20.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Στην Πάφο ο 10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται φέτος στην Πάφο ο 10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, με τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος να αναφέρει πως τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην ανάδειξη του κυπριακού οίνου τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος ανέφερε πως τις τελευταίες δεκαετίες η οινοκαλλιέργεια –όπως και ο ευρύτερος γεωργικός τομέας –αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της αστυφιλίας, των κλιματολογικών αλλαγών, της αβεβαιότητας του επαγγέλματος, της σκληρής εργασίας που απαιτεί και του μεγάλου ανταγωνισμού.

Χαρακτήρισε ωστόσο ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το κράτος, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και ευρύτερα η κοινωνία μας  συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη διάσωσης, προστασίας, διαφύλαξης, ενίσχυσης και προβολής του κυπριακού κρασιού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο θεσμός του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου είπε ο κ. Φαίδωνος,  εκπέμπει πολλά και αισιόδοξα μηνύματα,όπως το μήνυμα της ανάκαμψης, το μήνυμα του ενδιαφέροντος, το μήνυμα της δράσης και  το μήνυμα της συμμετοχής.

Η Κύπρος σημείωσε έχει αναμφίβολα τις δυνατότητες για ένα καλό και ποιοτικό κρασί, διαθέτει τις προϋποθέσεις για ένα ανταγωνιστικό προϊόν, ικανό να κατακτήσει όχι μόνο την τοπική αλλά και τη διεθνή αγορά.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Προϊστάμενος του Κλάδου Αμπελουργίας- Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας Κυριάκος Αλεξάνδρου ανέφερε πως η διοργάνωση περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν έδρα τους την Πάφο. Στις 2 Μαΐου θα γίνει τεχνική ημερίδαστο Πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Την ίδια ημέρα έχουν προσκληθεί οι επτά διακεκριμένοι κριτές του διαγωνισμού αλλά και δημοσιογράφοι που θα παρουσιάσουν διεθνώς τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου οι οινικές εκδηλώσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και την προώθηση της ευρύτερης μάρκας “Oίνου Κύπρου” την αύξηση του μεριδίου  αγοράς των Κυπριακών οίνων ποιότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα καθώς και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Οι οίνοι που θα βραβευθούν θα παρουσιαστούν σε τρεις εκδηλώσεις σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο.

Η εκπρόσωπος του ΚΟΤ Δρ Μαρία Σωκράτους ανέφερε πως ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας και ιδιαίτερα στους δρόμους του Κρασιού που έχουν δημιουργηθεί μέσω επιχορηγήσεων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και αποτελούνται από 7 διαδρομές.

Πρόσθεσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες όπως είναι και ο Διαγωνισμός Οίνου συμβάλλουν στην προβολή του Κυπριακού κρασιού και στην καλλιέργεια θετικής καταναλωτικής συνείδησης για το κρασί. Επίσης προβάλλουν την πλούσια και πολυσχιδή παράδοση του τόπου μας που σχετίζεται με το κρασί ενώ φέρνουν και τους οινοπαραγωγούς μας στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή επαφής με τον επισκέπτη.

Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι οίνοι κυπριακής προέλευσης που παράγονται και φέρουν σήμανση σύμφωνα με τους Εθνικούς και Ενωσιακούς Κανονισμούς και συνάδουν με τις Συστάσεις /Δημοσιεύσεις του ΟΙV. Δικαίωμα συμμετοχής και βράβευσης έχουν οι οίνοι που φέρουν πιστοποιητικό από το Τμήμα Γεωργίας για χρήση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης και δικαίωμα αναγραφής της ποικιλίας και του έτους συγκομιδής .

Τα μετάλλια που απονέμονται στους οίνους με βάση τη βαθμολογία τους είναι Μεγάλο χρυσό μετάλλιο –ελάχιστο 92 βαθμούς, Χρυσό μετάλλιο –ελάχιστο 85 βαθμούς, Ασημένιο μετάλλιο –ελάχιστο 82 βαθμούς , Χάλκικο μετάλλιο –ελάχιστο 80 βαθμούς.

Επίσης το σύνολο όλων των μεταλλίων που απονέμονται στους οίνους με τις υψηλότερες βαθμολογίες, δεν ξεπερνά το 30% των δειγμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ