22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Βρήκαμε κι εμείς το μομέντουμ…

 

χρηστος χαλικιοπουλοςτου Χρήστου Χαλικιόπουλου

Σα να ξεκινά μια ψαροπούλα απ’ το γιαλό, που λέει και το σχετικό άσμα. Μόνο που εκεί έξω έχει δέκα μποφόρ φουρτούνα. Ναι αλλά υπάρχει μομέντουμ… Το επιβεβαίωσε και ο κ. Άιντα, κάτι πρέπει να ξέρει αυτός. Απόγονος των θαλασσοπόρων Βίκινγκς είναι, ποιος να τον αμφισβητήσει; Λεπτομέρεια, που τριγύρω γίνεται χαμός και σφάζονται οι άνθρωποι σαν τα κοτόπουλα. Σιγά μην θιχτούμε που ο σουλτάνος της Άγκυρας μας παρομοίασε με πεινασμένο κοτόπουλο σε αποθήκη σιταριού. Κάτι ξέρει αυτός. Πιθανόν στον ύπνο του να ονειρεύεται ότι μας σφάζει. Σιγά, πού είναι το πρόβλημα; Ακόμη και με τον λαιμό κομμένο, κάποιοι θα έλεγαν ξανά «κάμαμε κι εμείς πολλά». Εξ’ άλλου εδώ για ολόκληρη Συρία, το δήλωσε ξεκάθαρα, ότι μπούκαρε μέσα για να ανατρέψει τον Άσαντ, που είναι τύραννος και βασανίζει τον λαό του. Ε ναι, ως γνωστό η Τουρκία πλημμυρίζει από δημοκρατία και προσπαθεί να την κάνει και εξαγωγή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έτσι λοιπόν. Τώρα είναι το μομέντουμ, η ευθυγράμμιση των άστρων. Τώρα που ο σουλτάνος μπαινοβγαίνει στη Συρία και στο Ιράκ. Τώρα που ρίχνει αεροπλάνα. Τώρα εκβιάζει ολόκληρη την Ευρώπη με κύματα προσφύγων. Τώρα που «σκέφτεται» ακόμη και τη Θεσσαλονίκη. Τώρα που ακούει «πατρογονικές» φωνές από τα νησιά απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, τώρα που δηλώνει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. Τώρα που στήνει σκηνικά έντασης στο Αιγαίο και καθόλου απίθανο να έχουμε και κάνα θερμό επεισόδιο, με τη φόρα που έχει πάρει. Τώρα που δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εγγυητικά του δικαιώματα στην Κύπρο. Άντε καλέ, για πλάκα τα λέει όλα αυτά. Για να φτιάξει το κλίμα. Και οι δικοί μας κλιματο-κατασκευαστές το κατανοούν. Μην του δίνετε σημασία, λένε, αφήστε τον πελλό να λέει. Μόνο που ο πελλός δεν είναι ο πελλός του χωρκού στον καφενέ, είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μα γι’ αυτό θέλουμε λύση, για φύγει η Τουρκία» απαντούν οι αισιόδοξοι. Ε, ναι, μερικές φορές η αισιοδοξία πετάει κάτι μυστήρια επιχειρήματα και στόχους που σε αφοπλίζουν με την αφέλεια τους. Τι να απαντήσεις του άλλου, όταν πιστεύει ότι, αυτήν ιδιαίτερα την χρονική στιγμή, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αποσύρει στρατό και εγγυήσεις και να εγκαταλείψει την Κύπρο; Μη λέτε τέτοια βρε, γιατί σας ακούει και ο κ. Ακιντζί. Θα παρασυρθεί  και θα τηλεφωνήσει του Ερντογάν να τον ρωτήσει αν του επιτρέπει να χειροκροτήσει δις, και θα ξαναμπλέξει ο άνθρωπος, όπως τότε που δήλωσε ότι ασφυκτιά από το αγκάλιασμα της Τουρκίας.

Ομως, οι εν λόγω αισιόδοξοι κλιματο-κατασκευαστές δεν κωλώνουν με τίποτα. Μπορούν εν ριπή οφθαλμού να σου βαφτίσουν το κρέας ψάρι και τη νύχτα μέρα. Είναι έτοιμοι για όλα. Μπορεί στο ενδεχόμενο να μην επιστραφεί η Μόρφου να απαντήσουν «εντάξει μωρέ, και τι έγινε; Δυο μέτρα χώμα αναλογούν, σε όλους μας. Τι σου είναι ο άνθρωπος..!» Μπορεί την μη αποχώρηση του κατοχικού στρατού να την βαφτίσουν αέναη αποχώρηση. Μια συνεχής αποχώρηση που θα προεκτείνεται στο απώτερο μέλλον. Μπορεί τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα να τα βαφτίσουν σύστημα επιμελητείας του φαντασιακού των Τουρκοκυπρίων.

Βρήκαμε λοιπόν κι εμείς το μομέντουμ να πάμε για λύση… Η πιο κατάλληλη στιγμή να αφήσει η Τουρκία τα Κατεχόμενα και ο Ερντογάν τον Ακιντζί από υποδεκανέας να γίνει στρατηγός. Η πιο κατάλληλη στιγμή που η Τουρκία λέει «εγώ είμαι μια σύγχρονη δημοκρατία με ευρωπαϊκή πορεία, χωρίς μπουντρούμια και χωρίς νέο-οθωμανικά σύνδρομα, με ειρηνιστή πρόεδρο και γι’ αυτό θα αφήσω και τους Τουρκοκύπριους ελεύθερους να κάνουν τα κουμάντα τους όπως επιθυμούν με τους Ελληνοκύπριους». Μα δεν είναι υπέροχο, αυτό το μομέντουμ;

Κατά τ’ άλλα, δεν ξέρω πώς να διατυπώσω την ευχή μου για τη συνέχεια στη Γενεύη. Ας τα βάλω όλα μέσα και άλλη φορά να μην αμελήσω να παρακολουθώ πιο στενά τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, έτσι ώστε να μην έχω αμφιβολίες για τα μελλούμενα. Να πάει, λοιπόν, καλά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, η διάσκεψη (σκέτο) για την Κύπρο, η πενταμερής, η πολυμερής, η διεθνής, με ένα χάρτη, με δύο χάρτες, με ανοιχτά κεφάλαια, χωρίς ανοιχτά κεφάλαια.

Και στο φινάλε, βρε αδελφέ, σε περίπτωση νέου ναυαγίου, όλο και κάποιον Κοτζιά θα βρούμε να του το φορτώσουμε, πλαγίως ή καθέτως.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ