22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Μαγνητίζει τα βλέμματα, βρίσκεται στην Πάφο και κάνει το γύρο του κόσμου [φωτος]

Μια “νεαρή κοπέλλα” η οποία φαίνεται σαν να αναδύθηκε από τη θάλασσα της Πάφου και ατενίζει το Μεσαιωνικό Κάστρο, μαγνητίζει κυριολεκτικά τα βλέμματα όλων όσων επισκέπτονται τις τελευταίες μέρες το λιμανάκι της Πάφου ενώ οι φωτογραφίες της κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και κατ’ επέκταση όλου του κόσμου…


 

Ποιά είναι όμως αυτή η “νεαρή κοπέλλα” πως βρέθηκε εκεί και γιατί;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια νεαρή, σύγχρονη Αφροδίτη η οποία κρυφοκοιτάζει το αρχέτυπο γεωγραφικό τοπίο της Κύπριδας θεάς και σπάζοντας τα σύνορα του χωροχρόνου προσπαθεί να διεισδύσει στην ομορφιά, τη μυθική της ζωή και ύπαρξη.

[Φωτογραφίες  Nikitas Pitsillides]

Το όνομα “αυτής” Sol Alter  ή “O άλλος Ηλιος” όπως  αποκαλούσε την Αφροδίτη ο Πυθαγόρας, από το οποίο είναι επνευσμένο το υπέροχο και ξεχωριστό αυτό γλυπτό το οποίο φιλοτέχνησε με αγάπη και μαεστρία η διακεκριμένη Παφίτισσα ζωγράφος και γλύπτρια Γιώτα Ιωαννίδου.

Η Γιώτα Ιωαννίδου κατάφερε να δώσει σε αυτό το ξεχωριστό δημιούργημα από μπρούντζο μια μοναδική δύναμη έκφρασης. Ένα έργο που ξεχωρίζει και συνδυάζει θα μπορούσε να πει ο κάθε ένας που το βλέπει, τόσο το χθες αλλά και το σήμερα. 

Ο πλανήτης Αφροδίτη, είναι ο δεύτερος σε απόσταση απο τον Ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και ο κοντινότερος πλανήτης στην Γη. Ως ο φωτεινότερος πλανήτης στον νυχτερινό Ουρανό, ήταν γνωστός ήδη από τους αρχαιοτάτους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη.
Ως το λαμπρότερο άστρο που συνοδεύει το φεγγάρι, έλαβε το όνομα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, της Αφροδίτης. Ο Πυθαγόρας την ονόμαζε «άλλο ήλιο» (Sol Alter), χάρη στην υπέροχη ακτινοβολία της.

[Φωτογραφίες  Andreas Chindos Constandinou]

 

Ποια είναι η Γιώτα Ιωαννίδου 

12744410_887288941388575_5478229218430264772_n (1)

Η Γιώτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Πάφο το 1971.

Από το 1989-1994 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών της Αθηνάς με δάσκαλους τον Παναγιώτη Τέτση και την Πένα Παπασπύρου.

2005 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

2006 Μόνιμος διορισμός στη Δημόσια Εκπαίδευση

2012 Ταινία – Four A One World – Animation. Χρήση από το Υπουργείο Παιδείας ως εποπτικό υλικό στην εκπαίδευση.

2012 Έργα της περιλαμβάνονται ως  εποπτικο υλικο στα εκπαιδευτικα προγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάφου.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημοσιές συλλογές

2016, Ζει και εργάζεται στην Πάφο.

Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.


Το γλυπτό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ το οποίο εγκρίθηκε και επιχορηγήθηκε από το ΠΑΦΟΣ 2017!

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ