18.9 C
Paphos
Tuesday, May 30, 2023

Έδωσαν ρεσιτάλ στην Πάφο Κουβανοί χορευτές (εικόνες/βίντεο)

«Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη»

Στο πλαίσιο  των εορτασμών για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Κούβας, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αβάνα και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Κύπρο παρουσιάζουν την κουβανική παραγωγή «Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη».

Η πολυπρόσωπη αυτή παράσταση πραγματεύεται τις παράλληλες ιστορίες και μύθους της Κύπριας θεάς και των αντίστοιχων θεοτήτων της Aφροκουβανικής θρησκείας. Η όλη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Διμερούς Πολιτιστικής Συμφωνίας Κύπρου-Κούβας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σήμερα οι συντελεστές της παράστασης βρέθηκαν στην Πάφο και συγκεκριμένα επισκέφθηκαν την Πέτρα του Ρωμιού και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Αρχικά επισκέφθηκαν τα ερείπια του Ιερού Ναού της Αφροδίτης στα Κούκλια όπου εκεί έκαναν και μια αναπαράσταση της χορογραφίας που θα παρουσιάσουν επίσημα στην Κύπρο πρώτη φορά την ερχόμενη Κυριακή. Οι αντιπροσωπεία από την Κούβα συνοδεύομενη από τον Κύπριο επιτετραμένο στην Αβάνα επισκέφθηκαν και τα ψηφιδωτά στο Αρχαιολογικό Πάρκο στην Κάτω Πάφο.

Η παραγωγή «Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη», αποτελεί μια συνεργασία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα και της κουβανικής Ομάδας Σύγχρονου Χορού “Rosario Cardenas”. Η πρεμιέρα δόθηκε τον Οκτώβριο του 2017, στο Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας (Gran Teatro Alicia Alonso), με ευκαιρία την εθνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκτοτε, έχει περιοδεύσει, με μεγάλη επιτυχία, στις κυριότερες πόλεις της Κούβας, ενώ το 2017 βραβεύτηκε από την Οργάνωση Κουβανών Κριτικών, ως μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς.

Τα Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στάθηκαν αρωγοί από την αρχή σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έδωσε την ευκαιρία στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αβάνα, να προβάλει στην Κούβα τον κυπριακό πολιτισμό και ειδικότερα την αρχαία θρησκεία της Αφροδίτης (που εμπεριέχει πολιτιστικά στοιχεία Ανατολής και Δύσης), αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο που διαχρονικά έπαιξε η Κύπρος, ως γέφυρα διαφόρων πολιτισμών και κουλτουρών, όπως ακριβώς και η Κούβα τους τελευταίους πέντε αιώνες.

Φέτος, χάρη στην στήριξη του Κουβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το κυπριακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις 24 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο, την παράσταση, η οποία τιμά την Κύπρο, προβάλλει σημαντικότατα στοιχεία της αφροκουβανικής παράδοσης και αναδεικνύει κοινές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών.

Η παραγωγή συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο, χορογραφικά στοιχεία νεοκλασικού, σύγχρονου και αφρικάνικου τύπου, ήχους και σύμβολα από την Ευρώπη, την Μεσόγειο, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο γνωστός κουβανός μουσικοσυνθέτης Frank Fernandez.

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο (20-26 Νοεμβρίου) η ομάδα σύγχρονου χορού “Rosario Cardenas”, θα επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους που σχετίζονται με την λατρεία της Αφροδίτης, ενώ στις  22 Νοεμβρίου διοργανώνεται εργαστήριο με την γνωστή Κύπρια χορογράφο Λία Χαράκη, με σκοπό την επαφή και ανταλλαγή εμπειριών με Κύπριους καλλιτέχνες.

Την κουβανική αποστολή που αποτελείται από 18 άτομα θα συνοδεύει στο ταξίδι της ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα, κ. Στέλιος Γεωργιάδης.

Η ομάδα σύγχρονου χορού Rosario Cardenas (Ροσάριο Κάρντενας)

Η κουβανική «Ομάδα χορού Rosario Cardenas» ιδρύθηκε το 1989 από την χορογράφο Rosario Cardenas. Η συγκεκριμένη χορογράφος συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων χορογράφων της Κούβας. Η καλλιτεχνική και εξελικτική της πορείας βασίζεται στην πλούσια έρευνα και εκτενή πειραματισμό της στο θέμα της ανθρώπινης κίνησης. Η ομάδα της ανέπτυξε το προσωπικό της στυλ, βασιζόμενη στον αμερικανικό μοντερνισμό και την παραδοσιακή λατινοαμερικάνικη παράδοση. Το χορευτικό σύνολο έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και περιοδείες, ενώ διοργάνωσε εργαστήρια στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Πολλοί σημαντικοί κουβανοί χορευτές, οι οποίοι διαπρέπουν στην Κούβα αλλά και διεθνώς, έχουν κάνει τα πρώτα σημαντικά τους βήματα με την «Ομάδα χορού Rosario Cardenas». Αρκετοί από αυτούς μεταφέρουν τις γνώσεις τους, μέσω της διδασκαλίας, στην Κούβα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Η Ομάδα γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της, ως μια από τις σημαντικότερες κουβανικές  ομάδες σύγχρονου χορού.

Η χορογράφος Rosario Cardenas (Ροσάριο Κάρντενας) έλαβε το Εθνικό Βραβείο Χορού το 2013. Πηγή έμπνευση της: η ποίηση, οι παραστατικές τέχνες, το θέατρο, η επιστήμη, καθώς και εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα.

Συνδιοργανωτές της Παράστασης «Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη»:

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αβάνα

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Κύπρο

Υπουργείο Πολιτισμό Κούβας

Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Ομάδα Σύγχρονου Χορού “Rosario Cardenas”

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Kapodistrias Automotive parts, Olympus Winery, Red Hot Peppers, Loizoudi

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ