18.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Μαλληκίδης: “Ουδέποτε εκβίασα κάποιον εργολάβο”

Η σημερινή δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση ενός από τους σημαντικότερους μάρτυρες κατηγορίας στο σκάνδαλο ΣΑΠΑ του τέως Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Ευτύχιου Μαλληκίδη   στο Κακουργιοδικείο Πάφου . Ο Μαλληκίδης επέδειξε ψυχραιμία επαναλαμβάνοντας ότι λέει την αλήθεια και  απέρριψε  τους ισχυρισμούς των εργολάβων που ανέλαβαν εργασίες στο ΣΑΠΑ  ότι τους εκβίαζε.

H  αντεξέταση του μάρτυρα συνεχίστηκε σήμερα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη , δικηγόρο Χ. Χατζηλοίζου.

Ο κ. Χατζηλοίζου στην αντεξέταση του επικεντρώθηκε σε έξι  σημεία, υποβάλλοντας την θέση ότι ο Ε. Μαλληκίδης εκβίαζε τόσο τον Λ. Ιορδάνους όσο και τον Τ. Τουμαζή αλλά και  τους πλείστους  εργολάβους υπό την μορφή ανταλλάγματος, με τον μάρτυρα να λέει «πως ουδέποτε εκβίασε κανέναν εργολάβο». Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηλοίζου αναφέρθηκε  στην κατάθεση του μάρτυρα  που είχε πει  ’’επιπλέον να αναφέρω ,ούτε στη Β φάση εκβίασα κάποιο εργολάβο και δεχόμουν άμεσες ή άμεσες απειλές από το Λοίζο Ιορδάνους και πως θα πήγαινα φυλακή αν δεν υπέκυπτα».
Ο δικηγόρος ωστόσο είπε πως ο μάρτυρας δεν λέει την αλήθεια και πως ο ίδιος ήταν που εκβίαζε τους εργολάβους. Τα όσα αναφέρεις στην κατάθεση σου, ήταν είπε «ένα παραμύθι», με τον μάρτυρα να λέει πως όλες οι καταθέσεις του είναι αληθείς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Χατζηλοίζου είπε πως σε σχέση με το Λοίζο Ιορδάνους το 2008 ο Ε. Μαλληκίδης, του τηλεφώνησε και του είπε να συναντηθούν για να τον βοηθήσει για την προσφορά επειδή είχε πρόβλημα σε σχέση με το έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία για τη β΄φάση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως για να του δώσει την προσφορά ο Μαλληκίδης ζήτησε από τον Ιορδάνους το ποσό των 300.000 ευρώ  και κατόπιν του αιτήματος του έλαβε σε φάκελο από τον Λ. Ιορδάνους το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ακολούθως ισχυρίστηκε ο κ. Χατζηλοίζου, ότι ο Ε.Μαλληκίδης σε τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις ζητούσε και άλλα χρήματα από τον Λ. Ιορδάνους .
Υπέβαλε επίσης την θέση ότι το 2008 ο Μαλληκίδης συναντήθηκε με το Συμβούλιο του ΣΑΠΑ για διακανονισμό των απαιτήσεων της Κοινοπραξίας και ζήτησε, όπως είπε, το ποσό των 200.000  με τον μάρτυρα να απαντά πως έγινε συμφωνία για το ποσό των 200.000 ΛΚ.
Ο δικηγόρος είπε πως ο μάρτυρας συνέχισε τους εκβιασμούς του και με τον Κυριάκο Χρυσοχόο Διευθυντή της Εταιρείας NEMESIS ,  με το αιτιολογικό να συνεχιστεί η ομαλή διεξαγωγή του έργου.

Ο Ε.Μαλληκίδης επανέλαβε  πως ποτέ δεν εκβίασε κανέναν.
Ο κ. Χατζηλοίζου αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων σε μία περίπτωση, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ο Ε. Μαλληκίδης σε χώρο στάθμευσης πήρε  40.000 ευρώ σε μετρητά και 60.000 ευρώ σε άλλη περίπτωση. Επίσης είπε πως από τον Χειμαρίδη έλαβε σε φάκελο στο Ζύγι όπου έγινε η συνάντηση άλλες  20.000 ΛΚ.
Όσο για μια συνάντηση που έγινε, σύμφωνα με την κατάθεση Ε. Μαλληκίδη σε ξενοδοχείο στην Αθήνα μεταξύ του ιδίου, του Σ. Βέργα και του Γ. Μιχαηλίδη, στην οποία, ο καθένας τους έλαβε το ποσό των 50.000 ευρώ έκαστος, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ.Μιχαηλίδη υπέβαλε  τη θέση ότι στην συνάντηση δεν ήταν ο πελάτης του και πως ο μάρτυρας είπε  πως έδωσε χρήματα στον Γ. Μιχαηλίδη,χωρίς ωστόσο να είναι παρών στη συνάντηση που έδωσε  χρήματα Δρακόπουλος Διευθυντής  της εταιρείας ENVITEC .
Ο συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο και για υστερόβουλες σκέψεις του μάρτυρα. Ο μάρτυρας μάλιστα στην αντεξέταση του ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε την ΚΔ 150.000 ευρώ περισσότερα από ότι πήρε.

Η αντεξέταση συνεχίστηκε με τον συνήγορο υπεράσπισης  του Φ. Σαρίκα, δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη.
Ο κ. Τριανταφυλίδης είπε στον μάρτυρα «από ό,τι είδα στην κατάθεση σας ,επικαλείστε τον Ελλαδίτη Καθηγητή Γιώργο Μπάφα . Είναι λογικό ότι για πράγματα που λέτε, ότι έγιναν με συμμετοχή του Μπάφα θα πρέπει και ο Καθηγητής να λέει τα ίδια με εσάς». Δηλαδή επεξήγησε αν είπες ότι σας έδωσε 20000 ο Μπάφας, θα πρέπει τα ίδια να είπε και ο Καθηγητής στις καταθέσεις του.

Ο Μαλληκίδης είπε πως κάποιος που κάνει μια πράξη πρέπει να τη γνωρίζει , εκτός και αν τη ξέχασε.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης στο πλαίσιο της αντεξέτασης του αποκάλεσε τον Μαλληκίδη ψεύτη λέγοντας πως ενώ στην αρχή δήλωνε « αθώα περιστερά», κατά την έκφραση του, μετά παραδέχτηκε  και διερωτήθηκε πότε είπε την αλήθεια στην αρχή  που δήλωνε αθώος ή μετά.

Λυπούμαι απήντησε στο δικαστήριο ο Ε. Μαλληκίδης, που στο δικαστήριο εκτοξεύεται ύβρεις αποκαλώντας με ψεύτη. Εγώ συνέχισε ο μάρτυρας, «είμαι εδώ για να απαντήσω σε γεγονότα και όχι στους δικούς σας συλλογισμούς».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε στον μάρτυρα ότι έχει ξανακαταθέσει ψευδώς στο δικαστήριο και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη ποινική υπόθεση υπ αριθμόν 41426 του 2011 του Επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, μεταξύ αστυνομικού διευθυντή Λευκωσίας κατά Αλεξάνδρου Limited, όπου το δικαστήριο απεφάνθη, ότι η μαρτυρία Μαλληκίδη ουδόλως είχε ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση.

Ισχυρίστηκε  μάλιστα ότι η μαρτυρία Μαλληκίδη στη συγκεκριμένη υπόθεση σκοπό είχε την εξυπηρέτηση, με τον μάρτυρα να αρνείται και να λέει πως σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν προκύπτει ότι είπε οποιοδήποτε ψέμα.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης είπε στον Μαλληκίδη ότι το ψέμα το έχει πολύ εύκολο και δεν μπορεί πια να ξεχωρίσει πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Ρώτησε μάλιστα τον μάρτυρα κατά πόσο η Εισαγγελική αρχή τον αδίκησε έναντι του Σ. Βέργα με το μάρτυρα να μην απαντά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα εξέφρασε τη θέση ότι η μείωση των κατηγοριών του Ε. Μαλληκίδη ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ του ιδίου, των δικηγόρων του και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως ο μάρτυρας θέλει «να πάρει μαζί του τον Φειδία Σαρίκα» και πως αναφέρεται σε ψευδείς ισχυρισμούς .Είπε μάλιστα πως αυτό το είχε αναφέρει ο ίδιος ο Μαλληκίδης στο Φ. Σαρίκα.
Ο Ε. Μαλληκίδης στη αντεξέταση του παραδέχτηκε ότι δεν είδε τον Καθηγητή Μπάφα να δίνει χρήματα στον Φ. Σαρίκα  για το συμβόλαιο της Α΄φάσης του έργου.
Η διαδικασία  συνεχίστηκε ακολούθως με την αντεξέταση Μαλληκίδη , από τον συνήγορο υπεράσπισης του γιατρού Ε. Ευσταθίου, δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη. Ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως δεν είδε τον κατηγορούμενο Ε. Ευσταθίου να παίρνει το οποιοδήποτε ποσό.
Ο δικηγόρος Σ. Αγγελίδης υπέβαλε τη θέση ότι ο μάρτυρας ήταν αυτός που πήρε από τον ιδιοκτήτη της Εταιρείας ATLAS PANTOU Τόμη Τομαζή χρήματα.
Ο κ. Αγγελίδης αναφερόταν στη κατάθεση Μαλληκίδη.

Ο μάρτυρας επανέλαβε στο πλαίσιο της αντεξέτασης του ότι είπε στην κατάθεση του . Ότι δηλαδή ,οργανώθηκε ομάδα  στο τέλος του 2007 ή στις αρχές του 2008 στην οποία , όπως του ανέφερε ο Βέργας ήταν σ’ αυτή ο Βάσος Βασιλείου του ΑΚΕΛ, ο Ευστάθιος Ευσταθίου του ΔΗΚΟ και ο Γιώργος Μιχαηλίδης του ΔΗΣΥ. Η συμφωνία πρόσθεσε που έγινε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΑΤΛΑΣ PANTOU ήταν μια προμήθεια της τάξης των 200.000 ΛΚ που θα τη μοίραζαν οι Βέργας, Βασιλείου, Ευσταθίου και Μιχαηλίδης. Ο Μαλληκίδης είπε πως στις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε η εποπτική επιτροπή τους είπε ότι το ποσό που θα πρέπει να συμφωνήσουν θα πρέπει να είναι στο κατώτατο όριο της μελέτης επικινδυνότητας που είχε γίνει από συγκεκριμένο οίκο, και καθόριζε τα όρια από 2 έως 5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ φάνηκε , όπως είπε ότι οι εργολάβοι επωφελήθηκαν αφού το ποσό όπως κατέθεσε έκλεισε γύρω στα 3,300.000 λίρες. Ο Μαλληκίδης είπε στους ανακριτές ότι όταν έκλεισε η συμφωνία ο Βέργας του είπε και πήγε στον Αντώνη Τουμαζή στο γραφείο του στη Λεμεσό όταν παρέλαβε ένα μέρος του ποσού των 350.000 ευρώ μέσα σε φάκελο.

Το υπόλοιπο ποσό συνέχισε, με οδηγίες του Τουμαζή πήγε στην Αθήνα και του το παρέδωσε κάποιος άγνωστος που το τηλέφωνο του του το έδωσε ο Τουμαζής. Πήρε χρήματα μέσα στο φάκελο όπως είπε στον Ευσταθίου στον Βασιλείου και στον Βέργα . Ο καθένας συνέχισε, πήρε 60.000 ευρώ. Σχετικά με το ποσό του Μιχαηλίδη είπε πως δεν θυμάται τι έγινε και πως τα παρέλαβε. Αυτά συνέβησαν στην α’ φάση του αποχετευτικού.
Ο κ. Αγγελίδης υπέβαλε τη θέση ότι ουδέποτε τον κάλεσε ο Ε. Ευσταθίου στο ιατρείο του για να συζητήσουν την προέκταση του συμβολαίου Α της Β φάσης.
Είπε ακόμη πως ο μάρτυρας ήταν αυτός που  ζήτησε να πάει στη Αθήνα να εισπράξει το υπόλοιπο ποσό από την ATLAS PANTOU.
Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του Σ. Αγγελίδη ,ο μάρτυρας απήντησε πως υπάρχουν τα υπέρ της συνέχισης του συμβολαίου, υπάρχουν και τα κατά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την αντεξέταση του στο συνήγορο υπεράσπισης του Β. Βασιλείου δικηγόρο Γιαννάκης Θωμά,  ο Ε. Μαλληκίδης παραδέχτηκε ότι έδωσε στον Βάσο Βασιλείου το ποσό πιθανό , όπως είπε, των 60.000 ευρώ ή τον 75.000 ευρώ στην κλινική που τότε εργαζόταν ο κατηγορούμενος στον Άγιο Γεώργιο. Ο μάρτυρας μάλιστα σε μια περίπτωση ήταν μαζί με τον Β. Βασιλείου και ο Ε. Ευσταθίου.
Ο κ. Θωμά απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ε. Μαλληκίδη υποβάλλοντας τη θέση ότι από την 1.11.2007 ο γιατρός Βασιλείου εργάζεται στο ΓΝ Πάφου  και δεν μπορούσε να εργάζεται και στην κλινική Άγιος Γεώργιος.
Είπε επίσης πως ο Τουμαζής της ATLAS PANTOU βεβαιώνει ότι έδωσε το  ποσό των 100.000 Λ.Κ στον Μαλληκίδη και πως μόνο με αυτόν είχε επικοινωνία.

Ο Γ. Θωμά ανέφερε πως εφόσον οι Βασιλείου και Ευσταθίου ήταν σύμφωνοι με τα συμφέροντα του ΣΑΠΑ δεν υπήρχε λόγος να χρηματιστούν με τον Μαλληκίδη να λέει πως αυτοί είναι δική του ισχυρισμοί.
Οι πέντε  κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η υπόθεση ορίστηκε για τις 11.3.2016 στις 09:00 το πρωί με την συνέχιση της αντεξέτασης Μαλληκίδη από τον δικηγόρο Γιαννάκη Θωμά.
Την κατηγορούσα αρχή εκπροσωπούν οι Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ