29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΠΑΦΟΣ: Τα παπουτσόσυκα του Έλληνα είναι τα καλύτερα στην Κύπρο (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Τον τελευταίο καιρό το παπουτσόσυκο έχει την τιμητική του και ειδικά στην Πάφο που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Φεστιβάλ παπουτσόσυκου στη Γυαλιά στις 5 Αυγούστου. Γλυκό, λικέρ μέχρι και συνταγές απο παπουτσόσυκο έκαναν τον γύρο της Κύπρου και μάλιστα μέσα απο μια ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει με τις Χρυσές Συνταγές οι λάτρεις του αγαπημένου φρούτου θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν σε κάθε του παραλλαγή.


Συνέντευξη στο PafosPress.com

Εμείς θέλοντας να μάθουμε τα πάντα για το παπουτσόσυκο κάναμε το αυτονόητο. Πήγαμε φάγαμε με τη ψυχή μας και ευχαριστηθήκαμε καθαρισμένα, παγωμένα παπουτσόσυκα απο τον άνθρωπο που έκανε την πώλησή τους επάγγελμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Γιώργος Έλληνας, πρώην ποδοσφαιριστής και δημόσιος υπάλληλος εδώ και δέκα χρόνια διατηρεί το δικό του υποστατικό στον παραλιακό δρόμο Χλώρακας- Κισσόνεργας στο οποίο πουλάει ολόφρεσκα παπουτσόσυκα, καθαρισμένα, ζουμερά και κυρίως παγωμένα.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την εμπορία παπουτσόσυκων;

Δέκα χρόνια περίπου

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Προηγουμένως ήμουν δημόσιος υπάλληλος. Όταν αφυπηρέτησα αποφάσισα να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με τα παπουτσόσυκα τα οποία είχα εδώ και σαράντα χρόνια. Είχα μέρος του χωραφιού, το οποίο είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια παπουτσόσυκων, παπουτσοσυκιές. Το παπουτσόσυκο δεν μπορείς να το φυτέψεις οπουδήποτε. Βλαστάει οπουδήποτε αλλά για να είναι νόστιμο με ωραία γεύση πρέπει να φυτευτεί σε βραχώδη περιοχή. Έτυχε, στην ατυχία μου, να έχω ως πρόσφυγας ένα τουρκοκυπριακό χωράφι το οποίο είναι γεμάτο βράχια και είπα να το αξιοποιήσω αφού τίποτα άλλο δεν μπορούσα να φυτεύσω. Έτσι έβαλα παπουτσόσυκα και ότι βγήκα με σύνταξη έβαλα μεγάλη καλλιέργεια και σιγά σιγά άρχισα να τα βγάζω στην αγορά.

Είναι δύσκολη δουλειά;

Το μάζεμα και το καθάρισμα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί όταν το σερβίρεις πρέπει να είναι καθαρό, να μην έχει αγκάθια. Αυτά είναι απο πλευράς μου το ελάχιστο που μπορεί να έχω για τους πελάτες μου αλλά και για μας στην οικογένεια που τα τρώμε.

Πως βλέπετε την προσπάθεια του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Πάφου να αναπτύξει και τη γαστρονομία γύρω απο το παπουτσόσυκο;

Είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Πρέπει το παπουτσόσυκο στην Κύπρο να εμπεδωθεί διότι πιστεύω, τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με την εμπορία του και την κατανάλωση βλέπω ότι πάρα πολλοί γονείς στην ηλικία μου φαίνεται να έπαιρναν στα παιδιά τους και τώρα τα τελευταία χρόνια τα παιδιά αυτά έγιναν αυτοί οι συνεχιστές της προμήθειας παπουτσόσυκων στα παιδιά τους. Η νεολαία μας σήμερα έμαθε και αγάπησε το παπουτσόσυκο και έχει μεγάλη κατανάλωση ειδικά στους νέους.

Ποιοί είναι οι καλύτεροι πελάτες;

Οι Κύπριοι αλλά και κάποιοι ξένοι.

Απο τους ξένους ποιοι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο παπουτσόσυκο;

Όλοι όσοι δοκιμάσουν ενθουσιάζονται. Οι Ρώσοι κυρίως που έχουμε και πολλούς.

Αν σας έλεγα ότι υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους παπουτσόσυκο πως θα το σχολιάζατε; 

Το βλέπω και εδώ. Ορισμένοι το βλέπουν και ρωτούν τι είναι. Επειδή εδώ πουλώ και καρπούζια, να μην σας φανεί παράξενο ότι κάποιοι μυρίζονται το εξωτερικό του καρπουζιού αν μυρίζει.

Τι άλλο διαθέτει το υπαίθριο κατάστημά σας εκτός απο καρπούζια και παπουτσόσυκα;

Έχω 16 ειδών σύκα. Τα πιο νόστιμα σύκα στην αγορά τα διαθέτω εδώ. Όποιος θέλει μπορεί να κοπιάσει να δοκιμάσει. Ότι μπορείτε να φανταστείτε σε σύκα έχουμε. Μέχρι και απο το εξωτερικό φέραμε και φυτέψαμε ποικιλίες στο χωράφι τις οποίες καλά καλά ούτε εγώ γνωρίζω ποιο είναι το όνομά τους. Είναι εύγευστα και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να δει και να δοκιμάσει.

Υπάρχουν πελάτες με ιδιαίτερες απαιτήσεις. 

Κάποιοι θέλουν τα παπουτσόσυκα να είναι πάρα πολύ ψημένα, ενώ εγώ νομίζω πως το μέτριο ψήσιμο είναι το πιο καλό.

Πειράζουν τα πολλά παπουτσόσυκα ή μήπως είναι μύθος αυτό που λένε ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα;

Μπορείς να φας όσα παπουτσόσυκα θέλεις αλλά ενώ τρώς αν πίνεις και ένα ποτήρι νερό δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις πρόβλημα.

Με τι θα συνδυάζατε εσείς μια πιατέλα παπουτσόσυκα; Το καρπούζι τρώγεται με χαλούμι, το παπουτσόσυκο;

Το παπουτσόσυκο είναι ένα φρούτο που μπορείς να το φας με οτιδήποτε. Με το χαλλούμι είναι πάρα πολύ νόστιμο, όπως και το καρπούζι. Το παπουτσόσυκο πάει και μόνο του, έχει μια ιδιαιτερότητα που το κατατάσσει σε μια ξεχωριστή κατηγορία που είναι πειρασμός και σκέτο.

Έχετε επώνυμους πελάτες;

Πάρα πολλούς και ντόπιους αλλά και περαστικούς. Επειδή μάλιστα διαφημίστηκε η φρουταρία μας και ειδικά το παπουτσόσυκο που διαθέτουμε απο στόμα σε στόμα, μας έτυχε να έρθουν ακόμη και απο Λευκωσία και να μας πουν ότι ήταν διακοπές στην Πάφο και άκουσαν για τα παπουτσόσυκά μαςκαι ήρθαν για να φάνε. Πάρα πολλοί και απο άλλες πόλεις, απο Λεμεσό, Λάρνακα, κοκκινοχώρια έρχονται απευθείας εδώ αφού προηγούμενοι πελάτες μας μας σύστησαν μένοντας ευχαριστημένοι. Έχουμε παγκύπρια πολλούς πελάτες. Εδώ έφαγαν παπουτσόσυκα και υπουργοί και βουλευτές και πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου αφού το υπηρέτησα και για σειρά ετών ως ποδοσφαιριστής και έχω πολλούς φίλους στο χώρο.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο που δεν τολμά να κόψει και να φάει παπουτσόσυκα έστω και αν τα έχει δίπλα του;

Να τολμήσει, να κόψει και να φάει. Να ρωτήσει πως καθαρίζονται και να τα γευτεί γιατί είναι πάρα πολύ καλό για την υγεία του. Είναι το καλύτερο φρούτο που υπάρχει στην αγορά. Να πάρουν τα μέτρα, να μην κόβουν τα παπουτσόσυκα σε μεγάλη θερμοκρασία για να προστατευτούν απο τα αγκάθια που μπορεί να πάνε στα μάτια τους. Τα παπουτσόσυκα κόβονται ή πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα.

Έχει μυστικά το καθάρισμα;

Να μην το φοβάσαι. Όταν δεν το φοβάσαι τότε θα τα καταφέρεις. Είναι όπως τη μέλισσα το παπουτσόσυκο, αν δεν την φοβάσαι μπορείς να γίνεις και μελισσοκόμος. Αυτό θα έλεγα ότι δεν σηκώνει φόβο το καθάρισμα.

Έχουν διαφορές γευστικά τα κόκκινα απο τα κίτρινα ή είναι απλά διαφορετική ποικιλία;

Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι τα κόκκινα είναι ακόμη πιο θεραπευτικά απο τα συνηθισμένα. Όχι πιο νόστιμα αλλά πιο θεραπευτικά.

Γνωρίζεται ότι κάποιοι χρησιμοποιούν και το φύλο σε σαλάτες αλλά ακόμη και στα κάρβουνα με λαδολέμονο;

Αυτές τις παραλλαγές τις χρησιμοποιούν κυρίως σε τρίτες χώρες όπως τις Ασιατικές. Έχουμε πολλούς γνωστούς απο χώρες όπως η Σρι Λάνκα ή το Βιετνάμ που έρχονται εδώ και μαζεύουν κάθε λογής φύλο για μαγείρεμα. Γιατί όχι και το φύλο της παπουτσοσυκιάς;

Ο ανθός της παπουτσοσυκιάς γίνεται γλυκό;

Απ’ όλα γίνεται το παπουτσόσυκο. Φτάνει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, να το επεξεργαστεί, Μπορεί να γίνει γλυκό, γλυκό του κουταλιού και πολλά άλλα μέχρι και μαγειρευτό.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ