21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Είμαστε φτιαγμένοι για να πετάμε, όχι για να σερνόμαστε

του Θεόδωρου (Άκη)  Φ. Ηλία

Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

Είναι στη φύση μας να δημιουργούμε, να αναπτυσσόμαστε και να μεγαλουργούμε. Στη ζωή δεν έχουμε έρθει, για να σερνόμαστε και να σκύβουμε το κεφάλι. Έχουμε έρθει, για να πετάμε ψηλά και να κατακτάμε κορυφές.  Στην πορεία της ζωής μας όμως, μαζέψαμε αρκετά σκουπίδια, τα οποία μας δηλητηρίασαν και μας έκαναν να πιστέψουμε ότι πρέπει να μένουμε στα χαμηλά και στη μετριότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει δημιουργηθεί γύρω μας ένα τέτοιο περιβάλλον, το οποίο επιθυμεί με όλα τα μέσα να μας κρατάει στο σκοτάδι. Μας έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είμαστε αδύναμοι και δημιούργησαν ένα φοβικό σύννεφο, το οποίο μας κρατάει τρομαγμένους και μικρούς. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αφήσουμε τους φόβους μας να μας δηλητηριάζουν, καταδικάζοντας έτσι τον εαυτό μας στη μετριότητα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να ζήσουμε μια ζωή κατά την οποία θα αναπτυσσόμαστε και θα εξελισσόμαστε χωρίς όρια. Μπορούμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα προβλήματα και εμπόδια που θα συναντήσουμε στην πορεία μας. Στο χαώδες και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, οι νέοι του αύριο απαιτείται να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Ποια είναι όμως τα απαραίτητα εφόδια που όλοι χρειαζόμαστε, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι μας, ώστε να ζήσουμε μια σπουδαία προσωπική, αλλά και επαγγελματική ζωή; Ποιες νοητικές δεξιότητες πρέπει να αναπτύξουμε, οι οποίες δυστυχώς πολύ λίγο απασχολούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να επιτύχουμε στη ζωή μας;

Όλες οι μελέτες και έρευνες δείχνουν τις πιο κάτω τέσσερις ικανότητες να είναι απολύτως απαραίτητες για επιτυχία και ανάπτυξη:

(α) Αυτοπεποίθηση και ορθολογική σκέψη.

(β) Συναισθηματική νοημοσύνη.

(γ) Δημιουργική σκέψη.

(δ) Ηγετικές δεξιότητες.

 

Οι κανόνες αλλάζουν. Τα κριτήρια για μια ισορροπημένη οικογενειακή και επαγγελματική ζωή είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Τα ζητούμενα στον νέο χώρο εργασίας αλλάζουν. Το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί στα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η αυτοπεποίθηση, η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Παράλληλα, η ορθολογική σκέψη για καλύτερες επιλογές, οι ηγετικές ικανότητες όπως η πίστη, η επιμονή, η υπομονή, η αισιοδοξία και η εστίαση στα σημαντικά αποτελούν σήμερα απαραίτητες δεξιότητες για επιτυχία και διάκριση.

Οι πιο πάνω δεξιότητες αυξάνουν σημαντικά τις δυνατότητες για επιτυχία στον πολύπλοκο και χαοτικό κόσμο που καλούμαστε να ζήσουμε. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι οφείλουμε ως κοινωνία να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία στους νέους μας, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πιο φωτεινό και λαμπερό μέλλον. Σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε, γιατί αυτά αποτελούν την ελπίδα για το αύριο. Η αυτοβελτίωση πρέπει να αποτελέσει ένα συνεχές ταξίδι για εξέλιξη, δημιουργικότητα και βελτίωση των συναισθηματικών μας δεξιοτήτων.

Πάρτε λοιπόν το τιμόνι της ζωής σας στα δικά σας χέρια και ηγηθείτε της ζωής σας. Μην περιμένετε τους άλλους να το κάνουν για εσάς.  Μπείτε στην αρένα, για να γευτείτε τον θρίαμβο, δημιουργώντας τη δική σας ξεχωριστή ζωή. Μόνο έτσι, θα εξελιχθούμε και θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα. Τολμήστε να κάνετε πράγματα που μόνο στη φαντασία σας χωράνε και θα εκπλαγείτε από τον ίδιο σας τον εαυτό. Όλοι διαθέτουμε απεριόριστη εσωτερική και ψυχική δύναμη. Μην αρκείστε λοιπόν στα μικρά και χαμηλά. Στη φύση μας είναι να πετάμε ψηλά. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν αετό που θέλει να πετάξει.

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ