22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Το τέλειο δεν είναι αληθινό και το αληθινό δεν είναι τέλειο

Κάποιες φορές αναρωτιόμαστε αν αυτά που βιώνουμε είναι αληθινά. Αν όντως η στιγμή γίνεται στην πραγματικότητα η αν ζούμε μέσα σε μια ταινία κινηματογράφου. Ξαφνικά ξυπνούμε από τον λήθαργο και αναζητούμε κάτι πιο ουσιώδες από αυτό που έχουμε.

της Άντρης Νικολάου*

Είμαστε η γενιά του ιντερνέτ που όλα φαίνονται τέλεια. Είναι όμως αληθινά; Και αν είναι αληθινά είναι τέλεια; Κάθε άνθρωπος φυσικά το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Από την δίκη του οπτική γωνία. Είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εξελισσόμαστε και ο καθένας με προσωπικό του βάρος να ανακυκλώνει να μεταφέρει και να δρα διαφορετικά. Δοκιμάζουμε για να μάθουμε. Και αν όχι ζούμε με πληγές ή με ελπίδες. Λάθη θα κάνεις. Όπως όλοι άλλωστε. Μερικά από αυτά επαναλαμβάνονται. Το να ψάχνεις να βρεις λογική σε αυτό είναι δρόμος αδιέξοδος. Ποτέ κανένας στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν κατάφερε να το κάνει. Τρέμουμε στην ιδέα μην έρθει οποιαδήποτε απόρριψη. Ποιος μίλησε για αποτυχία; όλοι θέλουμε να γευτούμε εμπειρίες και να παραδεχτούμε  ότι βιώσαμε και δυσεύρετες στιγμές. Παραμυθιαζόμαστε με τον όρο της τελειότητας. Τι είναι τέλειο; και ποιος έδωσε την ερμηνεία στον όρο αυτό; Υπάρχει όντως το αλάνθαστο;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ευτυχώς δεν είμαστε τέλειοι. Βάρος αφόρητο είναι το συναίσθημα της ψευδαίσθησης. Πραγματικός τρόμος.

Υπάρχουν στιγμές που τις θυμόμαστε για πάντα. Οι δικλείδες ασφαλείας δεν υπάρχουν. Είναι τελείως ουτοπικό. Να ζεις λοιπόν. Να καταλαβαίνεις και να παραδέχεσαι αυτά που βιώνεις. Δεν χρειάζεται να είμαστε ρηχοί. Βέλη θα λάβεις πολλά. Είτε θετικά είτε αρνητικά.  Τα ντουλάπια είναι γεμάτα από σκαμπανεβάσματα εμπειριών. Εμβαθύνετε στο αληθινό και ας μην σας βγει τέλειο. Προσπαθήστε για το καλύτερο για εσάς αλλά και για τα άτομα γύρω σας. Προτιμήστε τα ομορφότερα συναισθήματα . Τα συναίσθημα της αγάπης, της ειλικρίνειας, της αποδοχής, της εμπιστοσύνης.  Εξερευνώντας ο ένας τον άλλο δημιουργούμε μοναδικές στιγμές που δεν επαναφέρονται με διαλλείματα. Να είστε ευπρόσδεχτοι σε στιγμές με ξέγνοιαστες κουβέντες και όχι απαθείς, απόμακροι χωρίς συναισθήματα. Ζόρια τραβάμε όλοι. Το τέλειο που δείχνουμε είναι παραμυθένιο. Μακάρι να υπήρχε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Κάποια πράγματα αλλάζουν. Κάποια πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού είναι η αποδοχή. Η ικανότητα να φέρεις εις πέρας οτιδήποτε συναντάς στον ταξίδι σου. Λιμάνια υπάρχουν… εσύ επιλέγεις που θα αράξεις.

*Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 


Ποια είναι η Άντρη Νικολάου;

Η Άντρη Νικολάου είναι  Συμβουλευτική Ψυχολόγος.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ψυχολογία, συνέχισε τη μετεκπαίδευσή της παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών «Εγκληματολογική Ψυχολογία». Ακολούθως, πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές  σπουδές στην Συμβουλευτική  Ψυχολογία του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και παράλληλα έγινε κάτοχος του διπλώματος «GCDF» όπου απέκτησε τον τίτλο Σύμβουλος Καριέρας. Η έρευνα που έτρεξε για την διατριβή της ήταν σχετικά με τις επίπτωσεις του γονικού διαζυγίου σε ενήλικες που βιώσαν το διαζύγιο των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία.

Στα πλαίσια της κλινικής της εκπαίδευσης ως εποπτευόμενη Συμβουλευτική Ψυχολόγος εργάστηκε σε διάφορα συμβουλευτικά Κέντρα σε Λευκωσία και Πάφο.  Επίσης, ασχολήθηκε με άτομα που έχουν οπτική αναπηρία στην σχολή τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στην Λευκωσία. Η εμπειρία της περιλαμβάνει θεραπεία παιδιών και εφήβων με συμπεριφορικές δυσκολίες στο σπίτι και στο σχολείο.

Σήμερα, είναι εθελόντρια στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό« Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φιλών» (ΠΑΣΥΚΑΦ), με σκοπό να  βοηθήσει , να στηρίξει και να καθοδηγήσει τόσο ασθενείς με καρκίνο όσο και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επαγγελματικά προσφέρει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό της γραφείο σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες . Όπου κρίνεται αναγκαίο προβαίνει σε οικογενειακή παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση του επικοινωνιακού τους συστήματος και την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως κρίσεις πανικού, διαταραχές άγχους και διάθεσης, φοβίες, διαζύγιο/ χωρισμός, πένθος, παθήσεις, επικοινωνία-σχέσεις και ζητήματα ταυτότητας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ