16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Κυπριακή Οικονομία: Μάχη για τη μεμονωμένη κατοικία

Σε νέο πεδίο θεσμικής μάχης μεταξύ κομμάτων και φορέων αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η δήλωσης πολιτικής του υπουργείου εσωτερικών τον περασμένο Νοέμβριο έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών με αγροτεμάχια που χάνουν αξία λόγω πιο αυστηρής εφαρμογής της ρύθμισης για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας.

Έχει επίσης χαιρετιστεί από περιβαλλοντικές και επαγγελματικές οργανώσεις που ζητούν ακόμα πιο αυστηρές ρυθμίσεις για προστασία του περιβάλλοντος και αποφυγή του παρατηρούμενου τσιμεντώματος της Κύπρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κόμματα και φορείς αναμένεται να δώσουν μάχη για το θέμα στη βουλή, εντός της οποίας υπάρχουν αρκετές φωνές που ζητούν χαλάρωση της πολιτικής λόγω αντιδράσεων από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσπευση των διαδικασιών για το τοπικό σχέδιο Πέγειας ζητά ο Δήμος

 Σύνδεσμοι, οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα, προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα από την προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό και ρύθμιση της συγκεκριμένης πολιτικής ζητώντας την οριστική κατάργηση της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας.

Η δήλωση πολιτικής για μεμονωμένες κατοικίες αφορά ιδιοκτήτες γης στην ύπαιθρο οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας στην ύπαιθρο, εκτός οικιστικών ζωνών.

Βάσει του τελευταίου διατάγματος του υπουργείου εσωτερικών η αδειοδότηση τέτοιων περιπτώσεων θα παραχωρείται για κατοικίες που θα ανεγερθούν σε περιθώριο 500 μέτρων απόστασης από την οικιστική ζώνη δεδομένου ότι πληρούνται επίσης, συγκεκριμένα κριτήρια όπως η διαθεσιμότητα πρόσβασης, υποδομών (ρεύμα, νερό) κ.α. Για περιπτώσεις πέραν των 500 μέτρων από την οικιστική ζώνη θα δίνεται η δυνατότητα αιτήματος κατά παρέκκλιση το οποίο θα τίθεται ενώπιον της επιτροπής παρεκκλίσεων.

Οι διαφωνίες από βουλευτές ως προς τους περιορισμούς που ορίζει το διάταγμα, προκαλούν περαιτέρω κινητοποίηση περιβαλλοντικών και επαγγελματικών οργανώσεων, που ζητούν ακόμα και κατάργηση της πολιτικής που επιτρέπει την ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών.

Σε κοινό υπόμνημα θέσεων εκ μέρους της ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων, του ιδρύματος προστασίας περιβάλλοντος Terra Cypria, του πτηνολογικού συνδέσμου και άλλων οικολογικών, αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών οργανώσεων, σημειώνεται ότι κατά τις διάφορες διαβουλεύσεις που έγιναν διαφάνηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ότι υπάρχει σύγκλιση και άμεση ανάγκη για ουσιαστικό περιορισμό και κατάργηση της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ