32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Καταπολεμήστε διατροφικά το κρυολόγημα και την γρίπη

 

12670560_1226149170735187_8701024446764635207_nτου Ανδρέα Σαμπατακάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Αν έχετε κρυολόγημα – γρίπη , μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχει μια ειδική διατροφή για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Φυσικά, η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα στην καταπολέμηση της γρίπης, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης;

Ακόμα και όταν δεν είστε άρρωστοι, θα πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνη για να κρατήσει το σώμα σας ισχυρό. Το σώμα σας χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για να χτίσει τη δύναμη του σώματος και να την διατηρήσει. Άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια , τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές.

Ο FDA αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο. Τα τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β6 και Β12 διατηρούν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β6 ευρίσκεται στις πατάτες, γλυκοπατάτες, μπανάνες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σκουμπρί, σολομό, τόνος και πέστροφα

Η βιταμίνη Β12 ευρίσκεται στα γαλακτοκομικά, αυγά, μοσχάρι και θαλασσινά.

Μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος διατηρούν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό.

Καλές πηγές σεληνίου ευρίσκεται στο αναποφλοίωτο ρύζι, στο φύτρο σταριού, ψωμί ολικής αλέσεως, πουλερικά, τόνο και στα στρείδια

Καλές πηγές ψευδαργύρου ευρίσκονται στα γαλακτοκομικά, αβγά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, καβούρια, ασταακό, στρείδια, φασολάκια και στην σόγια.

Φυτοχημικά, προστατευτικές χημικές ουσίες που συναντώνται σε τροφές όπως τα φλαβονοειδή προφυλάττουν απο ιογενείς λοιμώξεις.

Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν περίπου 4000 ενώσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα χρώματα των φρούτων και λουλουδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρέθηκαν στο μαλακό λευκό φλοιό των εσπεριδοειδών – όπως γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, και λάιμ – ενισχύουν και διατηρούν ένα άριστο ανοσοποιητικόσύστημα.

Η γλουταθειόνη επίσης ως θρεπτικό συστατικό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Θα βρείτε αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό στην κόκκινη, σαρκώδη περιοχή του καρπουζιού κοντά στην φλούδα. Ευρίσκεται επίσης, στο λάχανο και στο μπρόκολο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ή βιταμίνη C μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα και ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στην μείωση των συμπτωμάτων αλλά και στην διάρκεια του κρυολογήματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι μπανάνες, τα σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, πιπεριές, ντομάτα, μούρα, γκρέΐπφρουτ, ακτινίδιο, μάνγκο, πεπόνι, πορτοκάλι, ανανά και φράουλες.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ