18.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Πως θα περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά;

Πολύ συχνό πρόβλημα σε πολλούς γονείς η καθημερινή κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά τους.  Πιο κάτω σας δίνω μερικές συμβουλές που μπορείτε να τις εφαρμόσετε για να μειώσετε την κατανάλωση των γλυκών από τα παιδιά σας.

  • Αποφύγετε να αγοράζετε τρόφιμα τα οποία τα παιδιά σας ζητάνε συχνά όπως για παράδειγμα πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά με ζάχαρη, φρουτοποτά.
  • Εάν έχετε σπίτι σας αυτά τα τρόφιμα, βάλτε τα μέσα σε ντουλάπια έτσι ώστε να μην είναι στο οπτικό πεδίο των παιδιών και να μην είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Περιορίστε γενικά την κατανάλωση γλυκών σε 2-3 φορές/εβδομάδα και όχι καθημερινά και σε μικρότερες ποσότητες για παράδειγμα μια μικρή σοκολάτα 30γρ αντί για μια πιο μεγάλη σοκολάτα.
  • Τα γλυκά δεν θα πρέπει να προσφέρονται ως επιβράβευση στα παιδιά. Αντί για αυτού, προσφέρετε κάτι άλλο στο παιδί όπως μια βόλτα στο πάρκο, μια βόλτα στη θάλασσα, παίξτε μαζί του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, δείτε την αγαπημένη του ταινία μαζί, μαγειρέψτε μαζί του ή αγοράστε του ένα παιδικό βιβλίο!
  • Όταν τα παιδιά ζητάνε κάτι γλυκό, δοκιμάστε τις παρακάτω ενναλακτικές λύσεις. Γιαούρτι με φρούτα, γιαούρτι με μέλι, γιαούρτι με μαρμελάδα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, μπισκότα βρώμης, διάφορα φρούτα με λίγο φυστικοβούτυρο ή λίγη νουτέλα, φρουτοσαλάτα, smoothies με διάφορα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά κτλ.
  • Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει κάποιο κύριο γεύμα που δεν έφαγε το παιδί. Τα γλυκά δεν έχουν την θρεπτική αξία που θα έπαιρνε το παιδί από ένα ισορροπημένο κύριο γεύμα το οποίο θα αποτελείτε από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος.
  • Προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά όπως κάποια κρέμα ψυγείου με άπαχο γάλα, τζέλυ 0% με κομπόστα, κρέμα καραμελέ με άπαχο γάλα, ρυζόγαλο με άπαχο γάλα, μηλόπιτα, κέικ μπανάνας κτλ. Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά κάντε τα πιο υγιεινά με μερικές παραλλαγές. Χρησιμοποιείστε γάλα άπαχο αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί βούτυρο/ μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης αντί για κανονικό, προσθέστε σταφίδες, χρησιμοποιείστε γλυκαντικές ουσίες αντί για την ζάχαρη.

Εύη Γιαλλούρη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τηλ. 96323155

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ