16.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Μεσογειακές μουσικές παραδόσεις με συναυλίες από Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Ισπανία

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 παρουσιάζει ένα πρόγραμμα μεσογειακών μουσικών παραδόσεων, με πέντε συναυλίες από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ισπανία στην Κάτω Βρύση της Γεροσκήπου.


Με επιρροές από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και την κοινή μουσική γλώσσα που αναπτύχθηκε στους τόπους που βρέχονται από αυτήν, η κάθε ομάδα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα επηρεασμένο από την χώρα της.

Η επιμέλεια του προγράμματος Μεσογειακές Μουσικές Παραδόσεις είναι του Κυριάκου Καλαϊτζίδη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 20:00 .Πρόκειται για το Κυπριακό Καλειδοσκόπιο για μια συναυλία από τέσσερις πολλά υποσχόμενους μουσικούς, που εκπροσωπούν τη νέα γενιά της κυπριακής μουσικής.

Σε αυτό το συναπάντημα ενώνονται οι επιρροές και τα μουσικά ιδιώματα που ακροβατούν ανάμεσα στην αραβική παράδοση, τη βυζαντινή ψαλτική τέχνη, την τζαζ και τη σουφική παράδοση.

Συμμετέχουν οι: Γιάννης Κουτής (καλλιτεχνική επιμέλεια, ούτι, άταστη κιθάρα), Άλκης Αγαθοκλέους (νέυ), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο), Ρόδος Παναγιώτου (κρουστά).

Επίσης το μουσικό σχήμα Fawaz Baker είναι το πιο πρόσφατο καλλιτεχνικό εγχείρημα του Fawaz Baker, ουτίστα, τραγουδιστή, ερευνητή, συνθέτη και ακούραστου πρεσβευτή της μουσικής κληρονομιάς της γενέτειράς του.

Το Χαλέπι της Συρίας έγινε γνωστό σε όλο τον Αραβικό Κόσμο, αλλά και πέρα από αυτόν για την ιδιαίτερη μουσική του παράδοση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική ποικιλία επιρροών. Συμμετέχουν οι: Fawaz Baker (ούτι), Joudi Batri (φωνή), Mohamed Samir  (κανονάκι, νέι), Sameh Qatalan (βιολί), Σαμίρ αλ-Houmsi (τουμπερλέκι, φωνή), και Muhanad Aljaramani (riq, φωνή).

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στις 20:00  με την ορχήστρα  Orchestra Popolare Italiana Ambrogio Sparagna.

Η ορχήστρα αποτελείται από οργανοπαίχτες και μουσικά όργανα που χαρακτηρίζουν την ιταλική λαϊκή παράδοση, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική βραδιά τραγουδιού και χορού, μια παράσταση με καντάδες και χορούς που ανήκουν σε πολλές περιοχές της χερσονήσου, με ιδιαίτερη έμφαση στη ταραντέλλα και την πίτσικα από την Απουλία.

Στο επίκεντρο ο Ambrogio Sparagna διευθύνει την ορχήστρα, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα μιας χαρούμενης ιταλικής φιέστας.Μια μουσική γιορτή, ένα μείγμα γοητείας και ενέργειας που απογειώνει και κατενθουσιάζει. Ambrogio Sparagna (ακορντεόν, φωνή), Erasmo Treglia (violin, ιδόφωνα), Valentina Ferraiuolo (κρουστά), Raffaello Simeone (φλογέρες, φωνή), Clara Graziano (ακορντεόν, χορός).

Ακολουθούν στις 21:00 του Σαββάτου οι  Ρίζες του Φλαμένκο.

Ο περκασιονίστας και συνθέτης Sergio Martinez παρουσιάζει μια βραδιά φλαμένκο που εμπνέεται από τη χιλιετή ανδαλουσιανή παράδοση η οποία συνδυάζει μουσική και χορό.

Τέσσερις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση που διακρίνεται για την υψηλή δεξιοτεχνία, το πάθος και τον έντονο παλμό.Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στην πεμπτουσία του Φλαμένκο και του κόσμου του.

Συμμετέχουν οι: Paco Cruz (κιθάρα), Niko de los Reyes (χορός), Campos Muñoz (φωνή), Sergio Martínez (κρουστά/καλλιτεχνική διεύθυνση).

Επίσης την Κυριακή   28 Μαΐου στις  20:00 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την  “Εξορία” που  ως μουσικό έργο είναι μια ελκυστική ανάμειξη ανατολικών και δυτικών στοιχείων, έχοντας ως κοινό παρονομαστή μια ιδιαίτερη μουσικότητα και ευαισθησία.

Πρόκειται προστίθεται στην ανακοίνωση για μια συναυλία γεμάτη από τα αισθήματα της αγάπης και του χωρισμού, της προοπτική και της ελπίδας, γι’ αυτούς που έζησαν και ζουν εξόριστοι σε ξένο τόπο ή τον δικό τους.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ουτίστας, συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του “Εν Χορδαίς” και ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και μελετητές στο χώρο της Μεσογειακής μουσικής, κατάγεται από προσφυγική οικογένεια (Πόντος και Καππαδοκία) και έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της εξορίας, αναμιγνύοντας με ευαισθησία και δεξιοτεχνία, την ανατολική και δυτική μουσική παράδοση.

Συμμετέχουν οι: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, φωνή), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι, λαούτο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Πέτρος Παπαγεωργίου (τουμπελέκι, μπεντίρ), Γιώργος Κοκκινάκης (πιάνο), Λεωνίδας Παλάσκας (επιμέλεια ήχου).

Στην εκδήλωση συμμετέχει η Ορχήστρα Κουμανδαρία σε διεύθυνση του Francis Guy.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ