18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Χατζημιτσής: Μετά τη Βιοτεχνική Περιοχή και το Δημοτικό Σφαγείο Πάφου έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο

Δημόσια παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδρανή υλικά και τα μπάζα που έχουν πεταχτεί στην Βιοτεχνική Περιοχή αλλά και στο Σφαγείο όπως αναφέρει, κάνει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου, Μιχάλης Χατζημιτσής.


Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου γράφει συγκεκριμένα:

“Φαίνεται ότι μερικοί δε βάζουν μυαλό και παρά την καταγγελία μου για τα απορρίμματα που έχουν κατακλύσει τη Βιοτεχνική Περιοχή Πάφου, βλέπω ότι το ίδιο έχει συμβεί και στο Δημοτικό Σφαγείο Πάφου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο η υγεία των συνεπαρχιωτών μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Δημοτικό Σφαγείο Πάφου έχει πνιγεί και αυτό στα σκουπίδια και μιλάμε για αρκετά επικίνδυνα απορρίμματα, όπως πλαστικά και σωλήνες με αμίαντο, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων ολόκληρής της Πάφου, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο τοξικά είναι το συγκεκριμένα υλικά.

Φυσικά, για ακόμα μια φορά, η εν λόγω απόφαση δεν πάρθηκε με τη συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά εν αγνοία μας και από ότι φαίνεται με διαταγές του Δημάρχου. Με βάση τις πρωτοβουλίες μερικών η Πάφος σιγά σιγά μετατρέπεται σε μια «χωματερή» δημιουργώντας ένα μεγάλο περιβαλλοντικό, οικολογικό πονοκέφαλο, αλλά και κίνδυνο για τους συνανθρώπους μας.

Εκτός από την ρίψη μεγάλων μπάζων και διάφορων άλλων αντικειμένων, όπως θα αντικρίσετε και εσείς ιδίοις όμματί από τις φωτογραφίες που αποτελούν ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία για την ανενόχλητη δράση μερικών, υπάρχουν πάρα πολλά πλαστικά σκουπίδια. Ως γνωστόν, τα πλαστικά είναι αρκετά βλαβερά για όλους μας.

Σύγχρονες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον παγκόσμιο καταρρίπτουν το μύθο πως τα πλαστικά διασπώνται αργά και μακροχρόνια. Παραδείγματος χάρη, κάποιοι κοινοί τύποι πλαστικών όπως σακούλες και μπουκάλες, όταν απορριφθούν στο περιβάλλον, με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, σε διάστημα λίγων μόνων μηνών, διασπώνται σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια καταλήγουν να γίνονται μικροσκοπικές ίνες. Πρέπει να τονιστεί ότι το πλαστικό αποτελεί μια σύγχρονη μορφή ρύπανσης, την οποία αντί να βρούμε τρόπους να τη μειώσουμε, κάποιοι, αντιθέτως την αυξάνουν με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη ζωή.

Παράλληλα, κάτι άλλο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς με το που φθάνει στην «χωματερή» – Δημοτικό σφαγείο είναι οι σωλήνες αμιάντου που είναι πεταμένες και διασκορπισμένες στην περιοχή.  Ο αμίαντος είναι ένα υλικό ακόμα πιο επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Ο αμίαντος είναι μια φυσική ουσία που αποτελείται από ισχυρές ίνες, οι οποίες αντιστέκονται στη θερμότητα, σε χημικές ουσίες και έχουν άλλες πολλές σημαντικές και ανεπιθύμητες ιδιότητες.

Η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας. Ο αμίαντος γίνεται κίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται ψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, λοιπόν, τα άτομα τα οποία εκτίθενται σ’ αυτόν μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. Όταν ένα άτομο εισπνέει συνεχώς περισσότερες ίνες αμιάντου ή όταν τις εισπνέει για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά.

Εν αγνοία, λοιπόν, του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου, τίθεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο η υγεία όλο των συνεπαρχιωτών μας, γιατί μερικοί αποφάσισαν να γεμίσουν κάθε γωνιά της Πάφου με σκουπιδότοπους. Εγώ, ως Δημοτικός Σύμβουλος δε το δέχομαι και δηλώνω δημόσια και έμπρακτα την ένσταση μου.

Δε μπορεί να παρθεί άλλη παράταση χρόνου, όπως ζητήθηκε στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συμπολίτες μας, ενήλικοι, αλλά και μικρά παιδιά εκτίθενται σε κίνδυνο καθημερινώς και εμείς δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να βρεθούν λύσεις έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα απορρίμματα, τόσο από τον Δήμο Πάφου, όσο και από το Δήμο Γεροσκήπου, ο οποίος αντιμετωπίζει με αδράνεια αυτό το σοβαρότατο θέμα.

 

Μιχάλης Χατζημιτσής,

Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ