22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Πυκνή σκόνη και θερμές αέριες μάζες από την Αφρική πλησιάζουν την Κύπρο

Καθόλου ευχάριστα νέα αυτή τη φορά από το kitasweather.com, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις χαμηλό βαρομετρικό και ψυχρότερες αέριες μάζες άρχισαν να κατηφορίζουν από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την Κεντρική Μεσόγειο.
Το χαμηλό βαρομετρικό μόλις εισέλθει στη Μεσόγειο, στην περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, θα βαθύνει αρκετά. Αυτό το χαμηλό σύστημα θα είναι πολύ ισχυρό και αναμένεται να αφήσει τεράστιες ποσότητες βροχής σε Ιταλία, Ελλάδα αλλά και στις μεταξύ τους χώρες, όπου αναμένονται και τοπικές πλημμύρες.

Επίσης, τοπικά σε αυτές τις περιοχές οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 100 kph. Στα ορεινά αυτών των περιοχών θα σημειωθούν χιονοπτώσεις με αυξημένο κίνδυνο για χιονοστιβάδες (σε παραδοσιακές περιοχές όπου σημειώνονται χιονοστιβάδες). Το χαμηλό αυτό σύστημα θα επεκτείνεται μέχρι και την Βόρειο Αφρική, με αποτέλεσμα τη μεταφορά πυκνής σκόνης αλλά και πολύ θερμών αέριων μαζών προς την περιοχή μας.

Η σκόνη αλλά και οι θερμοκρασίες αναμένονται σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά της περασμένης βδομάδας, όταν μας επηρέασε παρόμοιο, αλλά πιο εξασθενημένο, χαμηλό σύστημα. Το νέο χαμηλό σύστημα εξασθενεί καθώς κινείται ανατολικά, αλλά έστω και εξασθενημένο, αναμένεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να αφήσει σχετικά καλές ποσότητες βροχής και αισθητή πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο. Σε ότι αφορά τις βροχές, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε 1-2 μέρες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σήμερα ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος, εκτός από τα ορεινά στα οποία θα παρατηρούνται τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ, ενώ αργότερα θα ενισχυθούν σε 3 έως 4 μποφόρ, με ριπές τοπικά στα νότια παράλια στα 5 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Σκόνη θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της, κυρίως στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή άνοδο.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, κυρίως από ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη. Οι θερμοκρασίες σημειώνουν αισθητή άνοδο και δεν αποκλείεται στα νότια και δυτικά παράλια να έχουμε και το πρώτο 30άρι του 2017. Την Παρασκευή θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις και πάρα πολύ πυκνή σκόνη. Λόγω της σκόνης, η ορατότητα ενδέχεται να είναι μειωμένη. Κατά διαστήματα θα πέφτουν και σταγόνες λάσπης. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Πέμπτη.

Το Σαββατοκύριακο αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί χιονόπτωση το Σάββατο βράδυ και την Κυριακή.

Η σκόνη θα είναι πυκνή το Σάββατο, αλλά από την Κυριακή αρχίζει να μετακινείται ανατολικά και μέχρι τη Δευτέρα θα έχει καθαρίσει τελείως.

Πηγή: city.sigmalive.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ