16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Σε βαθιά και επικίνδυνα νερά

του Χρήστου Χαλικιόπουλου

Άρχισε να ομολογείται πλέον όλο και περισσότερο ότι η διάσκεψη της Γενεύης δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Και μόνο η είδηση ότι ο Ερντογάν δεν θα πάει στη διάσκεψη αυτό φανερώνει. Στόχος της Τουρκίας φαίνεται να είναι ένα είδος μεταβατικής συμφωνίας, (με όσα έχει κερδίσει μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις) που από την μια θα αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και από την άλλη θα παρακάμπτει το θέμα των εγγυήσεων, παραπέμποντάς το σε κάποια επόμενη διάσκεψη

Το λέγαμε εξ αρχής, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κηδεμονευτικό της ρόλο στα Κατεχόμενα. Η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο ζωτικό της χώρο. Και όχι μόνο την Κύπρο. Μόλις προχθές ο κ. Ερντογάν σε ένα ακόμη νέο-οθωμανικό παραλήρημα δήλωνε ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Γκαζιάντεπ αλλά από το Χαλέπι, δεν ξεκινάει από την Αλεξανδρέττα αλλά από το Ιντλίμπ, δεν ξεκινάει από τη Μερσίνα αλλά από την Κύπρο, δεν ξεκινάει από το Αρτβιν αλλά από το Βατούμι, δεν ξεκινάει από τη Θράκη αλλά από τα Βαλκάνια». Ας προσέξουμε τη διατύπωση, το πώς «εξαφανίζει» αναγνωρισμένα σύνορα και κράτη και αναφέρεται μόνο σε περιοχές και σε πόλεις. Τίποτα δεν λέγεται τυχαία. Η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών συνεχίζεται αμείωτη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ας επανέλθουμε όμως στα καθ’ ημάς, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε μισό βήμα σε ότι αφορά τον κηδεμονευτικό της ρόλο στην Κύπρο. Ίσως να δεχτεί ένα λίφτινγκ των εγγυητικών/ επεμβατικών της δικαιωμάτων, όμως καμία ουσιαστική αλλαγή. Ίσως σε κάποια φάση να δεχτεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα μόνο στην τ/κ πολιτεία, όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι στην ουσία των πραγμάτων. Εξ άλλου, ποιος είπε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία θέλει να καταλάβει στρατιωτικά ολόκληρη την Κύπρο; Αυτό που θέλει είναι τον ισχυρό συμβολισμό μέσω των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα είναι ένα κράτος υπό κηδεμονία, τουτέστιν ένα περίεργο προτεκτοράτο, με δύο κυριαρχίες. Διότι από την στιγμή που είτε η μία πολιτεία είτε η άλλη θα έχει μονομερώς το δικαίωμα να καλέσει ξένη δύναμη σε επέμβαση, τότε μιλάμε για δύο κυριαρχίες. Φαντάστηκε κανείς ποτέ το Τέξας να έχει μονομερές δικαίωμα να καλέσει το Μεξικό σε στρατιωτική επέμβαση; Φαντάστηκε κάποια ομόσπονδη πολιτεία της Γερμανίας να έχει αυτό το δικαίωμα;

Κάτι ανάλογο μπορούμε να πούμε και για τα σενάρια μερικής αποχώρησης του κατοχικού στρατού. Για παράδειγμα, η αποχώρηση 30 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών από τις 40, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Οι 30 χιλιάδες που θα φύγουν μπορούν να επανέλθουν σε μερικές μέρες. Άρα όλα εξαρτούνται από τους όρους εντολής και τα δικαιώματα που θα έχει αυτός ο στρατός και όχι από τον αριθμό του.

Αδιανόητα σενάρια λοιπόν περιφέρονται γύρω από τη διάσκεψη της Γενεύης. Σενάρια που ακόμη και αν δεν υπάρξει κατάληξη θα μείνουν στο τραπέζι. Αδιανόητο θα ήταν επίσης να δεχτεί ο κυπριακός ελληνισμός να παραχωρήσει με δημοψήφισμα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία ή σε όποιους τρίτους κηδεμόνες. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά και σε κανένα λαό. Θα ήταν ο πρώτος που θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν ότι αυτό που μπορούμε στην καλύτερη περίπτωση να αναμένουμε είναι η κατάθεση δύο χαρτών στο εδαφικό και ίσως κάποιες επιπλέον συγκλίσεις. Άγνωστο το πώς προχωρούμε στη συνέχεια, από την στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να απεμπολήσει τα εγγυητικά και επεμβατικά της δικαιώματα. Ο κ. Τσαβούσογλου, προχθές, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανάγκη της παραμονής του κατοχικού στρατού, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στα κύματα προσφύγων, στα αέρια της ανατολικής Μεσογείου και δήλωσε ότι η Κύπρος απειλείται. Τι σημαίνει αυτό; Πού προσπαθεί να μας μπλέξει για να αποδείξει ότι χρειάζονται ο κατοχικός στρατός και οι εγγυήσεις; Δυστυχώς οι συγκυρίες μέσα στις οποίες επιλέξαμε να κορυφώσουμε τις προσπάθειες για λύσεις είναι εξαιρετικά ασταθείς και επικίνδυνες. Ας ελπίσουμε ότι το κατανοεί η πολιτική μας ηγεσία.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ