21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

ΠΑΦΟΣ: Υπερχειλίζουν δύο φράγματα τις επόμενες ημέρες- Αυξημένη η ροή νερού

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε με δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Ανδρέας Μανώλη, σε σχέση με τη ροή νερού στα φράγματα της Κύπρου.


Ο κ. Μανώλη ανέφερε πως μετά τις βροχές των τελευταίων δεκαπέντε ημερών τα αποθέματα έχουν ανέβει στο 21,6% στο σύνολο των φραγμάτων της Κύπρου και αυτό – όπως είπε- σε εκατομμύρια μεταφράζεται σε 62.675.000 κυβικά μέτρα νερού.

Κάνοντας μια σύγκριση με την περσινή ίδια περίοδο, ανέφερε ότι το ποσοστό πληρότητας ήταν 37,4%, εκτιμώντας πως “υπολειπόμαστε αρκετά για να φθάσουμε σε μια κατάσταση που θα θεωρηθεί ικανοποιητική”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως το ποσοστό πληρότητας στα φράγματα του νότιου αγωγού, που είναι σημαντικά για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, είναι 15,1%. Πέρσι, συνέχισε, “την ίδια μέρα ήταν στο 25,6%”.

Όσον αφορά τα φράγματα της Πάφου, ο κ. Μανώλη παραδέχτηκε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση με ποσοστό πληρότητας το 33,6%, ωστόσο παρατήρησε ότι πέρσι το ποσοστό πληρότητας ανήλθε στο 61,8%.

Είπε ακόμη πως ένα μεγάλο ποσοστό των ποσοτήτων αυτών απορροφήθηκε γιατί η γη ήταν διψασμένη, σημειώνοντας ωστόσο πως το τελευταίο τριήμερο έχει αρχίσει μια ροή που είναι πλέον στις τάξεις των εκατομμυρίων και όχι των χιλιάδων που είχε συγκεντρωθεί στις αρχές, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα.

Τα μικρά φράγματα της Πάφου, του Πωμού και της Αργάκας – όπως είπε – αναμένεται να υπερχειλίσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται αυξημένη ροή, ενώ ικανοποιητική ροή νερού καταγράφεται και στα τρία μεγάλα φράγματα της Πάφου, του Ασπρόκρεμου, της Ευρέτου και της Καναβιού.

Ο κ. Μανώλη σημείωσε πως η χιονόπτωση στο Τρόοδος θα λιώσει και θα δώσει σημαντικές υδροές στα φράγματα.

Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι ανάλογα με την βροχόπτωση η ροή στα φράγματα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο.

Σε σχέση με τη μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, ο κ. Μανώλη είπε πως στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αναμένεται η τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς από το κράτος της υφιστάμενης μονάδας.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που η γνωμάτευση είναι αρνητική, τότε θα προωθηθεί η διαδικασία για την κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ