρων ανδρών Τ46 πετυχαίνοντας χρόνους 22.15 και 48.87 αντίστοιχα.

Κατά τους 14ους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθηκαν στο Λονδίνο το 2012, ο Κύπριος παραολυμπιονίκης συμμετείχε στα αγωνίσματα των 200 μέτρων ανδρών στην κατηγορία Τ46 και των 400 μέτρων ανδρών στην κατηγορία Τ46 πετυχαίνοντας χρόνους 22.40 και 49.59, αντίστοιχα στους τελικούς γύρους των αγωνισμάτων κατά τους οποίους τερμάτισε τέταρτος. Επίσης, συμμετείχε στο αγώνισμα των 100 μέτρων ανδρών στην κατηγορία Τ46 πετυχαίνοντας χρόνο 11.36 χωρίς όμως να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ