27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΥΣΟΡΟΓΙΑΤΙΣΣΑ: Η εντυπωσιακή ιστορία πίσω απο το Μοναστήρι

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου.


Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα.

Το μοναστήρι, του οποίου τα σημερινά κτήρια χρονολογούνται από το 1770, διαθέτει σημαντική συλλογή εικόνων και θησαυρών. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού. Οι νωπογραφίες που υπάρχουν πάνω από τις τρεις εισόδους της θα σας εντυπωσιάσουν. Η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι, θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδεδυμένη με χρυσό και ασήμι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού υπάρχει καφέ-εστιατόριο με μαγευτική πανοραμική θέα.

Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή καθώς και εορτασμοί.
Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ