18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Η Πάφος μετατρέπεται σε “Έξυπνη πόλη”!

Σε τροχιά υλοποίησης του στρατηγικού στόχου για τη μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη πόλη» (Smart City) εισέρχεται ο Δήμος Πάφου με την έγκριση δύο προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A: Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Πρόκειται για την πρόταση με την επωνυμία «Smart Cities», στην οποία ο Δήμος Πάφου είναι επικεφαλής εταίρος με προϋπολογισμό δράσεων που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και προβλέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών και υποδομών στην πόλη μέσω ενός πακέτου προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και applications για την υποστήριξη των επισκεπτών και την προβολή του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (E-Government), η προμήθεια και εγκατάσταση wifi hotspots και οθονών αφής, η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για πλήρη εφαρμογή των δράσεων της «έξυπνης πόλης», η εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου “City Marketing, City Branding” κ.α.   Εταίροι στο εν λόγω έργο, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 848.000 ευρώ, είναι οι αδελφοποιημένοι Δήμοι των Χανίων και της Λέσβου.

Το δεύτερο έργο, με την επωνυμία “ECORouTS” έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα που προέρχεται από τις αστικές μεταφορές και προβλέπει για τον Δήμο Πάφου την προμήθεια ενός τουλάχιστον ηλεκτροκίνητου λεωφορείου για δωρεάν διακίνηση επισκεπτών και την εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης, την ανάπτυξη συστήματος τηλεματικής, την χάραξη πράσινων διαδρομών κ.α.. Ο προϋπολογισμός των δράσεων του Δήμου Πάφου στο εν λόγω έργο ανέρχεται στις 370.000 ευρώ περίπου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,6 εκατομ. ευρώ. Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Ηρακλείου και εταίροι ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Αραδίππου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ενόψει της έναρξης των δύο έργων, οι αρμόδιοι λειτουργοί των δικαιούχων φορέων είχαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των δράσεων και των προϋπολογισμών.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ