29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Η δικτατορική προσέγγιση των δημοκρατικών διαδικασιών

Μετά από 5 μήνες στο τιμόνι του Δήμου θα περίμενε κανείς ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έβαζε πλώρη προς την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μακριά από σκοπιμότητες και προσωπικές αντζέντες. Αντ’ αυτού λυπάμαι να παρατηρήσω ότι το καράβι του Δήμου προσάραξε σε ξέρα πριν καλά καλά αποπλεύσει.


του Χρύσανθου Παφίτη

Κύριοι, θεωρήστε την επιστολή μου σαν κραυγή αγωνίας από ένα δημότη που θέλει τα παιδιά του και τα παιδιά του κάθε δημότη να έχουν μέλλον σε τούτο τον τόπο. Οι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις σας κάθε άλλο παρά δίνουν ελπίδα σε όσους από εμάς επιλέξαμε να μην τα παρατήσουμε και να μείνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Καταρχήν το ότι φταίουν οι προηγούμενοι είναι επιεικώς αστείο και μόνο γέλωτα προκαλεί σε όποιον το ακούει ειδικά από την στιγμή που οι έξι απο τους εννέα του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. ήταν και στο προηγούμενο περιλαμβανομένου και του νέου δημάρχου που ήταν αντιδήμαρχος, άρα το δεν γνώριζα μόνο τιμητικό για όσους το επικαλούνται δεν μπορεί να θεωρείται. Ειδικά όταν γνωρίζουν ότι στους έξι επανεκλεγέντες είναι και η πλειοψηφία που αποχωρούσε και διέλυε συνεδριάσεις δυσχεραίνοντας το έργο του Δήμου.

Οι ίδιοι που μπλόκαραν την είσοδο του Δήμου στο «Πάφος 2017» στερώντας από την Πόλη Χρυσοχούς έργα υποδομής που ήταν ώριμα. Ναι κύριοι αυτό κάνατε με την δικαιολογία ότι ήταν απλά μια διαφήμιση και ότι 17,000 ευρώ ήταν υπέρογκο ποσό. Δεν μπήκατε στον κόπο να ενημερωθείτε ότι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να είναι περιοχή όχι απλά μια πόλη.

Σήμερα η Πόλη της Χρυσοχούς θα ήταν κομμάτι της πολιτιστικής πρωτεύουσας βάζοντας κάποια από τα σχεδιασμένα έργα υποδομής σε τροχιά υλοποίησης και ναι, θα ήταν και μία ευκαιρία για μια τεραστίων διαστάσεων διαφήμιση. Η Ανδρολίκου στα πλαίσια του 2017 είχε περισσότερη προβολή από την Πόλη Χρυσοχούς με αρκετές πετυχημένες εκδηλώσεις κάτω από την ομπρέλα του Πάφος 2017. Φυσικά στην Πόλη έχουμε αλλεργία στην προβολή του τόπου και εθισμό στην αυτοπροβολή.

Μιλώντας για έργα να σας πω ότι ακούοντας την αντιπολίτευση της περασμένης πενταετίας με σημαιοφόρο τον νυν Δήμαρχο νόμιζα ότι δεν υπήρχε ώριμο έργο προς υλοποίηση γιατί απλά έτσι σας βόλευε. Τελικά παραλάβατε τον Δήμο με σχεδόν μια ντουζίνα ώριμα έργα υποδομής όπως είναι η ολοκλήρωση του πεζόδρομου Πόλης – Λατσιού, ο κατασκηνωτικός χώρος, το διατηρητέο κτήριο στο προαύλιο του Δήμου, το αμφιθέατρο, το γραμμικό πάρκο από του Δασάκι στο Γουδί, το πολύ-πάρκο στο Λατσί, η δημοτική αγορά, κ.α αντί αυτού καταφέρατε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρετε 200,000 χιλιάδες για ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων, που θα καταλήξουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων με ότι και να σημαίνει αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μάριον και η Αρσινόη είναι ακόμα μερικά μέτρα κάτω από τη γη και οι ανασκαφές δεν είναι ολοκληρωμένες αλλά και το ότι οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα που κοσμούν το αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης, ειδικά όταν η Πάφος είναι ολόκληρη ένα εργοτάξιο και ολοκληρώνει το ένα έργο μετά το άλλο.

Αντίθετα λάμψατε με το

  • Να μειώσετε το ενοίκιο της παραλίας της Δημοτικής Πλαζ από τις 42,000 στις 21,000 με όλα τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης, και την ίδια στιγμή ζητήσατε από τους ανταγωνιστές να πληρώσουν 3 μήνες πριν την ημερομηνία που προβλέπετε από το συμβόλαιο στραγγαλίζοντας τη ρευστότητα τους για ευνόητους λόγους.
  • Διαιωνίσατε πίσω από νομικίστικές διαδικασίες την κατοχή του κατασκηνωτικού χώρου και το χειρότερο με ορατό τον κίνδυνο να επιστραφεί ο κατασκηνωτικός χώρος στο Τμήμα Δασών χάνοντας ο δήμος την ευκαιρία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου υποδομής.
  • Προσπαθήσετε να παρέμβετε για να χάσει συμπολίτης μας δικαιούχος τεμάχιο που το παραχωρήθηκε από την διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών με δικαιολογία ότι θα προστατεύσετε το πάρκο (δύο μέτρα γρασίδι γιατί το πάρκο βρίσκετε σε άλλο τεμάχιο που ούτε εκείνο είναι δικό σας) αλλά αυτοαναιρεθήκατε όταν εμπλακήκατε στο διάλογο για το τι κατάστημα θα έκανε ωσάν να ήταν αρμοδιότητα δική σας αντί της Πολεοδομίας ή του Συμβουλίου Παρεκκλήσεων αν δεν προβλεπόταν στο Τοπικό Σχέδιο.

Κύριοι, στεναχωριέμαι που το αναφέρω, όμως ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος και υπάρχουν Νόμοι και διαδικασίες, μην αγχώνεστε προσπαθώντας να ξαναγράψετε το σύνταγμα.

  • Αφήσατε δυστυχώς οργανωμένες παραλίες, βραβευμένες μάλιστα με γαλάζιες σημαίες να μην έχουν ναυαγοσώστες την ίδια στιγμή που ως Δήνος απο αυτές εισπράτετε έσοδα. Αλήθεια ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν μη κακό συμβεί ένα περιστατικό πνιγμού; Βέβαια το κεφαλαιώδες ερώτημα είναι ποιος θα αποτρέψει τον πνιγμό σε μια κατά τα άλλα οργανωμένη παραλία. Διερωτούμαι ταυτόχρονα αν η Επαρχιακή Διοίκηση γνωρίζει αυτούς τους ερασιτεχνισμούς σας και αν είναι σύμφωνη;
  • Καταλύσατε κάθε έννοια νόμιμων διαδικασιών. Ο περι Δήμων Νόμος καθορίζει ως επιτροπές με εκτελεστικό χαρακτήρα μόνο την Επιτροπή Πρόσληψης Εκτάκτων Εργατών και την Τεχνική Επιτροπή. Δεν γίνετε να γίνονται εκδηλώσεις, να πληρώνονται συμβόλαια για τις εκδηλώσεις αυτές και το πόρισμα της Πολιτιστικής Επιτροπής να παρουσιάζετε για υιοθέτηση του από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι αποφάσεις είναι λάθος αλλά σίγουρα δεν υπάρχει η προστασία που παρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες. Παράνομη είναι και οι απόφαση σας καθώς και η αλα καρτ εφαρμογή της, να μην καταγράφονται οι θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων αν δεν ενέγραψαν το θέμα άσχετο αν ζητήσουν να καταγραφεί στα πρακτικά η θέση τους καθώς επίσης και η άρνηση σας να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα του Δήμου τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων για να ξέρει ο κόσμος το τι γίνεται. Όταν το άκουσα τυχαία είχε στις είδησεις το ίδιο θέμα λογοκρισίας για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Η πλειοψηφική κατάργηση της νομιμότητας αποτελεί κατάρα για κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Ως δημότες θα αναμέναμε ότι ο Δήμαρχος θα είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και της διαφάνειας και να είναι υπεράνω εμπαθειών και λαϊκισμού. Λυπάμαι κύριε Δήμαρχε όμως με την εμμονή σας αλλά και την επιμονή σας να αρνείστε να υπακούσετε στις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Γενικού Ελεγκτή, την γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να πληρώσετε στον τέως Δήμαρχο το τι νόμιμα δικαιούται βάζοντας τον Δήμο σε περιπέτειες με κίνδυνο να πληρώσει πολλαπλάσια σε αποζημιώσεις.

Αν πραγματικά η πρόθεση σας είναι να εξοικονομείστε χρήματα του Δήμου θα περίμενα να υλοποιήσετε την προεκλογική σας δέσμευση σας να αποποιηθείτε της μισθοδοσίας του Δημάρχου.

Ακυρώσατε τα συμβόλαια των προπονητών των Ακαδημιών και την παραχώρηση τους σε ιδιώτη μέσω της ΕΝΑΔ πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπερδιπλασιάσατε τα έξοδα εκδηλώσεων αφήνοντας στο μηδέν το κονδύλι για την Επιτροπή Τουρισμού και την τουριστική προβολή, θυμίζοντας την Ρωμαϊκή Αυτοκρτορία στην εποχή του Νέρωνα παρέχοντας άρτον και θέαμα.

Κύριοι όλα αυτά παρακαλώ να μη ληφθούν ως αντιπαράθεση αλλά ως καλόπιστη κριτική. Αποτελούν γεγονότα και καταγράφουν την ταπεινή μου άποψη για τα τεκταινόμενα.

Ως δημότης και ως πατέρας θέλω ο τόπος που γεννήθηκα και επέλεξα να μεγαλώσω τα παιδιά μου να έχει μέλλον.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ