16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Παγκόσμιο βραβείο για το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης με το έργο “Δον Κιχώτη”

Το πρώτο βραβείο παγκόσμια εξασφάλισε το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης μετά τη συμμετοχή του σε διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Ισπανία για το έτος «Δον Κιχώτη».


Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης εξασφάλισε το 1ο Βραβείο για τη δημιουργία της τοιχογραφίας του Δον Κιχώτη που αφορά ομαδική εργασία, χρησιμοποιώντας έναν τοίχο του σχολείου τους 6μ Χ 3μ αλλά και το 1ο βραβείο για την όλη παρουσίαση του σχολείου τόσο σε φωτογραφικό υλικό όσο και σε αφήγηση.

Ο Διευθυντής του Σχολείου Παναγίας Θεοσκέπαστης Δρ. Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης αποφάσισε να δώσει έμφαση στον ειδικό στόχο «Δημιουργικότητα στο σχολικό χώρο», με τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών για ένα καλύτερο σχολικό κλίμα και κουλτούρα. Εκτίμησε δε, πως βάσει της παγκόσμιας βιβλιογραφίας η σχολική κουλτούρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός θετικού σχολικού κλίματος για να αναπτυχθούν οι νέοι σήμερα και να εμπνέει και τους καθηγητές δάσκαλους που παραδίδουν μια γνώση στους νέους.
Το διαγωνισμό, συνέχισε, προκήρυξε η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη και Συνεργασία «Peace and Cooperation», ανάμεσα σε μαθητές /τριες Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα : «ο Δον Κιχώτης ή η δύναμη της Ουτοπίας : Προετοιμάζοντας το μέλλον».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή που συνεδρίασε στη Μαδρίτη για τα αποτελέσματα υποστήριξε πως η κυπριακή συμμετοχή ήταν εξαιρετική. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ πως η ιδιαιτερότητα του σχολείου είναι η πολυπολιτισμικότητα και διαφορετικότητα του, επειδή φοιτούν σε αυτό παιδιά από πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, στην αφήγηση του έργου γίνεται εκτενής αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κύπρου εδώ και 43 χρόνια, με την εισβολή των Τούρκων το 1974 στο νησί όπου μοιράστηκε στα δύο και χιλιάδες Κύπριοι συνεχίζουν να είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Η καθηγήτρια φιλόλογος Ευδοκία Πέτρου, που μαζί με ομάδα καθηγητών και μαθητών δημιούργησαν την τοιχογραφία, μιλώντας στο ΚΥΠΕ με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε πως η ιδέα να ζωγραφίσουν ένα τοίχο του σχολείου που να έχει σχέση με τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων γεννήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου του 2015, στα πλαίσια ενός καινοτόμου προγράμματος με τίτλο « Δημιουργώ για το δικό μου Σχολείο».

Η ιδέα του προγράμματος ήταν εισήγηση της Διεύθυνσης του σχολείου προς τους εκπαιδευτικούς, που αγκαλιάστηκε και εφαρμόστηκε από όλες τις ειδικότητες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως είπε.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, “ο Δον Κιχώτης, ο ήρωας του Μιγκέλ Θερβάντες, που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο αποτέλεσε για μας, καθηγητές και μαθητές, πηγή έμπνευσης και έγινε το φωτεινό μας σύμβολο, ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα που ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική και την ανθρωπιστική κρίση, η οποία απειλεί να εξαφανίσει κάθε αξία της ζωής.”

Με αυτές τις συνθήκες όπου πλήθος μεταναστών εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τον τόπο τους αναζητώντας ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, πρόσθεσε, δημιουργείται η ανάγκη να βρει ο άνθρωπος ένα στήριγμα, ένα πρότυπο συμπεριφοράς, για να πειστεί πως η ζωή έχει αξία και νόημα και έτσι να συνεχίσει να παλεύει.

Αρχικά, συνέχισε, μελετήθηκαν οι σκοποί, οι στόχοι και η θεματολογία του διαγωνισμού και μετά από συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων αποφασίστηκε με ποιο τρόπο θα ζωγραφιστεί ο Δον Κιχώτης.

Το μέσον αφήγησης για το λογοτεχνικό έργο «ο Δον Κιχώτης », εξήγησε η κ. Πέτρου, είναι η εικονογράφηση και το ελεύθερο σκιτσάρισμα σε μεγάλες διαστάσεις, συνδυάζοντας και κάποια στοιχεία της τεχνοτροπίας του μινιμαλισμού, έχοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και την κατάρρευση των αξιών.

Η επιλογή των μαθητών έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2016 ενώ οδηγός και σύνθημα της ομάδας έγινε από εκείνη την ημέρα η περίφημη φράση του Δον Κιχώτη «Το να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, αλλά δικαιοσύνη».

Στο δύσκολο αυτό έργο εργάστηκαν ομαδικά και συλλογικά 10 μαθητές 13-15 χρόνων από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Ευδοκίας Πέτρου μελέτησαν, σχεδίασαν και ζωγράφισαν τον τοίχο. Για να ολοκληρωθεί η τοιχογραφία η ομάδα εργαζόταν τα διαλείμματα αλλά και πολλά απογεύματα μετά το τέλος των μαθημάτων αξιοποιώντας τον ελεύθερο τους χρόνο. Ένας μαθητής ορίστηκε υπεύθυνος για τη φωτογράφιση του έργου. Από τη λήψη των φωτογραφιών φαίνεται η εξέλιξη και η ολοκλήρωση της τοιχογραφίας.

Επιπρόσθετα, για την παρουσίαση της τοιχογραφίας δημιουργήθηκε ένα βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο Καθηγητής Πληροφορικής Κωνσταντίνος Γεωργίου (βίντεο-μοντάζ) το οποίο περιλάμβανε μουσική, ήχο, κείμενο και μέρος των φωτογραφιών που έβγαζε ο μαθητής με το κινητό τηλέφωνο του σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης του έργου. Στο πρώτο μέρος του βίντεο – όπως είπε- παρουσιάζεται μέσω των φωτογραφιών η εξέλιξη της τοιχογραφίας από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της. Η παρουσίαση συνοδεύεται από τη μουσική σύνθεση “divenire” του Ludovico Einaudi.

Σε ένα δεύτερο μέρος σε ηχογραφημένο κείμενο της, η κ. Πέτρου αναφέρεται στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα και απειλεί να εξαφανίσει κάθε ηθική αξία της ζωής. Παράλληλα με τη μοναδική και συγκινητική εκφώνηση προβάλλονται υπότιτλοι στα Αγγλικά. Το κείμενο συνδυάζεται με σκηνές από την τοιχογραφία και τη μουσική “Τhroughyou – The ThroneRoom” της Evanthia Reboutsika.

H προσπάθεια επιτεύχθηκε μετά από δύο μήνες σκληρής προσπάθειας. Ο τοίχος του σχολείου απέκτησε ζωή και νόημα. Σύμφωνα με την κ. Πέτρου ο Δον Κιχώτης, ο ήρωας μας, επίκαιρος και διαχρονικός όσο ποτέ, έγινε για τους ίδιους έργο ιερό και ευλογημένο. Δημιουργήσαμε, είπε, “ένα έργο αλληγορικό μέσα από το οποίο προβάλλονται ιδέες και αξίες πανανθρώπινες”.

Όσο για τους μαθητές που εργάστηκαν, αυτοί έγιναν πρεσβευτές του έργου. Πίστεψαν σ’ αυτόν με την ψυχή τους και μεγαλούργησαν, όπως ανέφεραν.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, οι μαθητές που εργάστηκαν για το έργο Γεώργιος Πασενίδης, Αλάννα Παρασκευά, Στέφανος Παρασκευόπουλος, Μπαλανίκα Ιωάννα, Σέργιος Σαρκισιάν, Στυλιανός Λυμπουρής, Άντρεα Σλοντουνεάνου, Χριστίνα Ηλιέβα, Αγγλική Μιχαήλ και Μηλάντσεβ Μηλέν ανέφεραν πως το έργο αγαπήθηκε από όλο το σχολείο. Πρόσθεσαν πως αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη για όλα όσα τους δίδαξε ο Δον Κιχώτης και τους δίδαξε – όπως είπαν- πολλά όπως “ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ, αρκεί να πιστέψουμε σ΄αυτήν, ότι η αληθινή ουσία της ζωής είναι ο αγώνας για ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος : τις αξίες και τα ιδανικά του, ότι αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, θα πρέπει να μην σταματούμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και το δίκαιο, ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την ίδια τη ζωή μας”.

Τα κείμενα και την αφήγηση επιμελήθηκε η κ. Πέτρου, τη μετάφραση στα Αγγλικά η Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Μυριάνθη Ανδρονίκου,(σύμβουλος του έργου ήταν η Μαριλένα Κατράνα φοιτήτρια Νομικής στην Κομοτηνή).

Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, το μήνυμα που στέλνει το έργο τους είναι ότι σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, ο καθένας να αποβάλει τους προσωπικούς του φόβους και δισταγμούς και να αντιληφθεί πως μόνο αν αγωνιστούμε ομαδικά θα μπορέσουμε να νικήσουμε και να φέρουμε την αλλαγή.

Η βράβευση των διακριθέντων έργων θα γίνει στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, φέτος το Νοέμβριο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ