21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Η «εξαφάνιση» των προσφύγων

χρηστος χαλικιοπουλοςτου Χρήστου Χαλικιόπουλου

Το τέλειον για τα ιμπεριαλιστικά ιερατεία θα ήταν πόλεμοι, επεμβάσεις, «ανθρωπιστικοί» βομβαρδισμοί, δολοπλοκίες, αλλά χωρίς πρόσφυγες. Να υποθάλπεις ας πούμε το καθεστώς Άσαντ εξοπλίζοντας κάθε καρυδιάς καρύδι, να αφήνεις τους παρανοϊκούς και την μαφία του Χαλιφάτου να αλωνίζουν και να κόβουν κεφάλια, ενώ θα μπορούσες να τους διαλύσεις σε δέκα μέρες, να αφήνεις μια ολόκληρη χώρα να μετατρέπεται σε ερείπια, αλλά οι άνθρωποι να παραμένουν εκεί, να μην προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση. Έστω, το πολύ -πολύ να διέφευγαν μέχρι τη γειτονική μεθόριο με την Τουρκία. Ούτε μέτρο πιο πέρα. Καθαρές δουλειές… Ελεγχόμενα πράγματα. Οι δυστυχείς, οι απελπισμένοι, οι φυγάδες δεν θα χτυπούσαν την πόρτα μας, τα παιδάκια δεν θα πνίγονταν στο Αιγαίο, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να κακοχαρακτηρίζονται ως ανάλγητα. Όλα θα δούλευαν ρολόι κι εμείς στον ύπνο τον βαθύ θα βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας ένα ακόμη επεισόδιο του δράματος της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, όσο και όπως θα βόλευε την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αυτό λοιπόν θα ήταν το τέλειο. Όμως, ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μια «ιστορική» μέρα για την Ευρώπη, μια υπέροχη μέρα. Οι ταχυδακτυλουργοί των Βρυξελλών και ο κ. Νταβούτογλου έθεσαν επί τάπητος το κόλπο «εξαφάνισης» των προσφύγων. Γάτα ο κ. Νταβούτογλου! Με 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη χώρα του, 3 εκατομμύρια μαζί με τους υπόλοιπους Αφγανούς. Ιρακινούς, Παλαιστίνιους, έκανε παιγνίδι από θέσης ισχύος. Εξ άλλου αυτό το παιγνίδι είχε αρχίσει καιρό τώρα, με τις τουρκικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια στη διακίνηση μεταναστών από την τουρκική μαφία, στελέχη της οποίας κατά καιρούς έχουν παραδεχτεί ότι αν ήθελε η τουρκική κυβέρνηση δεν θα περνούσε μύγα στο Αιγαίο. Γάτα λοιπόν ο κ. Νταβούτογλου. Αριστοτεχνική η εκμετάλλευση του προσφυγικού δράματος και της ροής του ανθρώπινου πόνου. Φανταστείτε, μερικές εκατοντάδες επιπλέον πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο. Φανταστείτε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ικέτες στα συρματοπλέγματα των νότιων συνόρων της Ευρώπης, να προσπαθούν να περάσουν με προορισμό τη Γερμανία, την Αυστρία, τα πλούσια κράτη του Βορρά. Φυσικά, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, τι είναι ακόμη και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μπροστά σε μια Ευρώπη των 500 και πλέον εκατομμυρίων; Άνετα θα μπορούσε να τους υποδεχτεί, να τους περιθάλψει, να τους φιλοξενήσει, μέχρι να περάσει το κακό, να ενσωματώσει εκείνους που θα ήθελαν να παραμείνουν στη συνέχεια ως μετανάστες.

Δυστυχώς, απ’ αυτήν την άποψη το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ομφαλοσκόπηση, λαοί ντοπαρισμένοι στην ξενοφοβία, ακροδεξιά κόμματα που επελαύνουν, κοινοβούλια που ψηφίζουν νομοθεσίες για κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων και στην κορυφή ως γενικός κουμανταδόρος το Δ’ Ράιχ. Εικόνες μεσοπολέμου. Ένα πεδίο που η δημοκρατία, οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες, τους αιτητές ασύλου αναστέλλονται κατά το δοκούν. Μάλλον ως μέρα ντροπής πρέπει να καταχωρηθεί η περασμένη Παρασκευή για την Ευρώπη κι ας επέστρεψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τυμπανοκρουσίες δόξης στις χώρες τους για την «μεγάλη συμφωνία». Τι ακριβώς συμφωνήθηκε; Απλούστατα, οι Βρυξέλλες φόρτωσαν στην Τουρκία τη βρόμικη δουλειά της «εξαφάνισης» των προσφύγων. Συμφώνησαν να κρατήσει τα «σκουπίδια» του πολέμου σπίτι της. Με το αζημίωτο βέβαια. Τρία δις. ευρώ και άλλα τρία μέχρι το 2018. Άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου για την ενταξιακή της πορεία και υπόσχεση για επαναθεώρηση μέχρι το 2018 του θέματος της βίζας. Τέλος, η «εξαφάνιση» στολίστηκε με κάτι πρόνοιες που στην γλώσσα του λαού θα τις ονομάζαμε τρίχες κατσαρές που θα προσπαθήσουν να τις ισιώσουν. Πρόσληψη 4000 υπαλλήλων και συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων υπαλλήλων στα νησιά, για ξεχωριστή εξέταση κάθε μιας των αιτήσεων ασύλου, επαναπροώθηση των «παράνομων» προσφύγων στην Τουρκία, όχι όμως μαζικές απελάσεις και προώθηση «νόμιμων» προσφύγων. Τουτέστιν, θα στέλνουμε πίσω έναν «παράνομο» και θα μας στέλνουν έναν «νόμιμο». Αυτό, φυσικά, μέχρι όμως το πλαφόν των 72 χιλιάδων ατόμων. Εύγε!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ