16.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Μ. Λάμπρου:Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για τις Δημοτικές Εκλογές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για τις Δημοτικές /Κοινοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.


Η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η εκλογική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 1800 με το κλείσιμο των καλπών ενώ σε μικρές κοινότητες στις 1900 αναμένεται το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα .

Για τους Δημάρχους το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 2200 , ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η καταμέτρηση για τους συμβούλους με τους σταυρούς προτίμησης που θα έχει λάβει ο καθένας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κ. Λάμπρου είπε στο KYΠΕ πως για τους τέσσερις Δήμους Πάφου, οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 29.054 και ψηφίζουν σε 52 εκλογικά κέντρα .

Επίσης το σύνολο των εγγεγραμμένων εκλογέων για κοινότητες της Πάφου ανέρχονται σε 26.240 και ψηφίζουν σε 85 εκλογικά κέντρα.

Για κατεχόμενους και ημικατεχόμενους Δήμους οι εγγεγραμμένοι εκλογείς που κατοικούν Πάφου ανέρχονται 2.469 και ψηφίζουν σε έξι εκλογικά κέντρα ενώ για κατεχόμενες κοινότητες υπάρχουν 1068 εγγεγραμμένοι εκλογείς στην Πάφο και ψηφίζουν σε τέσσερα κέντρα.

Εξάλλου, η κ. Λάμπρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ, πως οι σταυροί προτίμησης για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο για την εκλογή δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Πάφου είναι μέχρι 5, από τον ίδιο συνδυασμό, επεξηγώντας πως για κάθε τέσσερις θέσεις δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Πάφου αντιστοιχεί ένας σταυρός προτίμησης. Ο ψηφοφόρος είπε, θα μπορεί να ψηφίσει ως ανώτατο αριθμό πέντε δημοτικούς συμβούλους για το Δήμο Πάφου.

Για παράδειγμα η κ. Λάμπρου είπε πως αν ένας ψηφοφόρος σημειώσει περισσότερους από πέντε σταυρούς στη στήλη του συνδυασμού, τότε το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο για τους υποψηφίους αλλά έγκυρο για το συνδυασμό, εάν σημειώσει σταυρό προτίμησης στο τετραγωνάκι κάτω από την στήλη που αφορά το συγκεκριμένο συνδυασμό .

Η κ. Λάμπρου ερωτηθείς σχετικά, είπε πως στους υπόλοιπους Δήμους ο κάθε εκλογέας δικαιούται να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης για δημοτικούς συμβούλους στους Δήμους Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς.

Σε σχέση με τις σχολικές εφορείες η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου ανέφερε πως ο ψηφοφόρος δικαιούται και στους τέσσερις Δήμους να ψηφίσει μέχρι δύο σχολικούς εφόρους του ιδίου συνδυασμού .

Όσον αφορά τα κοινοτικά συμβούλια για κάθε δύο μέλη, όπως είπε, είναι ένας σταυρός προτίμησης. Ενδεικτικά ανέφερε πως αν έχουμε κοινότητες μέχρι 300 εγγεγραμμένους εκλογείς οι σταυροί προτίμησης θα είναι δύο ( σύνολο μελών 4) για εγγεγραμμένους εκλογείς πάνω των 300 μέχρι 700 και είναι εξαμελές το συμβούλιο οι σταυροί προτίμησης θα είναι τρεις και άνω των 700 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ο ψηφοφόρος δικαιούται μέχρι τέσσερις σταυρούς ( σύνολο μελών 8) .

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως έξω από τα εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν οδηγίες αλλά και μέσα στους θαλάμους.

Ερωτηθείς για τους ψηφοφόρους με σοβαρή ανικανότητα η κ. Λάμπρου είπε πως δικαιούται ο ψηφοφόρος είτε τυφλός είτε με σοβαρή αναπηρία να πάρει άνθρωπο της εμπιστοσύνης του εφόσον το δηλώσει στον προεδρεύοντα είτε μπορεί να ζητήσει από τον προεδρεύοντα να ψηφίσει αυτός για τον ίδιο στην παρουσία ενός από τους βοηθούς.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας από τους υποψηφίους και θα πρέπει και ο ίδιος ο προεδρεύων να συμπεραίνει ότι όντως ο ψηφοφόρος είναι τυφλός ή έχει σοβαρή αναπηρία που δεν του επιτρέπει να ψηφίσει ο ίδιος . Σε περίπτωση μάλιστα που ο ψηφοφόρος είναι αγράμματος ή υπερήλικας δεν δικαιούται να ψηφίσει άλλος για αυτόν

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ