18.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Το γνωρίζατε; Μέρος της Σελήνης θα σκιαστεί ελαφρά απόψε – Διαβάστε ποια ώρα

Μέρος της Σελήνης θα σκιαστεί ελαφρά απόψε σε ένα φαινόμενο που επιστημονικά ονομάζεται μερική έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης. Το φαινόμενο θα είναι καλύτερα ορατό με κυάλια ή τηλεσκόπια.


Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής στο Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο Γιώργος Τρουλλιάς, απόψε θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο της έκλειψης της Σελήνης η οποία θα εισέλθει στην παρασκιά της Γης. Η Σελήνη θα σκιαστεί από την παρασκιά της Γης και θα φαίνεται από τα τηλεσκόπια με μειωμένη φωτεινότητα, ειδικότερα στο βόρειο μέρος της.

Το φαινόμενο της έκλειψης παρατηρείται όταν η Γη βρίσκεται μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης και σε τέτοια θέση όπου η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οπως είπε, η σκιά της Γης χωρίζεται σε δύο μέρη, την σκιά, όπου όλο το φως από τον Ήλιο εμποδίζεται πλήρως από τη Γη και δεν μπορεί να φτάσει στη Σελήνη, και την παρασκιά, όπου το φως του Ήλιου εμποδίζεται μερικώς και φτάνει αμυδρό στη Σελήνη. Όταν η Σελήνη διέρχεται στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και απλά στη Σελήνη μειώνεται ελαφρώς η φωτεινότητα.

Μια τέτοιου είδους έκλειψη θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε απόψε. Σύμφωνα με τον κ. Τρουλλιά, όλες οι φάσεις της έκλειψης θα είναι ορατές από την Κύπρο.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει μετά τη δύση του Ήλιου, στις 7:54μ.μ ώρα Κύπρου και θα φτάσει στην κορύφωση στις 9:55μ.μ. Θα ολοκληρωθεί στις 11:53μ.μ.

Το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδήλωση η οποία αρχίζει στις 9 μ.μ. ακριβώς στο αστεροσκοπείο στο Κίτι, όπου θα γίνει διάλεξη για το φαινόμενο και θα ακολουθήσει παρατήρηση της έκλειψης με μεγάλα τηλεσκόπια.

Εξάλλου, στη Λευκωσία, το 1010 Asteroskopeion θα είναι ανοιχτό για το κοινό με διαθέσιμα τηλεσκόπια για παρατήρηση του φαινομένου της μερικής έκλειψη Σελήνης.

Σύμφωνα με το 1010 Asteroskopeion, μέρος της Σελήνης θα σκιαστεί ελαφρά καθώς θα εισέλθει στο εξωτερικό κομμάτι της σκιάς που ρίχνει η Γη στο διάστημα. Το φαινόμενο θα είναι μεν ορατό και δια γυμνού οφθαλμού (ειδικά την ώρα του μεγίστου) αλλά συνιστάται η χρήση κιαλιών ή τηλεσκοπίου για την καλύτερη παρατήρηση του.

Επίσης, η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου θα διοργανώσει εκδήλωση για το φαινόμενο στο Πάρκο του Αγίου Δημητρίου στον Στρόβολο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ