21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ενέργειες του Δ. Γεροσκήπου για την υγεία, καθαριότητα και το περιβάλλον

Προτεραιότητα δίδει καθημερινά ο Δήμος Γεροσκήπου σε θέματα υγείας, καθαριότητας και περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε πως η ευημερία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών αποτελούν πρώτιστο μέλημα για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ανέφερε στις δηλώσεις του, ο Δήμος Γεροσκήπου προχώρησε στην αναβάθμιση του Τμήματος  Υγείας και Καθαριότητας και, επιμορφώνοντας σχεδόν όλο το προσωπικό του Τμήματος, κατάφερε να παρέχει στο δημότη άμεσες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Καθημερινά, συνέχισε, διενεργούνται εργασίες καθαρισμού δρόμων, πεζοδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων, εργασίες απομάκρυνσης αχρήστων υλικών, εργασίες αποκοπής άγριας βλάστησης, εργασίες για την αναβάθμιση των πάρκων και γενικά του πρασίνου, αλλά κυρίως εργασίες για την επίλυση προβλημάτων οχληρίας, δίνοντας λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ευαισθητοποιημένοι στον τομέα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, είπε, “καταφέραμε, μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις, να κατασκευαστεί ειδικός αγωγός στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, ο οποίος παραλαμβάνει πλέον τα λύματα από όλα τα πλοιάρια, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη θαλάσσια ρύπανση”.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου πρόσθεσε πως η Τοπική Αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου, κατάφερε να θέσει  σε λειτουργία το «Πράσινο Σημείο» στην Κολώνη, το οποίο μπορεί να παραλαμβάνει δωρεάν από όλα τα νοικοκυριά της Γεροσκήπου, 24 διαφορετικά υλικά ή απόβλητα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες μονάδες για σκοπούς ανακύκλωσης ή αξιοποίησής τους.

Εκτίμησε ακόμη πως με τη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» αναμένεται  ότι θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ανεξέλεγκτη απόρριψη αχρήστων υλικών σε ανοιχτούς χώρους.

Λίγους μήνες προηγουμένως, είπε, “ολοκληρώσαμε τον ετήσιο καθαρισμό και απολύμανση των επτά ντεποζίτων νερού, καθώς και άλλων επιλεγμένων σημείων του δικτύου ύδρευσης”, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος διενεργεί συστηματικά δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη διαπίστευση της καταλληλότητας του πόσιμου νερού.

Επιπρόσθετα, είπε, ο Δήμος έχει καταρτίσει και εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου και καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε δημόσιους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα αργάκια, το Αγρόκτημα Γεροκηπιάς, αγροτικές περιοχές, σε σπηλιές και στα βραχώδη υψώματα της Γεροσκήπου.

Συμμετέχει και φέτος με επιτυχία στο θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας. Δύο από τις παραλίες  της Γεροσκήπου είναι βραβευμένες με τη σχετική διάκριση, που αποτελεί σύμβολο υψηλής ποιότητας και καλής οργάνωσης της ακτής.

Ο κ. Παυλίδης ανακοίνωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο καθαρισμού των οικοπέδων και αντί αυτός να γίνεται με εκσκαφέα και φορτηγά, δημιουργώντας οχληρία, γίνεται με τη χρήση χορτοκοπτικών μηχανών, μειώνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό και το οικονομικό μας κόστος.

Ανέφερε ακόμα πως για αρκετά χρόνια τώρα ο Δήμος Γεροσκήπου εφαρμόζει φυσικές μεθόδους καταπολέμησης της άγριας βλάστησης σε πεζοδρόμια, όχτους και πάρκα, αντί της χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν δυσμενώς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, συνέχισε, “μια Τοπική Αρχή με αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, στηρίζει εμπράκτως την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης και, τελικά, την εξάλειψή της από το περιβάλλον”.

Ενισχύοντας αυτή τη διεκδίκηση, και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, ο Δήμος, ανέφερε, προχώρησε στην ετοιμασία 3,500 υφασμάτινων σακούλων, τις οποίες άρχισε να διανέμει, από τις αρχές του έτους, στους δημότες Γεροσκήπου.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του για τον τομέα αυτό, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του κράτους και άλλους φορείς όπως σχολεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δημότες, διενεργούν εκστρατείες καθαριότητας εντός των δημοτικών ορίων με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον.

“Διοργανώνουμε, επίσης, ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία με θέματα που αφορούν την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και γενικά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων”, κατέληξε.


** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ΚΥΠΕ, Fost Plus Βελγίου**

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ