16.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. Λιλλήκας: “Επικίνδυνος, χωρίς πλάνο και με αυτοσχεδιασμούς ο Νίκος Αναστασιάδης”

Το PafosPress.com ανοίγει με αυτή τη συνέντευξη ένα μεγάλο κύκλο που ξεκινάει σήμερα και θα κλείσει στις Προεδρικές εκλογές του 2018 με συνεντεύξεις απο υποψήφιους Προέδρους, πολιτικούς αρχηγούς και όχι μόνο, νομικούς, εκκλησιαστικούς και οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου των οποίων η άποψη ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. 

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και σχεδόν σίγουρα υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας μιλάει για όλα και για όλους χωρίς φόβο και με πάθος.


Συνέντευξη στον Μάριο Ιγνατίου*

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναλύει τους λόγους κάτω απο τους οποίους μπορεί να μην είναι υποψήφιος, μιλάει με σκληρή γλώσσα για τον νυν Πρόεδρο χαρακτηρίζοντας τον εκ νέου επικίνδυνο, μη ρεαλιστή και όχι όσο διαβασμένο θα έπρεπε.

Δεν διστάζει να μιλήσει για τη σχέση του με τον κόσμο του ΑΚΕΛ, να απαντήσει στον χαρακτηρισμό “Πολιτικός Ανεμόμυλος” και να αγγίξει κάθε πτυχή αυτής της προεκλογικής πορείας που άνοιξε και αναμένεται να είναι καυτή.

Πόσο αισιόδοξος είσαστε για την πορεία του Κυπριακού με αφορμή και όσα διαδραματίστηκαν τελευταία;

Παρότι είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, πρέπει να πω ότι στο Κυπριακό δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οποιαδήποτε δεδομένα ή ουσιαστικές, απτές ενδείξεις απο πλευράς της Τουρκίας που να μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι η Τουρκία έχει διαμορφώσει μια επεκτατική πολυτική, όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, απέναντι και στη Συρία, στους Κούρδους, στο Ιρακ και στο Αιγαίο που δεν μας επιτρέπει και με την επιθετικότητα που εκφράζει πλέον και απέναντι στην ΕΕ να αισιοδοξούμε ότι στην περίπτωση του Κυπριακού θα είναι διαλλακτική, κάθε άλλο. Προσωπικά θεωρώ ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό παρουσιάστηκε εδώ και μερικούς μήνες.

Αν δεν είχε εξασφαλίσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ απο τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ να είναι ανοικτού τέλους η διάσκεψη θα είχαμε επίσημη κήρυξη αδιεξόδου στη Γενεύη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήταν μια συνειδητή προσπάθεια απο πλευράς της Άγκυρας και δεν είναι τυχαίο που ο Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια τελετή στην ομιλία του κατέθεσε τέσσερα ζητήματα ως απαιτήσεις της Τουρκίας για τα οποία γνώριζε, και για τα τέσσερα, ότι είναι κόκκινες γραμμές για την πλευρά μας. Είναι κάτι για το οποίο είχα προειδοποιήσει τον Πρόεδρο, ότι ενδεχόμενα η Τουρκία να ήθελε να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο γι’ αυτό και πίεζε να συγκληθεί άρον άρον η διάσκεψη για να κορυφώσει τη διαδικασία και να μας θέσει μπροστά απο το δίλημμα είτε να δεχθούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, είτε να πάμε σε αδιέξοδο.

Η ανησυχία μου έγκειται στο ότι, εάν η Τουρκία δεν την ενοχλούσε να πάμε σε αδιέξοδο, ενδεχόμενα να έχει πλάνο Β για το τι θα πράξει στο αδιέξοδο.

Εμείς έχουμε πλάνο Β;

Εδώ δεν έχει πλάνο Α ο Πρόεδρος έχει πλάνο Β;

Τι διαφορετικό θα κάνατε αν ήσασταν Πρόεδρος;

Δεν θα φτάναμε εδώ καταρχήν.

“Αν υπάρξει λύση αυτή τη στιγμή θα είναι τουρκική λύση”

Γιατί;

Για ένα πολύ απλό λόγο. Ακόμη και με όλα τα συσσωρευμένα λάθη που έκανε ο κ. Αναστασιάδης εαν έμενε σταθερός στο να μη συγκληθεί διάσκεψη, να μη δοθεί ημερομηνία για τη διάσκεψη, παρά μόνο όταν ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούσαν τουλάχιστον το Εδαφικό και αφού κλείσουν ή φτάσουν σε σημείο κλεισίματος όλες οι εσωτερικές πτυχές, αυτές ήταν οι προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε, και αν έμενε σταθερός και στη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι μια διάσκεψη πρέπει να προετοιμαστεί, να προηγηθεί διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος, εαν έμενε σταθερός τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα και δεν τα ανέτρεπε όλα με τη συμφωνία του δείπνου δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.

Τα λάθη που έκανε μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και ενδεχόμενα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, χωρίς και πάλι να υπάρχει κατά την άποψή μου προοπτική για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, διότι αν υπάρξει λύση αυτή τη στιγμή θα είναι τουρκική λύση, δεν βλέπω την Τουρκία να συμβιβάζεται στα ουσιώδη ζητήματα, αν  θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες ενδεχόμενα να χρειαστεί να κάνει και νέες υποχωρήσεις για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Η δική μου η προσέγγιση, εδώ και πάρα πολύ καιρό, το κατέθεσα και στο Εθνικό Συμβούλιο, ήταν ότι για να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να καταστήσουμε τη κατοχή ασύμφορη για την Τουρκία.

Πως θα γίνει αυτό;

Καταθέσαμε μια στρατηγική με έξι άξονες , την οποία επικαιροποιούμε αυτή τη στιγμή και θα την κυκλοφορήσουμε συνοπτικά και σε βιβλιαράκι για να ενημερωθεί ο κόσμος και στηρίζεται απο την μια στην αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, έχουμε πολλές δυνατότητες εκεί να δημιουργήσουμε και πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία και σήμερα ειδικά με το εχθρικό κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν και την Άγκυρα θα μπορούσε να κινηθεί η κυβέρνηση για κυρώσεις, οι οποίες πριν απο ένα δύο χρόνια φάνταζαν αδιανόητες ενώ τώρα είναι εφικτές.

Η Τουρκία σήμερα πέρνει δεκάδες εκατομμύρια απο διάφορα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία μπορούμε να μπλοκάρουμε. Ήδη υπάρχουν δύο χώρες, η Αυστρία και η Ολλανδία, που έχουν θέσει θέμα διάθεσης κονδυλίων στην Τουρκία.
2. Να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας τη θέση της Κύπρου, η οποία έχει τεράστια γεωστρατηγική αξία, συνάπτοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες, κάτι που σήμερα βασικά κάνει η Βρετανία με τις βάσεις και την επιβουλεύεται η Τουρκία. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία και παρέχουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις, όχι Βάσεις, πρέπει να υπογράψουμε την ίδια συμφωνία και με τη Ρωσία συγκλίνοντας τα συμφέροντά μας μαζί τους.

3. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες όχι με τη μεταφορά αγωγού μέσω Τουρκίας ή με οποιουσδήποτε άλλους αγωγούς. Απ’ ότι φαίνεται η Κύπρος έχει τεράστια κοιτάσματα. Άρχισαν τώρα να μιλούν οι μεγάλες εταιρείες για κοιτάσματα τύπου ΖΟΡ και λοιπά. Θα πρέπει να επανέλθει στον σχεδιασμό το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. Να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος.

Αυτό έπρεπε να είναι ο κοινός στόχος όλων μας, γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνούν ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Εμείς λέμε αν αυτή είναι η αιτία της μη λύσης, του αδιεξόδου, τότε θα πρέπει να βρούμε μια πολιτική που να είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία.

Αν η πολιτική που ακολουθούμε διαχρονικά για 42 χρόνια, δεν απέδωσε, αποδείχθηκε μη ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία τότε εμείς λέμε να χαράξουμε μια άλλη πολιτική. Αυτό έπρεπε να γίνεται παράλληλα με τις συνομιλίες. Οι συνομιλίες είναι το εργαλείο για τη λύση του Κυπριακού αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο εργαλείο.

Δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών δυνάμεων όλα αυτά που εισηγήστε είναι εφικτά να πραγματοποιηθούν;

Δεν είναι εύκολα αλλά είναι εφικτά. Δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε δεν είναι εύκολο είναι και ανέφικτο. Θυμάμαι δυο χαρακτηριστικά που έχουν σχέση και με το Κυπριακό που αποδεικνύουν ότι είναι εφικτά, φτάνει να έχουμε σωστή και ολοκληρωμένη στρατηγική και να κάνουμε εκείνες τις κινήσεις παρασκηνιακά, διπλωματικά που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ενισχυμένοι σε κάθε μας βήμα.

Όταν ανακοινώσαμε το Καλοκαίρι του 2006 ότι πηγαίναμε να απαιτήσουμε ομόφωνα να παγώσει τα οκτώ κεφάλαια, κάποιοι εδώ στην Κύπρο, θυμάμαι ο Νίκος Αναστασιάδης έλεγε ότι αυτό είναι ανέφικτο και ότι κοροϊδεύουμε το λαό γιατί απο την ώρα που ζητούσαμε εμείς απο τις υπόλοιπες, 25 τότε χώρες, να παγώσουμε ομόφωνα τα οκτώ κεφάλαια, αρκούσε μια χώρα, η Αγγλία ή η Σουηδία να πει, διαφωνώ, ασκώ το Βέτο, τέλειωσε. Κι’ όμως, με σωστή προεργασία που προηγήθηκε για τρεις μήνες και μετά απο δέκα ώρες έντονης διαπραγμάτευσης χωρίς διάλειμμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών βγήκε η ομόφωνη απόφαση.

“Ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει επικίνδυνος και δεν έχει σχέση με τη λεγόμενη ρεαλιστική σχολή”

Παρόμοια περίπτωση ήταν τότε με την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και τον πρώτο διαγωνισμό αδειοδότησης. Πάλι απο πλευράς, κυρίως του ΔΗΣΥ, μας έλεγαν ότι πέρνουμε την Κύπρο σε περιπέτειες, ότι θα αντιδράσει η Τουρκία, ότι θα κάνει πόλεμο και λοιπά. Τελικά έγινε μια σωστή στρατηγική επιλέγηκε το σωστό χρονικό σημείο, σε συνεννόηση πάντα και με την ελληνική κυβέρνηση, ανακηρύξαμε την κυπριακή ΑΟΖ, κάναμε τον πρώτο διαγωνισμό αδειοδότησης, κάναμε τις έρευνες μας μυστικά, ακολούθως ήρθε η NOBLE και σήμερα προχωρούμε και είμαστε χαρούμενοι γιατί όλοι οι κολοσοί είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και φαίνεται να έχουμε πλούσια κοιτάσματα.

Αυτά είναι δύο κλασσικά παραδείγματα που δεν ήταν πιο μεγάλη η Κύπρος, ούτε πιο ισχυρή απ’ ότι είναι σήμερα αλλά με σωστή στρατηγική κατάφερε δύο σημαντικούς στόχους. Το δίνω σαν παράδειγμα για να πω ότι ναι αυτά που περιέγραψα ως στρατηγική είναι δύσκολα αλλά δεν είναι ανέφικτα, είναι εφικτά. Τώρα θα μου πείτε είσαι σίγουρος 100% ότι θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όχι, απλά είμαι 100% σίγουρος ότι αν συνεχίσουμε την υφιστάμενη πολιτική θα παρατείνει η Τουρκία την κατοχή άλλα 42 χρόνια.

Με βάση τα όσα λέτε ο κύριος Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος για να συνεχίσει να κυβερνά;

Χαρακτήρισα τον Νίκο Αναστασιάδη επικίνδυνο μια φορά και νομίζω είπα ότι είπα τη φράση: “επικίνδυνος για την εθνική μας υπόθεση και για τις σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας” μετά το δείπνο με τον Ακκιντζί της 1ης Δεκεμβρίου και ήταν η νομίζω η πιο σκληρή μου δήλωση που έκανα για οποιοδήποτε πολιτικό. Αυτοσχεδίασε σε ένα δείπνο, έφερε και την Ελλάδα προ τετελεσμένων, δημιούργησε κρίση στις σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας και αποδείχθηκε και ανίκανος σε εκείνο το δείπνο να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να διαπραγματευτεί το Κυπριακό με αποτελεσματικότητα.

Παραμένει επικίνδυνος και ανίκανος με βάση τη δική σας εκτίμηση;

Παραμένει. Κατά την άποψή μου ο Νίκος Αναστασιάδης πέραν του ότι έχει μια μεγάλη τάση για εύκολες και μονομερείς υποχωρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα ως αντάλλαγμα, η επικινδυνότητά του κυρίως εστιάζεται στους αυτοσχεδιασμούς και στις αυταπάτες με βάση τις οποίες κάνει την πολιτική του. Δεν έχει σχέση με τη λεγόμενη ρεαλιστική σχολή, αντίθετα, δίνει μεγάλη πίστη στο τι μηνύματα του μεταφέρουν διάφορες ξένες πρωτεύουσες, εμπιστεύεται και πίστευε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς και να δείξει πνεύμα συναίνεσης στο κυπριακό όταν εμείς προειδοποιούσαμε ότι τα σημάδια που μας έδωσε η Τουρκία ήταν ακριβώς τα αντίθετα. Επειδή δεν έχει στρατηγική αυτοσχεδιάζει εξού και έχουμε μια σειρά απο παλινδρομίσεις

Δεν σηκώνει άλλη πενταετία Αναστασιάδη η Κύπρος

Παρά τα όσα του καταλογίζετε υπάρχει η αίσθηση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ήδη στον δεύτερο γύρο.

Είναι λίγο νωρίς ακόμη για τις προεδρικές εκλογές ακόμη όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα χάσει στις εκλογές. Είναι το φαβορί για να είναι στον δεύτερο γύρο γιατί είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει τους μηχανισμούς, κομματικούς και κρατικούς, για να κάνει ουσιαστικά μια συγκεκαλυμμένη καμπάνια η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες και θα τη συνεχίσει.

Το ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο δεν σημαίνει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, θα εξαρτηθεί απο το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του τη δεύτερη Κυριακή.

Ποιός πιστεύετε ότι θα είναι;

(Χαμόγελα) Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε εμείς.

Άρα είναι τελεσίδικο ότι θα είσαστε υποψήφιος; Επειδή τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι ότι διαφοροποιήσατε λίγο τον τρόπο που το βγάζεται προς τα έξω, πρωτίστως λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων αλλά και απο την ενόχληση τα κόμματα του κέντρου

Δεν έχω το δικαίωμα να παραβιάσω απόφαση ενός ανώτερου Οργάνου που είναι το ανώτερο σώμα της Συμμαχίας Πολιτών, την Ανώτατη Σύγκλητο η οποία μάλιστα συγκλήθηκε σε διευρημένη μορφή. Η απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου ήταν ξεκάθαρη και δεν είναι υπό την αίρεση η υποψηφιότητά μας της υποστήριξης απο οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Αφέθηκε στον πρόεδρο να τη χειριστεί. Εγώ ζήτησα να μη γίνει εξαγγελία την Κυριακή γιατί ακριβώς ήθελα να μου δοθεί  η δυνατότητα να συνεχίσω τις διαβουλεύσεις που ξεκινήσαμε με δική μας πρωτοβουλία με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει η προοπτική συνεργασίας.

Εμείς την απόφασή μας την πήραμε έχοντας κατά νουν ότι ο στρατηγικός στόχος είναι να απαλλαγεί ο τόπος απο τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεν σηκώνει άλλη πενταετία Αναστασιάδη η Κύπρος. Την πήραμε αυτή την απόφαση με συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο αφορούσε την καταλληλότητα, ποιες προσωπικότητες, ποια πρόσωπα διαθέτουν τις εμπειρίες, την πείρα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες για να μπορούν να διαχειριστούν και το Κυπριακό και τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο αλλά και να εκσυγχρονίζουν το κράτος μας το οποίο χρειάζεται ένα βαθύ εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό.

Το δεύτερο κριτήριο ήταν το κριτήριο της εκλεξιμότητας. Εμείς θέλουμε στο δεύτερο γύρο να είναι ένας υποψήφιος που να μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Δεν μας ικανοποιεί και δεν είναι αυτοσκοπός απλά να έχει ένα υποψήφιο ο οποίος θα περάσει στο δεύτερο γύρο, αυτό δεν είναι επιτυχία. Εαν στο δεύτερο γύρο δεν μπορέσεις να κερδίσεις τον Νίκο Αναστασιάδη είναι αποτυχία.

Γιατί να μην είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο κοινός υποψήφιος του κέντρου, που είναι και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου απο τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου; 

Εμείς, όπως θα έχετε διαπιστώσει δεν παίζουμε κρυφτούλι. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς προεκλογική εκστρατεία και να μην την ανακοινώνουμε. Δεν το επιλέξαμε αυτό. Εμείς επιλέξαμε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και να τις ανακοινώσουμε.

Ο υπαινιγμός αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο;

Όχι, αφορά πολλούς δεν αφορά τον κ. Παπαδόπουλο.

Θεωρείτε ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ήδη υποψήφιος;

Όχι και γι’ αυτό το δεύτερο σκέλος της απάντησής μου αφορά αυτό το θέμα. Δεν θα κρίνω ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου ή του όποιουδηποτε γιατί είναι ενδεχόμενες, δεν έχουμε τίποτε μπροστά μας για να μπορούμε να κρίνουμε.

Δεν έμαθα στη ζωή μου, ούτε στην πολιτική μου σταδιοδρομία να κάνω δίκην προθέσεων. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε υποψηφιότητα, φτάνει να συζητηθεί επι συγκεκριμένων κριτηρίων. Για να είναι εκλέξιμος κάποιος δεν αρκεί να πάει δεύτερο γύρο, πρέπει να έχει αυτή τη πολυσυλλεκτικότητα και την αποδεκτικότητα που να του επιτρέπει στο δεύτερο γύρο να εξασφαλίζει τη στήριξη των πολιτών εκείνων που στήριξαν άλλον υποψήφιο στον πρώτο γύρο ο οποίος δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο. Αν δεν μπορεί να το πετύχει αυτό, απλά θα λειτουργήσει ως χαλί για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, εμείς δεν το θέλουμε αυτό.

Άρα μπορεί να μην είσαστε υποψήφιος;

Αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει αυτό το ζήτημα

Αν όμως σας πείσει το ΔΗΚΟ να είναι κάποιος απο τα ΔΗΚΟ ή την ΕΔΕΚ μπορεί να μην είσαστε υποψήφιος;

Αν μας πείσουν ότι υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που διασφαλίζει την πολυσυλλεκτικότητα, είναι εκλέξιμη και έχει τις εμπειρίες και τις γνώσεις να διαχειριστεί το Κυπριακό και τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, εμείς το συζητούμε.

Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτό το άτομο;

Δεν ξέρω, περιμένουμε να μας προτείνουν. Στα σώματά μας ανασκοπήσαμε τα διάφορα σενάρια και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε, στη συγκεκριμένη απόφαση.

Μιλήσατε για συγκεκαλημμένη προεκλογική που άρχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου λέει συχνά ότι δεν μπορεί να παραλύσει το κράτος επειδή κάποιοι άρχισαν απο τώρα την προεκλογική, ένα χρόνο πριν.

Καλά όταν ο κ. Αναστασιάδης στις Προεδικές του 2013 άρχισε ένα χρόνο πριν εξαγγέλνοντας απο τον Γενάρη του 2012, δεκατρείς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, τότε δεν υπήρχαν προβλήματα κοινωνικά; Δεν υπήρχαν οικονομικά ζητήματα, δεν υπήρχε η προοπτική του Κυπριακού; Τότε βάλαμε το κράτος στον αυτόματο πιλότο; Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί πλέον να πείσουμε τους πολίτες με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εδώ κρίνονται ακριβώς για το ότι έχουν μια αλλοπρόσαλλη πολιτική και κρίνονται απο τους πολίτες γιατί έχουν πέσει οι μάσκες.

Πριν ένα χρόνο οι νοσηλευτές έκαναν δεκαεπτά μέρες απεργία, ταλαιπωρήθηκαν όλοι οι ασθενείς και αρνούνταν να ικανοποιήσουν το δικαιολογημένο τους αίτημα γιατί μας έλεγαν είναι απαράδεκτο αίτημα, μας έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αυτό θα στοιχίσει €35εκ. ετησίως. Θυμάστε τα νούμερα.

Τώρα λόγω προεδρικών εκλογών το αίτημα κρίθηκε δικαιολογημένο και τα λεφτά τελικά δεν είναι €35εκ. και μας εξηγούσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών ότι το κράτος ναι μπορεί να διαχειριστεί το οικονομικό κόστος. Αυτή είναι αλλοπρόσαλλη προσέγγιση.

Πως σχολιάζετε την επιμονή αλλά και την πίστη των τελευταίων ημερών του ηγέτη του ΔΗΚΟ ότι ο ενδιάμεσος χώρος θα έχει ένα υποψήφιο; Που τοποθετεί στο κάδρο τη Συμμαχία Πολιτών αυτή η προσέγγιση;

Έχω πει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα βιαστώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της διαβούλευσης. Είμαστε ειλικρινείς στο διάλογο, διαφανείς αρκεί να γίνει επι συγκεκριμένου κριτηρίου και όχι να γίνεται θεωρητικά και αόριστα ή να γίνεται έχοντας κατά νουν άλλες προειλημμένες ενδεχόμενα αποφάσεις ή να είναι ένα παιχνίδι που θυμίζει σημαδεμένη τράμπουλα.

Αναφερόμενος σε προειλημμένες αποφάσεις τι εννοείτε;

Για να υπάρξει διαβούλευση πρέπει να είναι ειλικρινής και να μη θυμίζει σημαδεμένη τράμπουλα. Εαν είναι ειλικρινής ενδεχομένως να έχει αποτέλεσμα, σε αντίθετη περίπτωση προφανώς δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Αλήθεια που τοποθετείτε τη Συμμαχία Πολιτών; Προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά; Ρωτώ δεδομένων και των ισοζυγίων εντός του κόμματος αλλά και με περιέργεια σε ποιους προσβλέπετε ότι θα σας στηρίξουν για να εκλεγείτε νοουμένου ότι περάσατε στο δεύτερο γύρο. 

Όσον αφορά το άτομο μου το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν ότι θεωρώ τον εαυτό μου ριζοσπάστη. Το απέδειξα σε όλη μου τη διαδρομή, όπου υπηρέτησα κάνοντας ριζοσπαστικές τομές, μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις και στις τομές. Όσο αφορά τη Συμμαχία, το λέμε και στο καταστατικό μας αλλά και στη ιδρυτική μας διακήρυξη μας ότι ιδεολογία μας είναι η Κύπρος. Δεν τοποθετούμαστε με τα παραδοσιακά δεδομένα.

Όλοι τα κόμματα τα ίδια λέτε όμως

Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός κόμματος. Το λέμε σχηματικά με την έννοια ότι δεν τασσόμαστε ή υιοθετούμε είτε μια αριστερή ιδεολογία σοσιαλιστική είτε μια φιλελεύθερη ή κεντρώα φιλοσοφία. Εαν κάποιος δει τις θέσεις που καταθέτουμε στη Βουλή θα διαπιστώσει ότι σε όλα τα ζητήματα παρουσιάζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως η διεκδικητικότητα.

Με τον ίδιο τρόπο που απαιτούμε διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό το ίδιο διεκδικητικοί είμαστε στα δικαιώματα των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διεύρυνση της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στη συμμετοχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα στην κοινωνική Δημοκρατία και τον ενεργό ρόλο του πολίτη, στη Δικαιοσύνη και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Υπάρχει “πέμπτη φάλαγγα” στη Συμμαχία Πολιτών; Πως δικαιολογείτε τις παρουσίες υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος σας σε συγκεντρώσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου; Προσθέστε στο συλλογισμό σας για την απάντηση και τη διαφωνία στην Ανώτατη Σύγκλητο.

Η παρουσία κάποιων στελεχών σε μια εκδήλωση για το Κυπριακό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα μπορούσε να παρεβρεθεί και σε μια εκδήλωση του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΣΥ, αν κρίνει ότι είναι αξιόλογη, να ακούσει ή και να λάβει μέρος στη συζήτηση.

“Δεν είμαι πολιτικός Ανεμόμυλος, είμαι ειλικρινής και δεν πρόκειται ποτέ να βολευτώ. Αν διαφωνώ έχω την τόλμη να το εκφράσω”

Το να παρεβρίσκεσαι την μια μέρα και την άλλη να καταψηφίζεις την πρόταση για υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος; 

Δεν προσωποποιώ εγώ τα ζητήματα και το εννοώ. Έχω μεγάλο σεβασμό προς τη Δημοκρατία η οποία έχει βασικούς κανόνες λειτουργίας. Έχει όμως και κάποιους ηθικούς κανόνες. Βασική αρχή των κανόνων της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη έκφραση η ελευθερία σκέψης και το δικαίωμα στη διαφωνία, αρχές τις οποίες θα προασπίζομαι μέχρι τέλους.

Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες γιατί είναι μέσα απο τη διαφωνία που εμπλουτίζεται ένας διάλογος. Όταν ομοφωνούμε σε όλα πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το πνευματικό μας επίπεδο. Υπάρχει ακόμη ένας κανόνας της Δημοκρατίας, εκεί όπου δεν είναι εφικτή η επιθυμητή ομοφωνία οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη ψηφοφορία, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Γι’ αυτό λέω σέβομαι τη διαφωνία αλλά σέβομαι πολύ περισσότερο τη Δημοκρατία και η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στην απόφαση της πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο κανόνας του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν κάποιος νιώθει έντονα τη διαφωνία του δεν θα του υποδείξω εγώ τι πρέπει να κάνει. Όσο αφορά εμένα, όταν ένιωσα έντονα ότι διαφωνώ υπέβαλα την παραίτησή μου απο υπουργός εξωτερικών και μετά τοποθετήθηκα δημόσια.

Παραιτηθήκατε τότε, κάποιοι όμως σας αποδίδουν, ανάμεσα σε άλλα ότι είσαστε πολιτικά “Ανεμόμυλος”. Το ακούτε συχνά, πως το σχολιάζετε;

Πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες τι είδους πολιτικούς θέλουν. Είναι ευχάριστο τόσα χρόνια πολιτικής μου παρουσίας αυτό να έχουν μόνο να μου προσάψουν. Οι πολίτες θέλουν πολιτικούς που αποκρύβουν τη διαφωνία τους όσο έντονα και αν την νιώθουν, όσο σημαντικό και αν είναι το ζήτημα, αποκρύβοντας το πως νιώθουν και παραμένοντας βολεμένοι ή προτιμούν πολιτικούς οι οποίοι αν το νιώθουν έντονα εκφράζουν τη διαφωνία τους και παραιτούνται και αναλαμβάνουν την ευθύνη της απόφασής τους; Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Δεν πρόκειται ποτέ να βολευτώ, άρα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα μου.

Μιλάτε κατά καιρούς για πολιτικό κατεστημένο την ίδια στιγμή που βρίσκεται στην πολιτική επικαιρότητα εδώ και 25 χρόνια. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Το κατεστημένο είναι μια ορολογία η οποία εκφράζει μια κουλτούρα, δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Γνωρίζω ανθρώπους των 80χρόνων που με τίποτα δεν θα τους κατέτασσα στο κατεστημένο επειδή είναι τόσα χρόνια σε ένα επάγγελμα ή σε ένα τομέα, είτε είναι πολιτική είτε είναι επιχειρήσεις γιατί έχουν πολύ νεανική και σύγχρονη σκέψη.

Κατεστημένο είναι αυτό που βολεύεται, που φροντίζει σε κάθε περίπτωση να είναι βολεμένο. Προσωπικά απέδειξα σε όλη μου τη πορεία ότι ουδέποτε βολεύτηκα. Αντίθετα ήμουν συνεχώς σε σύγκρουση με το κατεστημένο, με τις προτάσεις και τη συμπεριφορά μου.

Το τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές που αν και εξασφάλισα ένα ποσοστό 25% δεν δέχθηκα να μπω σε μια λογική συναλλαγής για να εξασφαλίσω λάφυρα όπως γίνεται ως συνήθως στο δεύτερο γύρο. Εμείς πήγαμε σε όλες τις πόλεις, ακούσαμε τους πολίτες και κάναμε αυτό που οι ίδιοι μας συμβούλεψαν αρνούμενοι να κάνουμε παζάρια.

Μήπως αυτή σας η απόφαση ήταν η αιτία για να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος, άρα αφού τον κατηγορείτε για αποτυχημένη πενταετία να μην ήταν και τόσο σοφή τελικά;

Είναι πολύ επιφανειακή μια τέτοια προσέγγιση για όσους την κάνουν για τον πολύ απλό λόγο ότι οι ψηφοφόροι που με στήριξαν προέρχονταν απο όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμη και απο τους ανένταχτους. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι τόλμησαν να βγουν απο το μαντρί. Αυτοί που πίστεψαν ότι τελείωσε η εποχή που ήταν μαντρισμένοι και καραδοκούσε ο λύκος να τους φάει αν έβγαιναν απο το μαντρί. Ήταν και το μήνυμα που ήθελα απο την πρώτη στιγμή να στείλω και το υιοθέτησαν.

Νομίζετε ότι αυτοί οι πολίτες θα με ακολουθούσαν, επειδή με εμπιστεύτηκαν να ψηφίσουν τον Α ή τον Β υποψήφιο;

Αναφερθήκατε σε μαντρί αλλά σήμερα διατηρείτε και εσείς το δικό σας “μαντρί”.

Δεν είναι μαντρί. Το λέω και για μας. Όποιος θεωρεί ότι έχει δεδομένα ποσοστά και δεδομένους ψηφοφόρους ή πολίτες κάνει τεράστιο λάθος. Δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην κυπριακή κοινωνία. Αν θέλουμε να πάει ο τόπος μπροστά πρέπει τα πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να ηγούνται να δίνουν το καλό παράδειγμα. Θα μπορούσα έστω να πάω να συναντηθώ και να ανταλλάξω με υπουργεία, δεν το έπραξα διότι πιστεύω ότι έχει σημασία να δίνουμε το παράδειγμα αν θέλουμε να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας διαφορετικά να μην απαιτούμε απο την κοινωνία αλλαγές και απο τους πολίτες να συμπεριφέρονται με ένα σύγχρονο πνέυμα και εμείς οι ίδιοι να ακολουθούμε την πεπατημένη και να βολευόμαστε εμείς ή να βολεύουμε τους συνεργάτες μας.

Θεωρώντας ότι θα είσαστε στο δεύτερο γύρο, με ποιες ψήφους θα εκλεγείτε Πρόεδρος;

Με τις ψήφους αυτού που δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο.

Δηλαδή του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ……

Δεν ξέρω ποιοι θα είναι, δεν ξέρω αν θα υπάρχει κοινός υποψήφιος

Άρα εξακολουθείτε να διατηρείτε ελπίδες ότι μπορεί να σας στηρίξουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και το ΑΚΕΛ;

Ευχής έργο θα ήταν, το είπα πολλές φορές, να γίνει αυτό που έγινε το 2003 όπου είχαμε για πρώτη φορά εκλογές ενός γύρου μετά την εποχή Μακαρίου όπου τα τέσσερα τότε κόμματα του κεντρώου χώρου μαζί με το ΑΚΕΛ κατέληξαν στον κοινό υποψήφιο, αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και είχαμε εκλογές ενός γύρου.

Μπορεί να είσαστε ο Τάσσος Παπαδόπουλος του 2018;

Προς Θεού δεν θέλω να συγκριθώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ευχής έργο θα ήταν όλοι όσοι θέλουν να απαλλαγεί ο τόπος απο τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη να καταλήγαμε σε ένα κοινό υποψήφιο και να έχουμε επιλογές ενός γύρου

Πόσο ορατό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Αν υπάρχει τόλμη είναι, χρειάζεται τόλμη.

Η πολιτική σας πορεία άφησε ανοικτές πληγές με τον κόσμο του ΑΚΕΛ που μπορεί να σας στοιχίσουν σήμερα αν όντως βρεθείτε στον δεύτερο γύρο με τον νυν Πρόεδρο;

Θεωρώ ότι ο κόσμος της Αριστεράς είναι ένας κόσμος με ιδιαίτερα ενδυναμωμένο το πολιτικό κριτήριο γιατί ακριβώς προέρχεται και στηρίζει μια ιδεολογία. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κρίνει, αυτά τουλάχιστον τα μηνύματα λαμβάνω απο αυτόν τον κόσμο, με συναισθηματικά κριτήρια. Θα κρίνει με πολιτικά κριτήρια και δεν έχω καμια αμφιβολία ότι ο κόσμος της Αριστεράς θέλει απαλλαγή απο τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Αν υπήρξαν πικρίες ή διαφωνίες του παρελθόντως, η ζωή προχωρά και μπορούν να κρίνουν τη συμπεριφορά μας και στη Βουλή και σε όλα τα ζητήματα. Δεν μπορεί να μείνει κάποιος στο παρελθόν. Αν αφαιρεθεί το πολιτικό κριτήριο δεν θα κάνουμε πολιτική θα κάνουμε ενδεχόμενα εκδικητική συμπεριφορά αλλά σίγουρα όχι Πολιτική.

Πως θα χαρακτηρίζατε τους ακόλουθους πολιτικούς;

Τάσσος Παπαδόπουλος: Πατριώτης, άνθρωπος ο οποίος είχε ιδιαίτερη οξυδέρκεια και σκληρός δουλευτής.

Νίκος Αναστασιάδης: Ευχάριστος χαρακτήρας σε ανθρώπινο επίπεδο όμως όχι όσο μελετημένος θα έπρεπε να είναι ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημήτρης Χριστόφιας:  Άνθρωπος με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον Τάσσο ίσως λίγο περισσότερο πεισματάρης απ’ ότι πρέπει.

Αβέρωφ Νεοφύτου: “Πονηρός” πολιτικός με αρκετές ικανότητες

Άντρος Κυπριανού: Ειλικρινής πολιτικός που διατυπώνει με ευθύτητα της απόψεις του

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ικανός πολιτικός που αν και νεαρός ακόμα έχει ικανότητες

Μαρίνος Σιζόπουλος: Πολιτικός με ιδιαίτερη ευφράδεια λόγου

Ελένη Θεοχάρους: Ενθουσιώδης άνθρωπος που χαρακτηρίζεται απο δυναμισμό και εργατικότητα

Γιώργος Περδίκης: Ιδιαίτερα εργατικός πολιτικός

Χρίστος Χρίστου: Ακόμη να τον γνωρίσω καλά

Επόμενη συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού ο οποίος δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον ίδιο υποψήφιο και όσοι σχεδιάζουν χωρίς το κόμμα του καλά κάνουν να αναθεωρήσουν.

*Αρχισυντάκτης PafosPress.com

 

 

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ