17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Η ευγένεια και η καλοσύνη μας, η καλύτερή διαφήμιση του τόπου μας

Τους τελευταίους μήνες είχα τη χαρά μέσα απο την επαγγελματική μου ενασχόληση ως δημοσιογράφος να γυρίσω την πόλη και επαρχία της Πάφου και να γνωρίσω απο κοντά τις φυσικές της ομορφιές για τις οποίες άκουγα, ήξερα, αλλά δεν είχα μέχρι σήμερα τη χαρά και την τύχη, σε τόσο μεγάλο βαθμό, να μελετησω κιόλας.  


του Μάριου Ιγνατίου*

Με πλήρη επίγνωση του κίνδυνου να χαρακτηριστώ “λίγο” τοπικιστής και “ελαφρώς” μεροληπτικός στις προσεγγίσεις μου, σε σχέση με τον τόπο καταγωγής μου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις που έχω ενόψει και της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου που κοντοζυγώνει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Πάφος, όπως και κάθε πόλη στην Κύπρο ή στον κόσμο εκτός απο τις φυσικές της ομορφιές (εμάς είναι και οι περισσότερες), την Ιστορία τους, τον Πολιτισμό τους και τις συγκυρίες τους (Βλέπε: Πάφος 2017) είναι κυρίως οι άνθρωποι. Η καθημερινότητά τους, οι συνήθειές τους, η συμπεριφορά τους και ο συνολικός αντίκτυπος των πιο πάνω στο ευρύτερο περιβάλλον διαβίωσης τους τόσο σε σ΄χεση με τους ίδιους όσο και σε σχέση με όλους τους άλλους.

Οι πλατείες, τα θέατρα, το Κάστρο ή το κάθε αντίστοιχο μνημείο, και οι δρόμοι, τα έργα ανάπτυξης και η Μαρίνα (αν ποτέ γίνει), οι παραλίες και τα εστιατόρια, ο Ακάμας και η φιλοξενία, η ευγένεια και η καλοσύνη δεν είναι άυλα. Είμαστε εμείς. Εσύ, εγώ και ο καθένας απο εμάς ξεχωριστά. Ο καθένας απο εμάς που απαντάει με ευγένεια ή όχι στον επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο, φτωχό ή πλούσιο, Ρώσο ή Κινέζο. Εμείς που χωρίς ιδιοτέλεια και με κέφι μπορούμε να αποτελέσουμε τον καλυτερο πρεσβευτή του τόπου μας πάραπέρα, εκτός συνόρων.

Ας έχουμε λοιπόν κατά νουν, αφού δεν είμαστε η βιομηχανική εκείνη γωνιά του πλανήτη που παράγει πρωτογενώς πλούτο, αφού δεν είμαστε η ανεπτυγμένη εκείνη γειτονιά με τους ουρανοξύστες και τα θεματικά πάρκα, αφού δεν είμαστε παρά μία χρυσοπράσινη πινελιά ριγμένη στη Μεσόγειο ότι μπορούμε με τη στάση μας να γιγαντώσουμε το όνομά μας.

Μπορούμε αν το θελήσουμε όταν οι απανταχού τουρίστες λένε τη λέξη Ευγένεια να εννοούν την Κύπρο, όταν σκέφτονται την Καλοσύνη να έχουν στο μυαλό εμάς, όταν λένε Φιλότιμο και Φιλοξενεία να ταξιδεύουν νοερά πίσω στο νησί της Αφροδίτης.

Απο το αεροδρόμιο στην άφιξη, το ταξί ή το λεωφορείο, το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, τον δρόμο ή την παραλία, το υδροπάρκο ή τον ζωολογικό κήπο, τα αξιοθέατα και τις πολιτιστικές δράσεις του Πάφος 2017 μέχρι το πακετάρισμα για την επιστροφή ας τους υποδεχθούμε με χαμόγελο και ευγένεια. Δεν στοιχίζει τίποτα άλλωστε και αξίζει πολλά. Έτσι και αλλιώς το δικό μας συμφέρον εξυπηρετούμε αν το καλοσκεφτούμε, στη δική μας ευημερία θα κτίσουμε και τον δικό μας προορισμό θα διαφημίσουμε. Απο όλους εμάς εξαρτάται.

Υ.Γ.1 Όπου Πάφος βάλτε όποιο όνομά θέλετε

Υ.Γ.2 Γραμμένο με αφορμή κακές εμπειρίες του παρελθόντως

*Αρχισυντάκτης PafosPress.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ