spot_img
spot_img
26.1 C
Paphos
Saturday, September 18, 2021

Ανακοίνωση – Απάντηση Δήμου Πάφου σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι είναι “πλούσιος” σε Τ/Κ γή: “Ο Δ.Π λειτουργεί με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια”

spot_img
   

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Δημος Πάφου απαντά σε δημοσιεύμα που αναφέρει ότι ο Δ.Π είναι “πλούσιος” σε Τ/Κ γή και κάνει λόγο για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη δημιουργία κλίματος συγκάλυψης της όλης κατάστασης.


Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα πιο κάτω:

   

Ο Δήμος Πάφου λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας,  διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, γεγονός που τον καταξιώνει πλέον ως μία Τοπική Αρχή πρότυπο για τη χώρα μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το σημερινό δημοσίευμα που φέρει τον Δήμο Πάφου ως «πλούσιο» σε Τουρκοκυπριακή γη, έχει προφανή στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη δημιουργία κλίματος συγκάλυψης για τα σκάνδαλα που βαραίνουν πολλούς και συγκεκριμένους για τις Τ/Κ περιουσίες.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Όπως, μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χθες ζητήθηκε, προφανώς  εκ του πονηρού, από Ανώτερο Κρατικό Λειτουργό να ετοιμαστούν κατάλογοι για τις εκμισθώσεις Τ/Κ περιουσιών που έγιναν στον Δήμο Πάφου και στον Όμιλο Σιακόλα. Ο σκοπός ξεκάθαρος: Να σχηματιστούν δύο ξεχωριστοί κατάλογοι, ώστε προσχηματικά και ισοπεδωτικά να ισχυριστούν ακολούθως ότι αφού όλοι έκαναν εκμισθώσεις και αφού το σύστημα σε όλους «χαρίστηκε», καθίστε να τα βρούμε… Όμως, σκόπιμα παραβλέπουν ότι άλλο πράγμα είναι η Τοπική Αρχή, η οποία  μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και άλλο πράγμα είναι οι επιχειρηματικοί Όμιλοι και εταιρείες, που εξυπηρετούν  αποκλειστικά το ιδιωτικό συμφέρον. 

Όσον αφορά τον Δήμο Πάφου, παραθέτουμε  όλα τα στοιχεία των εκμισθώσεων Τ/Κ γης , περίπτωση προς περίπτωση, για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης την  πραγματικότητα. Στον κατάλογο αυτό, περιλαμβάνονται όλες οι εκμισθώσεις Τ/Κ περιουσιών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, οι περισσότερες στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανάπλασης των πλατειών και κτιρίων της πόλης. Τονίζουμε ότι η εκμίσθωση των χώρων αυτών  αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων.  

 1. Το συνολικό εμβαδό των Τ/Κ περιουσιών που αιτήθηκε και έλαβε ο Δήμος Πάφου είναι 115.500 τ.μ. και όχι 126.500 τ.μ. όπως αναφέρεται στo συγκεκριμένο δημοσίευμα. Πρόκειται για 25 τεμάχια, μικρά και μεγάλα. Συγκεκριμένα, ο χώρος του Χανιού του Ιμπραήμ, ο οποίος παραχωρήθηκε στον Δήμο για τους σκοπούς του συγχρηματοδοτούμενου έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του χώρου, είναι εμβαδού 2.600 τ.μ. και όχι 13.000 τ.μ. 

 

 1. Μας παραχωρήθηκε η Πλατεία Μουττάλου, συνολικού εμβαδού 2.125 τ.μ., ως προϋπόθεση έγκρισης της συγχρηματοδότησης του έργου ανάπλασης και ανάδειξης χώρων στην Τ/Κ Συνοικία της πόλης. Η πλατεία υφίσταται από το 1850 (ναι, σωστά αναγράφεται η χρονολογία) και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

 

 1. Στο συνολικό εμβαδόν των εκμισθωμένων στον Δήμο Τ/Κ περιουσιών περιλαμβάνονται μέρος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, μέρος της  οδού Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ολόκληρη η οδός Αφροδίτης (4.205 τ.μ.). Και στην περίπτωση αυτή, η εκμίσθωση έγινε προκειμένου να εκπληρωθεί προϋπόθεση της συγχρηματοδότησης των έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού πλατειακών και άλλων ανοικτών χώρων.  Οι δρόμοι αυτοί υφίστανται από το 1910 περίπου (ναι, σωστά αναγράφεται και αυτή η χρονολογία) και εύλογα η εν λόγω γη δεν θα μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα ή σε άλλο πρόσωπο.

 

 1. Μας παραχωρήθηκε το Μαρκίδειο Θέατρο (3.314 τ. μ.) αρχικά για  τη δημιουργία του Θεάτρου και ακολούθως για τους τους σκοπούς του συγχρηματοδοτούμενου  έργου της ανακαίνισης και αναβάθμισής του σε Δημοτικό Θέατρο. Ο χώρος  λειτουργούσε ως θέατρο της πόλης από τη δεκαετία του 1950 και προφανώς ούτε και αυτός μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα.

 

 1. Μας παραχωρήθηκε ο χώρος του κινηματοθεάτρου «Αττικόν» (1.639 τ.μ.) για τους σκοπούς του επίσης συγχρηματοδοτούμενου έργου της ανακαίνισης και μετατροπής του σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού.  Το κτίριο, το οποίο κτίστηκε στη δεκαετία του 1930, έκδηλα δεν μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα, παρότι ένας πρώην Υπουργός Εσωτερικών το παραχώρησε για κάποιο διάστημα  σε πρόσφυγα, πράγμα βεβαίως απαράδεκτο. 

 

 1. Μας παραχωρήθηκε τεμάχιο γης στην Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας (21.000 τ.μ.) για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας  αδρανών αποβλήτων. Η παραχώρηση αυτή, για το σκοπό που έγινε, αποτελούσε υποχρέωση του Κράτους, το οποίο είχε την επιλογή να δώσει στον Δήμο είτε Τ/Κ τεμάχιο είτε χαλίτικη γη. Επέλεξε να παραχωρήσει Τ/Κ τεμάχιο. Απλά, ο Δήμος το χρησιμοποίησε για τον σκοπό που του παραχωρήθηκε, χωρίς ο ίδιος να το ζητήσει ή να το απαιτήσει. 

 

 1. Μας παραχωρήθηκε τεμάχιο στον Μούτταλο  (7.776 τ.μ.) για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Βρίσκεται παραπλεύρως κοίτης αργακιού και, προφανώς, δεν θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα. Και σε αυτή την περίπτωση, η παραχώρηση τεμαχίου για το συγκεκριμένο σκοπό χρήσης αποτελούσε υποχρέωση του Κράτους, το οποίο επέλεξε να δώσει στον Δήμο το εν λόγω τεμάχιο.  

 

 1. Μας παραχωρήθηκε τεμάχιο επί της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου (19.148 τ.μ.). Το συγκεκριμένο τεμάχιο βρίσκεται στην είσοδο αρχαιολογικών χώρων σε Ζώνη Αα4, η οποία  επιτρέπει μόνο την ανέγερση δημοσίων κτιρίων. Με αυτό το δεδομένο και επειδή σε Τ/Κ  γη δεν επιτρέπεται η ανέγερση μόνιμων κατασκευών,  μόνον η Τοπική Αρχή θα μπορούσε να αναλάβει τον ευπρεπισμό και την τοπιοτέχνηση του τεμαχίου, εν αναμονή της λύσης του Κυπριακού.  Επισημαίνω  ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο βρίσκεται απέναντι από το Kings Avenue Mall και ο Δήμος  έδωσε πραγματικό αγώνα για να του παραχωρηθεί, αφού τέως Υπουργός Εσωτερικών το είχε παραχωρήσει στο τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για να το παραχωρήσει με τη σειρά του στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥ.ΠΑ.) προκειμένου να δημιουργήσει εκεί τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων. Μετά από έντονες αντιδράσεις πολιτών και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, η διαδικασία αυτή ανετράπη και σταμάτησε, αφού θα είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί όλη η εμπορική κίνηση στο Mall,  με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τον εμπορικό κόσμο της υπόλοιπης πόλης.

 

 1. Μας παραχωρήθηκαν οι Σπηλιές Μουττάλου (13.000 τ.μ.). Η εκμίσθωση του χώρου αυτού στον Δήμο ήταν εκπλήρωση προϋπόθεσης για τη συγχρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης-ανάδειξης  χώρων της  περιοχής. Το τεμάχιο δεν  μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα ή οποιονδήποτε άλλον, καθώς σε αυτό υπάρχουν μόνον σπηλιές και βράχοι, χωρίς καμιά χρησιμότητα.

 

 1.  Μας παραχωρήθηκαν εννέα (9) τεμάχια συνολικού εμβαδού 38.000 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης και ως ανοικτοί τοπιοτεχνημένοι χώροι. Από το σύνολο των τεμαχίων αυτών, τα 8 χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο σκοπό τα τελευταία 50 χρόνια, χωρίς να υπάρχουν συμφωνίες εκμίσθωσης, έλλειψη που φρόντισε ο Δήμος να καλύψει.  Ούτε και τα τεμάχια αυτά μπορούσαν να παραχωρηθούν σε πρόσφυγες. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι περισσότεροι από τους χώρους αυτούς βρίσκονται σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από πρόσφυγες.

 

 1. Μας παραχωρήθηκαν δύο (2) τεμάχια για σκοπούς ανέγερσης υποσταθμών της Α.Η.Κ., στο πλαίσιο της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού. Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος ενήργησε ως διαμεσολαβητής και εκμίσθωσε τους χώρους έως ότου απαλλοτριωθούν και τιτλοποιηθούν στην Α.Η.Κ.

 

 1. Μας παραχωρήθηκε κτίριο πλησίον του Μνημείου Μακαρίου και Αντίστασης. Πρόκειται για το μοναδικό κτίριο το οποίο θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα. Κρίθηκε όμως ότι λόγω του ευαίσθητου σημείου στο οποίο βρίσκεται, έπρεπε να παραμείνει ως κτίριο δημόσιας χρήσης αφού και στο πρόσφατο παρελθόν λειτούργησε, για 20 περίπου χρόνια, ως το 9ο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου.

 

 1. Μας παραχωρήθηκαν δύο (2) τεμάχια συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. για τη δημιουργία Λαϊκής Αγοράς και Λαχαναγοράς πλησίον της Τ/Κ  Συνοικίας Μουττάλου. Παραχωρήθηκαν στον Δήμο με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής.

 

Με βάση τα παραπάνω,  ο κάθε καλόπιστος πολίτης εύλογα συμπεραίνει  ότι σε σχέση με τις Τ/Κ περιουσίες ο Δήμος Πάφου λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια με τρόπο υποδειγματικό. Ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις περιουσίες αυτές χωρίς συμφωνίες εκμίσθωσης, όπως για δεκαετίες γινόταν, επέλεξε  να είναι απόλυτα νόμιμος και να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων εκμίσθωσης στο όνομά του, ακόμη και για πλατείες που υφίστανται πέρα των 150 ετών και δρόμους που υπάρχουν για περισσότερα από 100 χρόνια. Και αυτό  σε αντίθεση με το Κράτος που δεν φρόντισε, στα 60 χρόνια της ύπαρξής του, να εγγράψει τους δρόμους και τις πλατείες που του ανήκουν“.

 

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img