28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΛΑΖΑΡΟΣ ΟΜΗΡΟΥ: Διαβάστε το όνομα που εισηγείται για την μετονομασία της Πλατείας Κένεντυ

Με ανοικτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτει και δημόσια την άποψή του ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Λάζαρος Ομήρου για την μετονομασία της πλατείας Κένεντυ.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του κ. Ομήρου

ΘΕΜΑ : Εισήγηση για τη μετονομασία της Πλατείας Κέννετυ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επιθυμώ καταρχήν να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την κυοφορούμενη μετονομασία της εν αναπλάσει κεντρικής πλατείας της Πόλης μας. Περαιτέρω εκφράζω την ικανοποίηση μου και για την προοπτική η επιλογή του ονόματος να γίνει με διαδικασίες συλλογικής και άμεσης δημοκρατίας η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή ενός άμεσου ή οιονεί  (διαδικτυακού) δημοψηφίσματος.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η πρόσφατη εξαγγελία του κ.Δημάρχου για την μετονομασία της Κεντρικής Πλατείας της Πόλης, συνέβαλε και στην απαρχή ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συνδημοτών αφού μέσω κυρίως των κοινωνικών δικτύων επιχειρείται μία πρώτη προσέγγιση αφού πολλοί ήσαν αυτοί που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να προτείνουν ονόματα αναλόγως πεποιθήσεων.

Ως εκ τούτου και ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ.Πάφου θα ήθελα με τη σειρά μου να προβώ και στην καταγραφή της δικής μου προσέγγισης ευελπιστώντας να προστεθεί στη λίστα των όσων μέχρι στιγμής έχουν προκύψει.

Θα ξεκινήσω από την απόλυτη κατ’ εμέ θέση ότι η Κεντρική πλατεία της πόλης θα πρέπει να φέρει μία ονομασία η οποία θα εκφράζει μία συγκεκριμένη χρονικά στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της Πάφου, τόσο σημαντική, ώστε να αποτελεί και κοινή παραδοχή όλων των δημοτών αυτή ακριβώς η σπουδαιότητα της. Για αυτό ακριβώς το σκοπό οφείλω να ενημερώσω ότι απέκλεισα εκ των πραγμάτων όλα τα ιστορικά πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους ποικιλοτρόπως στην πόλη μας. Οι ήρωες μας, οι ευεργέτες μας, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι άνθρωποι της εκκλησίας και της ορθόδοξης μας παράδοσης, τιμώνται διαχρονικά με διάφορους τρόπους (μνημόσυνα, σύσταση σωματείων, ονομασίες χώρων και οδών κ.α.).

Η απόφαση για μετονομασία της κεντρικής μας πλατείας γίνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη και ιστορικά καταγεγραμμένη χρονική συγκυρία. Πρώτον, διότι η πόλη της Πάφου κατάφερε με πολλές δυσκολίες να αποσείσει τις παθογένειες του παρελθόντος προτάσσοντας την ανάγκη  για κάθαρση και εξυγίανση στη Δημόσια ζωή.

Η πραγματικότητα δε αυτή, τείνει εσχάτως να λάβει και παγκύπριες διαστάσεις αφού φαίνεται ότι και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου γεννάται η ιδέα  της απάλειψης τέτοιων αντικοινωνικών φαινομένων, συνεπεία των όλων όσων προηγήθηκαν στην πόλη μας. Δεύτερο, η προοπτική που δημιούργησε ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η Πάφος της ιστορίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων είχε τόσο πολύ ανάγκη αυτόν τον τίτλο πόσο μάλλον τώρα που τα σημάδια της πρωτοφανούς και μακρόχρονης οικονομικής ύφεσης ακόμη να υποχωρήσουν. Τρίτον, η αναδιαμόρφωση μεγάλου τμήματος της πόλης μας με έργα υποδομής τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη μίζερη εικόνα που για χρόνια επικρατούσε στην πόλη μας προς το πολύ καλύτερο, με αποτέλεσμα να ανυψώσουν και τη ψυχολογία του Πάφιου δημότη, ο οποίος έχει να δει παρόμοιο οικοδομικό οργασμό στην πόλη μας (εξαιρουμένους βέβαια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) από την εποχή του Δημάρχου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν λαμπρό κληροδότημα  των επόμενων γενεών στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε μια σύγχρονη και ευημερούσα πόλη, την γοητεία της οποίας θα απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της αλλά και οι επισκέπτες της.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχοντας ακριβώς συνεκτιμήσει τα πιο πάνω θέλω ακριβώς να πιστεύω ότι έφτασε η ιστορική συγκυρία, η Πάφος να προχωρήσει με δυναμισμό στην επόμενη μέρα αποβάλλοντας όλες εκείνες τις μίζερες προσεγγίσεις και τις παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Θέλω να πιστεύω όπως και όλοι μας ότι ο ιστορικός «Μεσαίωνας» της Πάφου βρίσκεται ήδη πίσω και ότι έφρασε η ώρα της ουσιαστικής «Αναγέννησης» της πόλης μας.

Με ταπεινότητα υποβάλλω για εισήγηση τη μετονομασία της Πλατείας Κέννετυ σε «Πλατεία Αναγεννήσεως» ( Renaissance Square) και δηλώνω έτοιμος να συμμετάσχω σε μια συζήτηση με επίσημους φορείς, οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών.

Μετά Τιμής

Λάζαρος Ομήρου

Δημοτικός Σύμβουλος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ