19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Η ΠΑΦΟΣ ΜΑΣ: Γνωρίζετε την Ιστορία των βράχων των Χασαμπουλιών;

Κάτω από το χωριό Τραχυπέδουλα και λίγο μετά το χωριό Μαμώνια, θα συναντήσεις δύο πελώριους βράχους, όπου κρύβονταν τα ‘Χασαμπουλιά’.


Άφησαν ιστορία με το αιματοβαμμένο έργο τους. Το σημείο, όπου λέγεται ότι κρύβονταν και έκλεβαν περαστικούς, είναι ένα μοναδικό τοπίο ομορφιάς, ενώ, οι συγκεκριμένοι βράχοι, οι οποίοι ορθώνονται καταμεσής του δρόμου, είναι επιβλητικοί και πανέμορφοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Χασαμπουλιά μέσα απο τα μάτια ενός Παφίτη φοιτητή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η διαδρομή: Βρίσκονται στη διαδρομή που ενώνει τα Μαμώνια με την Τραχυπέδουλα και το Κιδάσι και θα τους βρεις, αν οδηγήσεις στον παλιό δρόμο Πάφου, λίγο μετά τα Κούκλια, επιλέγοντας το δρόμο που σε οδηγεί στα πιο πάνω χωριά. Είναι μια διαδρομή, που μπορείς να την ακολουθήσεις και να σε φτάσει μέχρι και το Τρόοδος! Ο δρόμος κυριολεκτικά στενεύει στο συγκεκριμένο σημείο, και δίπλα του υπάρχει μια όμορφη συστοιχία δέντρων, ένδειξη ότι λίγο πιο μέσα βρίσκεται ο ποταμός που ρέει κατά μήκος. Οι βράχοι των Χασαμπουλιών, όντως σου δίνουν την αίσθηση ότι στα παλιά χρόνια, κάποιοι κρύβονταν και παραμόνευαν τους περαστικούς. Αξίζει να κατεβείς και να τους περιεργαστείς, να ακούσεις τους ήχους των πουλιών, να νιώσεις την ηρεμία του τοπίου και να φανταστείς το πέρασμα όπως ήταν πριν εκατό και πλέον χρόνια, όταν ακόμα αποτελούσε άντρο ληστών.

Tip: Τα Χασαμπουλιά, ήταν οικογένεια Τουρκοκυπρίων που κατάγονταν από την Επισκοπή Λεμεσού, και με την αγγλική επικράτεια μετοίκησαν στο χωριό Μαμώνια της επαρχίας Πάφου. Η οικογένεια είχε τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Το 1887, ο μεγαλύτερος υιός, Χασάν Αχμέτ Πολίς, γνωστός και ως Γερο-Χασαμπουλλής, καταδικάζεται σε επτά χρόνια φυλάκιση, για προβατοκλοπή, αλλά δραπετεύει και κρύβεται στα βουνά. Εκεί, διαπράττει τρεις φόνους, μέχρι η Αστυνομία να τον συλλάβει τελικά. Το 1896 κατάφερε και πάλι να αποδράσει, όταν έμαθε πως συνελήφθησαν τα δύο αδέλφια του, Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ και Χουσεΐν Καβούνη, τα οποία άρχισαν να ακολουθούν τα δικά του βήματά. Ήθελε να εκδικηθεί για την σύλληψή τους, αλλά δεν πρόλαβε αφού δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών.

Πληροφορίες: TIME OUT CYPRUS

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ