19.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Ολοκληρώθηκε ο 10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου – Αρχίζουν οι εκδηλώσεις προβολής των βραβευμένων κρασιών

Με την Τελετή Βράβευσης και το επίσημο δείπνο, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο,  ολοκληρώθηκε ο 10ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, ο οποίος διεξήχθη φέτος στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας, διαγωνίστηκαν 31 οινοποιεία με συνολικά 147 οίνους. Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Με βάση το Διεθνές Πρότυπο του OIV, έχει βραβευτεί το 30% των διαγωνιζόμενων οίνων. Συγκεκριμένα έχουν απονεμηθεί 1 Μεγάλο Χρυσό, 16 Χρυσά και 30 Αργυρά Μετάλλια ενώ άλλες 5 Ειδικές Διακρίσεις έχουν παραχωρηθεί σε οίνους από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου. Σημειώνεται ότι άλλοι 65 οίνοι έχουν πετύχει βαθμολογία μεγαλύτερη των 80 μονάδων αλλά δεν έχουν βραβευτεί λόγω του διεθνές ορίου του 30%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη νέα δυναμική ποιότητας των Οίνων της Κύπρου και την διαπίστευση τους ως οίνους πρεσβευτές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριος Νίκος Κουγιάλης σε χαιρετισμό του σημείωσε ότι «απόψε δεν βραβεύονται μόνο οι καλύτεροι Οίνοι της Κύπρου! Απόψε βραβεύονται οι καλύτεροι των καλυτέρων Οίνων της Κύπρου ως επιστέγασμα του κόπου, του μόχθου, των συνεχών προσπαθειών και των ψυχικών αποθεμάτων των Κυπρίων Οινοποιών και της μεγάλης οινικής προόδου που κατέγραψε και καταγράφει ο τόπος κατά τα τελευταία χρόνια!».

Ο Διαγωνισμός καλύφθηκε δημοσιογραφικά από διεθνή ομάδα έγκριτων οινογράφων, η οποία προσκλήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμού Τουρισμού ενώ εκτενής δημοσιότητα δόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Ομίλου ΔΙΑΣ, που ήταν ο Χορηγός Επικοινωνίας.

 Όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ. Ανδρούλα Γεωργίου, θα οργανωθούν σε επαρχιακό επίπεδο τρείς ακόμη εκδηλώσεις προώθησης των Βραβευμένων Οίνων και γνωριμίας τους με το καταναλωτικό κοινό. Στην Λεμεσό, την Παρασκευή 19 Μαΐου στην Αίθουσα «Λ» στην Πλατεία του ανακαινισμένου Παλιού Λιμανιού, στη Λευκωσία την Παρασκευή 26 Μαΐου στην Αίθουσα «Ειρήνη» στο τέρμα της Οδού Λήδρας και τέλος στην Πάφο-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στον εξωτερικό χώρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής».

 Το Διαγωνισμό οργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου και τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ