17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Παιδιά με καρκίνο: Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες

Η εικόνα ενός παιδικού κεφαλιού χωρίς μαλλιά πολλούς τους κάνει να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού.


Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι ένα παιδί έχει νοσήσει από καρκίνο.

Στο πρόσωπο όμως αυτών των παιδιών θα πρέπει κανείς να βλέπει τη δύναμη και τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή. Είναι ένα παράδειγμα θάρρους για όλους μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ιατρική στον τομέα αυτό έχει καταφέρει να κάνει άλματα καθώς 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά.

Την στιγμή που κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από 150.000 διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

ljkl

πηγή: WHO

Θλίψη όμως προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή στις ίδιες μεθόδους θεραπείας. Σε αυτή την ανισότητα οφείλεται και το 90% των θανάτων.

Οι τύποι του καρκίνου

Πάνω από το 50% των περιστατικών είναι οι λευχαιμίες και οι όγκοι εγκεφάλου, ακολουθούν τα λεμφώματα, το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, τα σαρκώματα των οστών και των μαλακών μορίων.

Πιθανότητες

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι αντίστροφα ανάλογη της ηλικίας, δηλαδή:

  • Από 0 ημερών έως 15 ετών είναι πιθανόν να νοσήσει 1 στα 600 παιδιά
  • Από 15 έως 20 ετών είναι 1 στα 330
  • Και από 20 έως 30 είναι 1 στα 250

Ο παιδικός καρκίνος είναι ένα νόσημα που μπορεί να ξεπεραστεί πλέον στις ημέρες και οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούνται στη χώρα μας είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται διεθνώς .

«Ο καρκίνος στα παιδιά είναι ιάσιμος.[…] Στην Ελλάδα όσο περνούν τα χρόνια προσφέρουμε περίθαλψη και επιτυγχάνουμε ποσοστά ίασης και επιβίωσης ίδια με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή»τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και συμπληρώνει:

«Το 30% των παιδιών νοσούν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η θεραπεία διαρκεί 2 χρόνια και για να πούμε ότι ένας ασθενής έχει ιαθεί, θα πρέπει οι πιθανότητες να επανέλθει η αρρώστια να είναι κάτω του 2%. Συνήθως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια εκτός θεραπείας. Δηλαδή 5+2, 7 χρόνια από την διάγνωση.»

Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των γιατρών. Η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.

Στην εξειδικευμένη μονάδα που υπάρχει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μαριάννα Βαρδινογιάννη «Ελπίδα» μέχρι σήμερα έχουν γίνει 520 μεταμοσχεύσεις σε 503 παιδιά.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς υπήρξε ίαση στο 55% των περιστατικών με οξεία λευχαιμία, στο 74% με λέμφωμα, στο 39% με νευροβλάστωμα, στο 72% με πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια και στο 95% με Μεσογειακή Αναιμία.

Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην Καταπολέμηση του Παιδικού Καρκίνου.

Η θέσπιση της από την επιστημονική κοινότητα στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο και να τους κάνει να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στα παιδιά που πάσχουν, στις οικογένειες που δοκιμάζονται και στα παιδιά που νίκησαν την ασθένεια.

Πηγή: cnn.gr

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ