13.9 C
Paphos
Friday, December 8, 2023

Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα: Οι θαυματουργές Αγίες της Κισσόνεργας! Τα θαύματα και ο ερειπωμένος ναός που πανηγυρίζει (pics)

Το προσωρινό Ιερό Εκκλησάκι που βρίσκεται στον περίβολο του ερειπωμένου Ιερού ναού των Αγίων Ζηναΐδας και Φιλονίλλας στην Κισσόνεργα είναι ίσως το μικρότερο εκκλησάκι στην Κύπρο.

Μεγάλη γιορτή σήμερα και αύριο στην Κισσόνεργα αφού γιορτάζουν οι Αγίες της. Πρόκειται για τις Αγίες αδερφές Ζηναΐδα και Φιλονίλλα οι οποίες ήταν θαυματουργές αφού θεράπευαν ασθενείς – ιδιαίτερα γυναίκες και γυναικείες παθήσεις.

Σήμερα στις 6 θα τελεστεί εσπερινός στα ερείπια του Ναού των δύο Αγίων ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί λειτουργία προς τιμήν τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποιες ήταν η Ζηναΐδα και η Φιλονίλλα;

Οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα ήταν αδελφές. Κατάγονταν από την Ταρσό της Κιλικίας και ήταν συγγενείς του Αποστόλου Παύλου. Προέρχονταν από πλούσια και ευκατάστατη οικογένεια, πράγμα που τους επέτρεψε να διδαχθούν και την ιατρική τέχνη και επιστήμη.

Από πολύ νωρίς οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη της οποίας έγιναν θερμότατες ακόλουθοι. Η συγγένειά τους µε τον Παύλο τις ώθησε να εργασθούν στα μέρη όπου εκείνος κήρυξε προηγουμένως, εδραιώνοντας µε τον τρόπο αυτό το έργο του.

Πως βρέθηκαν στην Κισσόνεργα;

Οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα περιόδευαν και ασκούσαν την ιατρική επιτελώντας ταυτόχρονα και ιεραποστολικό έργο. Έτσι τις βλέπουμε πρώτα στα μέρη της Ελλαδικής Μαγνησίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη του Βόλου, στην αρχαία Δημητριάδα.

Από τη Δηµητριάδα εγκαταστάθηκαν στην Πάφο, και συγκεκριμένα στην Κισσόνεργα μετά το ιεραποστολικό έργο των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στη περιοχή αυτή της Κύπρου.

Στη Κισσόνεργα περιέρχονταν τα σπίτια, εργάζονταν για τη στήριξη και διάδοση του χριστιανισμού, και θεράπευαν ασθενείς – ιδιαίτερα γυναίκες και γυναικείες παθήσεις. Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους όμως, οι κακουχίες και οι ταλαιπωρίες του ιεραποστολικού έργου, έφθειραν την υγεία τους. Κι έτσι, κοιμήθηκαν εν ειρήνη χωρίς να φθάσουν γεράματα. Πρώτη η Ζηναΐδα και ύστερα η Φιλονίλλα.

Τάφηκαν στην Κισσόνεργα

Στον τόπο που τάφηκαν, στην Κισσόνεργα, κτίστηκε αργότερα Ναός στο όνομά τους. Πολύ κοντά στην κύρια εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, διασώζονται τα θεμέλια του μονόκλιτου Ναού αυτού που ήταν αφιερωμένος στις Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα και που καταστράφηκε από σεισμό.

Οι διαστάσεις του εσωτερικού του χώρου δεν ξεπερνάνε το 1.5τ.μ φέρουν όμως μαζί τους μια τεράστια Ιστορία που δεν μπορεί να χωρέσει σε ολόκληρο το Πανελλήνιο αφού ο Ναός τους που βρίσκεται μερικά μέτρα παραδίπλα είναι ο μοναδικός στο Παγκόσμιο.

Οι κάτοικοι του χωριού Κισσόνεργας και της γύρω περιοχής πιστεύουν ότι οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα θεραπεύουν κυρίως αιμορραγίες γυναικών.

Σε πιο παλιά χρόνια, οι πασχούσες από αιμορραγία γυναίκες, συνήθιζαν να προσέρχονται στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Κισσόνεργα και περιδένονταν με λεπτή ταινία την οποία αφιέρωναν στις Αγίες για να θεραπευτούν.

Το θαύμα

Σύμφωνα με την παράδοση η οποία μένει ζωντανή από στόμα σε στόμα μέχρι και στις μέρες μας οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα ανάμεσα στα πολλά περιστατικά που θεράπευσαν ήταν και μιας νεαρής γυναίκας η οποία είχε γυναικολογικό πρόβλημα και δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Η φήμη των δυο Αγίων για θεραπείες σε γυναικολογικά προβλήματα οδήγησαν την νεαρή γυναίκα στην Κισσόνεργα όπου τελικά θεραπεύτηκε από τις Οσίες και μπόρεσε να τεκνοποιήσει.

Η παράδοση αναφέρει ότι μετά την κοίμησή τους αυτός ήταν ακόμη ένας σοβαρός λόγος για την ανέγερση του Ναού τους.

Δίπλα από την ερειπωμένη εκκλησία υπήρχε πηγάδι με θεραπευτικό αγίασμα στο οποίο πήγαιναν οι πιστές για να θεραπευτούν από γυναικείες παθήσεις. Επιπρόσθετα, οι νεαρές άγαμες κοπέλες του χωριού πλένονταν με το αγιασμένο νερό για να τις βοηθήσουν οι δυο Αγίες να βρουν σύζυγο.
Δίπλα από την ερειπωμένη εκκλησία υπήρχε πηγάδι με θεραπευτικό αγίασμα στο οποίο πήγαιναν οι πιστές για να θεραπευτούν από γυναικείες παθήσεις. Επιπρόσθετα, οι νεαρές άγαμες κοπέλες του χωριού πλένονταν με το αγιασμένο νερό για να τις βοηθήσουν οι δυο Αγίες να βρουν σύζυγο.

Στα ερείπια του ναού των Αγίων Ζηναΐδας και Φιλονίλλας στη Κισσόνεργα τελείται μέχρι και σήμερα η Θεία Λειτουργία στη µνήμη των Αγίων αδελφών στις 11 Οκτωβρίου, όπου και εορτάζουν.

Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής τον ερειπωμένο ναό επισκέπτονται εκατοντάδες πιστοί από όλη την Κύπρο.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ: Ήχος γ΄. Την ωραιότητα.

Την πολυθαύµαστον Ταρσόν τιµήσωµεν, την εξανθήσασαν άνθη τα τίμια, την Ζηναίδα τήν σοφήν και Φιλονίλλαν. Άµα δε έχουσαι της πίστεως την κρηπίδα ασάλευτον, πάσαν πληµµυρίδα των δαιµόνων κατήσχυναν. Διό και συν Αγγέλοις χορεύουσαι, υπέρ ηµών αεί πρεσβεύουσιν.
[φωτογραφίες pafospress.com]
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ