18.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Τα σύγχρονα κράτη δεν έχουν κηδεμόνες

χρηστος χαλικιοπουλοςτου Χρήστου Χαλικιόπουλου

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι Τ/Κυπριοι νιώθουν ανασφάλεια απέναντι στους Ε/Κύπριους και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα εγγυήσεων και ασφάλειας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περιλαμβάνει και την Τουρκία. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Ακιντζί πιστεύει όντως αυτά που λέει, όμως είτε τα πιστεύει είτε όχι, στις δημόσιες δηλώσεις του προσαρμόζεται πλήρως με την Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι έχει και πρέπει να συνεχίσει να έχει λόγο και ρόλο κηδεμόνα στην Κύπρο.

Δεν θα το πάρω δια της πλαγίας οδού να μιλήσω για την εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία, ως ένα κράτος μειωμένης έως και καθόλου δημοκρατίας, ένα κράτος σε επιθετική διάταξη έναντι των γειτόνων της, ένα κράτος που εισέβαλλε στην Κύπρο και που κατακρατεί στρατιωτικά το 40% των εδαφών της, ένα κράτος που μόλις προχθές εισέβαλε ξανά στη Συρία, ένα κράτος που διεκδικεί ρόλο περιφερειάρχη στην ανατολική μεσόγειο. Δεν θα πω πως αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα και η Τουρκία ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος ίσως και να δεχόμασταν τις εγγυήσεις της. Το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είναι θέμα αρχών. Αρχές που διέπουν και πρέπει να διέπουν τον σύγχρονο κόσμο και όχι το μετα-αποικιακό περιβάλλον της δεκαετίας του 60, το οποίο ο κ. Ακιντζί και όχι μόνο, τραβώντας το απ’ εδώ και απ’ εκεί προσπαθεί να το εφαρμόσει στην Κυπριακή Δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Έστω ότι οι Τ/Κύπριοι συνεχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια απέναντι στους Ε/Κύπριους, λόγω των δραματικών γεγονότων της δεκαετίας του 60. Ας μας εξηγήσει ο κ. Ακιντζί πώς βλέπει το θέμα των εγγυήσεων και κατ’ επέκταση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ή του οποιουδήποτε εν σχέσει μ’ αυτή την ανασφάλεια. Από ποιους θα τους προφυλάξουν οι εγγυήσεις; Προφανώς υπονοεί από τους Ε/Κύπριους που είναι η μεγάλη κοινότητα στο νησί. Προφανώς μιλάμε για εσωτερική ασφάλεια. Δηλαδή αν στη λειτουργία του ομόσπονδου κράτους υπάρξει εμπλοκή, αυτή θα λυθεί υπό την απειλή επέμβασης ή και την επέμβαση της Τουρκίας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτός ο παρεμβατικός ρόλος; Αν επί παραδείγματι μετά την λύση μια παρέα φασιστοειδών σπάσει τον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου κάποιου Τ/Κύπριου θα επεμβαίνει η Τουρκία; Αν κάπου, στη Λευκωσία, στη Λεμεσό ή την Αγία Νάπα, ο μη γένοιτο γίνει κάποιο έγκλημα, με χαρακτηριστικά ρατσιστικού μίσους, από κάποιους ανεγκέφαλους θα επεμβαίνει η Τουρκία; Αν τα όργανα της τάξης και της ασφάλειας της Ομόσπονδης Δημοκρατίας δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα σημαίνει ότι θα φτιάξουμε ένα κράτος εντελώς ανίκανο και άρα καλύτερα να μην το φτιάξουμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αν πάλι υποθέσουμε ότι αύριο τρελαινόμαστε και πηγαίνουμε ομαδικά να σφάξουμε το σύνοικο στοιχείο και η κατάσταση φτάσει στη φάση μιας γενικευμένης σύρραξης, ποιος πιστεύει ότι η Τουρκία χρειάζεται εγγυητικά δικαιώματα για να επέμβει; Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης από κάποια τρίτη χώρα. Και πάλι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα για να επέμβει. Μήπως στη Συρία ή στο Ιράκ έχει επεμβατικά δικαιώματα; Και επιπλέον, αν, όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί, οι Τ/Κύπριοι νιώθουν ανασφαλείς, έστω και αν δίπλα τους στα 40 μίλια έχουν μια χώρα, μια μητέρα πατρίδα, των 75 εκατομμυρίων, με τον μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, εμείς τι πρέπει να νιώθουμε και πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτό το ισοζύγιο δυνάμεων; Είναι προφανές, ότι τα περί ανασφάλειας των Τ/Κυπρίων είναι απλώς η δικαιολογία που προσπαθεί να επιβάλει τον επιζητούμενο ρόλο κηδεμόνα της Τουρκίας στην Κύπρο. Τις εγγυήσεις τις θέλει, όχι για να εισβάλει στην Κύπρο, ή για να προστατέψει τους Τ/Κύπριους, σε περίπτωση που πάμε να τους σφάξουμε -αυτά μπορεί να τα κάνει και χωρίς εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα είναι υποδηλωτικά του επικυρίαρχου ρόλου της στο νησί. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί ο κ. Ακιντζί, που ίσως να έχει συνηθίσει στο ρόλο του υποτακτικού απέναντι στην Τουρκία και να τον θεωρεί φυσιολογικό. Όμως πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που είναι μέλος μάλιστα της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν μπορεί ούτε πρέπει να υπόκειται σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, διότι απλούστατα τότε δεν θα μιλάμε για κανονικό κράτος. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι στη λύση του προβλήματος υπάρχει και το ολίγον έγκυος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ