15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Σκουπόξυλο που τους χρειάζεται ορισμένους

 

ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ11Της Τζούλης Χρίστου

 

Στο Πακιστάν να ζούσαμε τόση βρωμιά δεν θα ήταν δυνατό να αντικρίζαμε.  Μικροί σκυβαλότοποι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία της πόλης, άδεια οικόπεδα και πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από ελαστικά, ξύλα, καναπέδες και κάθε λογής σκουπίδια.  Καθαρίζει η άλλη και βγάζει τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο ή ακόμα χειρότερα μπροστά από το σπίτι του γείτονα.  Ξεχορτίζει ο άλλος και πετά τα χόρτα στην αυλή του γείτονα.  Πετά παλιά άχρηστα αντικείμενα και έπιπλα ο άλλος και τα τοποθετεί όμορφα και ωραία σε διπλανά οικόπεδα ή χωράφια.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Και ενώ περπατάς αμέριμνος στο δρόμο πατάς ένα χαρτί παγωτού και σωριάζεσαι φαρδύς πλατύς στο έδαφος.  Τυχερός θα είσαι εάν την γλιτώσεις απλά με μώλωπες.  Διαφορετικά, σε βλέπω να κυκλοφορείς με πατερίτσες, λες και γύρισες τραυματίας από τον πόλεμο.

Και εκεί που οδηγείς, ένα αντικείμενο περνά ξυστά δίπλα από το παράθυρό σου και διερωτάσαι εάν έχουν κατέβει στη γη εξωγήινοι.  Άμα δεν κόλλησε στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου, να προκαλέσεις και κάνα δυστύχημα, πάει καλώς.

Σφουγγαρίζει η άλλη και ρίχνει το νερό από το μπαλκόνι.  Χάθηκαν οι νεροχύτες;  Καπνίζει ο άλλος και θάβει τη γόπα στην άμμο.  Μαζεύει τα κουβαδάκια των παιδιών της η άλλη και αφήνει πίσω της τενεκεδάκια και χαρτιά από γαριδάκια.

Έλεος πραγματικά.  Μην είστε χωριάτες ορισμένοι.  Τέτοιο καρακιτσαριό και τέτοια νοοτροπία μόνο στην Πάφο μπορεί να συναντήσει κανείς.  Ακόμα και οι γύφτοι διατηρούσαν καθαρότερα τα τσαντίρια και την γειτονιά τους.  Εμείς δεν έχουμε μάθει ακόμα.

Εάν δεν το έχετε αντιληφθεί ορισμένοι, εάν οι ίδιοι δεν σταματήσουμε να είμαστε αναίσθητοι, καμία τοπική αρχή δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.  Όσο και να καθαρίζουν οι άνθρωποι, εάν πίσω από τα συνεργεία συνεχίσουμε να πετάμε όπου φτάσουμε τα σκουπίδια μας, πάλι σκουπιδότοπος θα είναι.

Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, Ευρωπαίοι δεν γινόμαστε ούτε στα όνειρά μας.  Α, ρε σκουπόξυλο στην πλάτη που τους χρειάζεται ορισμένους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ