19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Η ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του νερού του ποταμού «Έζουσα»

Η αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες, με την παρατεταμένη ανομβρία, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη για πρόσθετα αναπτυξιακά υδατικά έργα. Πέραν από την κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης επιβάλλεται η δημιουργία ενός ακόμα φράγματος στην επαρχία της Πάφου.

Η περιοχή που προσφέρεται ως καταλληλότερη βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Επισκοπής, Αγίας Βαρβάρας και Μαραθούντας, στον ποταμό «Έζουσα», σε απόσταση 17km περίπου χαμηλότερα από το φράγμα της Κανναβιούς. Η μορφολογία του εδάφους και ο φυσικός σχηματισμός υποβοηθά στην κατασκευή του φράγματος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Σε περίοδο πολυομβρίας παρατηρούνται μεγάλες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται στον ποταμό να μένουν αναξιοποίητες και να αφήνονται να ρέουν στην θάλασσα, ενώ σε χρονιές ανομβρίας δεν υπάρχουν διαθέσιμες ικανοποιητικές ποσότητες για κάλυψη των πιεστικών αναγκών σε ύδρευση και άρδευση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Με την κατασκευή ενός φράγματος χωρητικότητας 3-5 εκ. κυβικών μέτρων νερού, θα δοθεί η δυνατότητα να αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα νερού, που ρέει από μικρότερους πόταμους στον ποταμό της Εζουσας, χαμηλότερα του φράγματος της Κανναβιούς.

Με την συλλογή αυτής της ποσότητας νερού οι γύρω περιοχές θα καλύψουν τις αρδευτικές και υδρευτικές τους ανάγκες. Εκτός όμως από την δυνατότητα δημιουργίας μεγαλύτερων αποθεμάτων νερού, θα γίνει και καλύτερη αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού της βιολογικής μονάδας Αχέλειας, που εμπλουτίζει σήμερα τα υπόγεια υδάτινα στρώματα κατά μήκος του ποταμού.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, να προχωρήσουν τάχιστα σε ολοκληρωμένη μελέτη για προώθηση και υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για την Επαρχία της Πάφου.

Αντώνης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ