17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Η συμμετοχική και ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Διεκδικούμε την εφαρμογή και στη χώρα μας του άρθρου 24 της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

 “στα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από την ηλικία, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους”

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Αγαπητοί γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, παιδιών με ψυχοκοινωνική και νοητική αναπηρία, παιδιών με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες αναπηρίες, παιδιών με μαθησιακά προβλήματα , μέλη οργανώσεων και συμπαραστάτες,  σας καλούμε να πάρετε μέρος και να στηρίξετε ενεργά τη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 2016 και ώρα 9 π.μ έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, μιας και σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μια ακόμη σχολική χρονιά που για τα παιδιά μας πάλι δεν αρχίζει όπως πρέπει, με γονείς να τρέχουν από τον ένα λειτουργό στον άλλο, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Χωρίς ειδική εκπαίδευση, εύλογες προσαρμογές (εξοπλισμό, συνοδούς, προσβασιμότητα κλπ) σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που δεν γνωρίζει και δεν σέβεται τη διαφορετικότητα τους.

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση η οποία θα τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν το μέγιστο των  δυνατοτήτων τους και αυτό το δικαίωμα ως γονείς και φίλοι έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε.

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά και να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα,  το οποίο να αναγνωρίζει την ανάγκη και τη δυνατότητα του κάθε μαθητή, σεβόμενο τη διαφορετικότητα του. Μόνο τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ένταξης, συμμετοχής  και ίσων ευκαιριών.

Η σύμβαση του ΟΗΕ κατοχυρώνει το δικαίωμα της ενιαίας εκπαίδευσης «inclusive education) στο άρθρο 24. Παρ’ όλο που η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση από 27 Ιουλίου, 2011, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Πολύ σωστά επισημαίνονται κάποιες αδυναμίες στην έκθεση της Επιτρόπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 2011 με θέμα «Θέση Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την Αγωγή και Εκπαίδευση Παιδιών με Αναπηρίες, Δεκ.2011», καμία ωστόσο τροποποίηση των διαδικασιών με βάση τις υποδείξεις της επιτρόπου δεν υλοποιήθηκε από τότε.

Γι αυτό και εμείς, απευθύνουμε έκκληση για συστράτευση όλων, μελών και φίλων των οργανώσεων/συνδέσμων σας, για να ακουστεί ηχηρά η φωνή όλων μας  και να φέρουν αποτέλεσμα οι αγωνιώδεις παρεμβάσεις μας στην πολιτεία.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε εισηγήσεις έχετε και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση .

Με εκτίμηση Γιούλα Πιτσιάλη

τηλ. 99 61 81 87

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ