22.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Τέλη Μαρτίου στην Πάφο ο διεθνής αγώνας ποδηλασίας δρόμου Cyprus Gran Fondo

Από τις 24 μέχρι τις 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Κύπρο ο αγώνας ποδηλασίας δρόμου Cyprus Gran Fondo, ο οποίος περιλαμβάνεται στους 19 αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα ημιεπαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδηλατών.


Οι λεπτομέρειες του σπουδαιότερου αγώνα Road Cycling που έγινε ποτέ στην Κύπρο δόθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση, σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα οι διοργανωτές του Cyprus Gran Fondo παρουσίασαν την επέκταση της συνεργασίας με την UNICARS βάσει της οποίας ο αγώνας θα ονομάζεται Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αγώνες είναι η εξέλιξη του Volkswagen Cyprus Cycling Tour το οποίο μετά από πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις προήχθη στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και εντάχθηκε στο κλειστό κλαμπ των Gran Fondo, που αριθμούν 19 σε όλο τον κόσμο (10 διεξάγονται στην Ευρώπη), και οι οποίοι αποτελούν πρόκριμα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo της Γαλλίας, τον Αύγουστο. Ο αγώνας διατηρεί το χαρακτήρα «Cycling For All», δηλαδή μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στη συνέντευξη, η Λίζα Γιωρκάτζη, Διευθύντρια Διαφήμισης και Προβολής της UNICARS είπε πως η εταιρεία με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει αυτό το σημαντικό διεθνή αγώνα που βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ποδηλασίας.

Η υπεύθυνη Λειτουργός στον ΚΟΤ για τον Αθλητικό Τουρισμό Μαρία Σολωμού είπε πως ο ΚΟΤ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ποδηλασία στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και γι’ αυτό ο Οργανισμός ενθάρρυνε και στήριξε ουσιαστικά τις προσπάθειες ένταξης της διοργάνωσης στη σειρά Gran Fondo.

Επίκεντρο του αγώνα θα είναι η Πάφος και αυτό συμπίπτει με την ανάδειξη της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Στο μεσαιωνικό κάστρο θα γίνει η τελετή έναρξης την Πέμπτη, 23 Μαρτίου.

Ο Μιχάλης Χατζηϊωάννου της Bikin Cyprus Events που διοργανώνει τον αγώνα, είπε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο αλλά και για τους διοργανωτές που αυτός ο αγώνας, μετά από πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εντάχθηκε στη σειρά Gran Fondo της UCI. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Ο κ. Χατζηϊωάννου ανέφερε επίσης ότι “εκτιμάται πως θα προσελκύσουμε πολύ περισσότερους αθλητές από το εξωτερικό, σε σχέση με τους περίπου 120 που ήρθαν πέρσι, καθώς πολλοί ερασιτέχνες θα επιδιώξουν να προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέσω του Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen”.

Εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας η αντιπρόεδρος του ΔΣ Άντρη Παντελή σημείωσε πως ο αγώνας βοηθάει την ανάπτυξη της ποδηλασίας στην Κύπρο και δίνει την ευκαιρία σε Κύπριους ποδηλάτες να αποκτήσουν εμπειρίες από διεθνείς αγώνες.

Σημαντική καινοτομία για τους διαγωνιζόμενους αποτελεί φέτος ο διαχωρισμός τους στις κατηγορίες Experts και Sportive. Η ουσιαστική διαφοροποίηση στη διαδρομή έγκειται στην πρώτη ημέρα όπου η κατηγορία Sportive θα χρονομετρηθεί από τα Κούκλια μέχρι το Κούριον και πίσω, ενώ οι Experts θα χρονομετρηθούν ατομικά στη διαδρομή Νικόκλεια – Κιδάσι – Νικόκλεια.

Η δεύτερη περιλαμβάνει εκκίνηση και τερματισμό χρονομετρημένου κομματιού στα Κούκλια και διέλευση από Αρχιμανδρίτα, Δορά, Άρσος και ένα γρήγορο πέρασμα από την Κοιλάδα του Διάριζου.

Στην τρίτη και τελευταία ημέρα οι ποδηλάτες ξεκινούν από το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου με κατεύθυνση την Πέγεια πριν ανέβουν σε Κάθηκα, Κρίτου Τέρα και Στρουμπί, για να τερματίσουν στην Τσάδα. Για τους Experts ο αγώνας καλύπτει 180.5 χρονομετρημένα χιλιόμετρα και για την κατηγορία Sportive 247.4χλμ.

Κάθε αγώνας Grand Fondo περιλαμβάνει οκτώ ηλικιακές κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες (19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 και 65+). Κάθε κατηγορία, σε κάθε ένα από τους 19 αγώνες, δίνει θέσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo, όσες και το 25% των ποδηλατών που θα εκκινήσουν.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ