21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Προσοχή με το Χάνι…

Αναντίλεκτα το Χάνι του Ιμπραήμ αναμένεται να αποτελέσει ένα στολίδι για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Ένας ιστορικός τόπος για την πόλη αναβιώνει μέσα από το έργο που ολοκληρώνεται σύντομα.

του Παναγιώτη Α. Βορκά*

Η προσδοκία είναι πως το Χάνι θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης που θα προσελκύσει κόσμο και θα τονώσει την ευρύτερη περιοχή και αγορά του κέντρου. Οι χρήσεις έχουν ήδη αποφασιστεί και κατά κύριο λόγο αφορούν εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν αλλά και κάποιες πιο εμπορικές χρήσεις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η διαδικασία ενοικίασης των χώρων θα είναι πλειοδοτική και ως εκ τούτου οι κατώτερες τιμές ενοικίασης, όπως αυτές προσφάτως καθορίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, αναπόφευκτα θα οδηγηθούν προς τα πάνω. Καθότι λογικά αναμένεται να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον για ενοικίαση εντός του εν λόγω χώρου, ειδικά για κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις, όσο πιο ψηλά οδηγηθούν οι τιμές πλειοδοσίας τόσο λιγότερο βιώσιμες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν εντός του Χανιού.

Χρειάζεται προσοχή, τόσο από τους επιχειρηματίες που καλούνται με σαφήνεια και εμπεριστατωμένα να υπολογίσουν κόστος και λοιπά δεδομένα έτσι ώστε η οποιαδήποτε επένδυση γίνει από πλευράς τους να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου. Θα ήταν πραγματικά κρίμα, σ’ έναν χώρο που προσδοκούμε πως θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, να δραστηριοποιηθούν καταστήματα που θα αποδειχθούν μη βιώσιμα και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε τόσο το έργο καθαυτό αλλά και την προσπάθεια τόνωσης της περιοχής γενικότερα.

Γι΄αυτό τον λόγο χρειάζεται προσοχή από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές και αυτοσυγκράτηση από πλευράς της δημοτικής αρχής για τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται ο δήμος να αποκομίσει από την εκμετάλλευση του χώρου.

*Γενετιστής/ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ