18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Συγκινημένη δηλώνει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ από τα όσα γίνονται στο Πάφος2017

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Kathleen Ann Doherty, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάφος 2017 Χρίστο Πατσαλίδη, επισκέφτηκε τη βίντεο–εγκατάσταση “Μακρινή Χώρα” στη Δημοτική Πινακοθήκη που εστιάζει, όπως της αναφέρθηκε από την Αριάνα Οικονόμου εκ μέρους της ομάδας Echo Arts, στη “μακρινή γη” των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον.



Το έργο “Μακρινή Χώρα” είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά το 1974.

Η κ. Οικονόμου ανέφερε στην Πρέσβειρα της Αμερικής πως τρεις γενιές Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στα πλαίσια της εγκατάστασης, που είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε δηλώσεις της η κ. Doherty ανέφερε πως αγαπά την Πάφο και την έχει επισκεφτεί πολλές φορές ως τουρίστρια. Πριν ένα χρόνο περίπου, σημείωσε, αυτό το εγχείρημα ήταν απλά ένα όραμα.“Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη για τις ιστορίες που θα ακούσουμε τον επόμενο χρόνο”.

“Δεν είναι μόνο οι ιστορίες της Κύπρου, αλλά και οι ιστορίες της Ευρώπης”, είπε και εκτίμησε πως “βιώνουμε μια απίστευτα εμπνευσμένη στιγμή εδώ, τόσο εδώ στην Πάφο, αλλά και στην Κύπρο” προσθέτοντας παράλληλα πως είναι πολύ συγκινημένη από τη δημιουργικότητα του καθενός που είναι μέρος αυτού του μεγάλου έργου.

Η κ. Doherty είπε ακόμη πως ανυπομονεί να ζήσει την εμπειρία και να δει όσα περισσότερα μπορεί, λέγοντας ότι θα ξεφεύγει από την πρωτεύουσα και να επισκέπτεται την Πάφο όσο το δυνατό πιο συχνά.

Κληθείσα να σχολιάσει την ανακήρυξη της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Πρέσβειρα της Αμερικής στην Κύπρο είπε πως δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο μέρος για να επιλεγεί ως ΠΠΕ.

Η ιστορία αυτού του τόπου και όλη η ιστορία της ίδιας της Πάφου, αλλά και αυτό που αντιπροσωπεύει είναι – όπως είπε- πραγματικά ενδεικτικό του τι αποτελεί η Κύπρος για τον κόσμο.

“Ένα μείγμα πολιτισμών, ένα μείγμα από ιστορίες που πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να μάθουμε”, συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι “Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση και προσδοκώ να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή. Είμαι Πρέσβειρα για περίπου ενάμιση χρόνο και κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα μιλούμε για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μεγαλύτερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.”

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, μετά το πέρας της επίσκεψης στη Δημοτική Πινακοθήκη, ανέφερε πως η Πρέσβειρα της Αμερικής είναι μια καλή φίλη της Πάφου και με δική της πρωτοβουλία επισκέφτηκε τις εκθέσεις και γενικότερα το πρόγραμμα της ΠΠΕ.

Ευχαρίστησε την κ. Doherty για τα καλά της σχόλια και είπε πως η ίδια σημείωσε διάφορες ημερομηνίες για διάφορες δράσεις στην Πάφο. ​Χαιρόμαστε, συνέχισε, όταν εκπρόσωποι άλλων κρατών αναγνωρίζουν το έργο που έχει γίνει στην Πάφο ως ΠΠΕ.

Σημειώνεται πως το έργο” Μακρινή Xώρα” προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον.

Στην ομάδα Echo Arts που υλοποίησε το έργο συμπεριλαμβάνονται εκτός από την Αριάνα Οικονόμου, ο Gurgenc Korkmazel. Dorinda Hulton και Peter Hulton ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.

Νωρίτερα η Πρέσβειρα της Αμερικής στην Κύπρο επισκέφτηκε το Δήμαρχο Πάφου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ