24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Από το Περιθώριο στη Μεθόριο

του Πέτρου Μαύρου 

Από το 2007 που επέστρεψα στη Κύπρο μετά από 15 χρόνια στο εξωτερικό, δεν έπαψα ούτε στιγμή να διερωτώμαι για την κατάντια της πολίτικης μας ζωής. Με την πέννα μου και τον λόγο μου έκανα σφοδρή κριτική κυρίως στη τοπική αυτοδιοίκηση, που κατά την άποψη μου είναι και η πιο σημαντική, γιατί επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα μας.

Ποτέ μου δεν γράφτηκα σε κόμμα, ποτέ μου δεν είχα κομματική ταυτοποίηση και ναι αρκετές φορές δήλωσα τι και ποιόν και γιατί θα τον ψήφιζα. Η ψήφος είναι ιερή, είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αλλάξουμε τον ρουν της πολιτικής και ίσως και την τύχη μας. Πάντα ψήφιζα με κριτήριο, με γνώμονα, με το χέρι στη καρδιά … και κάθε φορά διαφορετικά ανάλογα με την εκλογική αναμέτρηση και ανάλογα με το τι θα ήθελα να αλλάξω εκείνη τη στιγμή. Οι βουλευτικές έχουν νομοθετικό ρόλο, οι προεδρικές εκτελεστικό και οι τοπικές έχουν κατά την άποψη μου τον πιο σημαντικό γιατί οι Δήμοι και οι Κοινότητες είναι οι εξουσίες που επηρεάζουν την ζωή μας έξω  και μέσα στο σπίτι μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμος Πάφου είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια του δημοτικού συμβουλίου που επέτρεψε την διαφθορά, την μίζα, την παρακμή και το μαρασμό της πόλης. Όσο κι αν ο φίλτατος δήμαρχος Πάφου προσπαθεί να αποδείξει ότι το Δημοτικό έργο που γίνεται σήμερα, (που είναι πολύ σημαντικό, έχει από το 1933 να γίνουν τέτοιες αλλαγές στη πόλη της Πάφου) είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας,  εμένα και πολλούς άλλους δεν μας πείθει,  γιατί βλέπουμε ότι το τι γίνεται σήμερα στη Πάφο είναι απλά και μόνο από την επιμονή του Φαίδωνα και μερικών ακόμη.  Οι πλείστοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι απλοί θεατές, είναι τόσο σοκαρισμένοι που πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν καν πώς να μπουν στη αίθουσα συνεδριάσεων του σώματος. Οι λιγοστοί που κάνουν κάποιο έργο είναι μετρήσιμοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι επόμενες Δημοτικές εκλογές είναι ίσως οι πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Είναι αυτές που θα αναδείξουν το Δημοτικό συμβούλιο που θα εκπροσωπήσει τη Πάφο στην “Ολυμπιάδα της Κουλτούρας”, στη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα μου πείτε τώρα ότι είναι αυτό το ΔΣ που έβαλε την Πάφο στη ΠΠΕ . Ε λοιπόν δεν θα μπούμε σε αυτή την συζήτηση γιατί αν πούμε ΑΛΗΘΕΙΕΣ πολλοί θα είναι αυτοί που θα κάνουν μήνες να βγουν από τα σπίτια τους λόγω ντροπής.

Το ερώτημα που σας θέτω είναι. Θέλετε το παρών ΔΣ να είναι τα επόμενα 5 χρόνια στο τιμόνι της Πάφου; Αν ναι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά να μην παραπονεθείτε για τίποτα για 5 χρόνια. Αν όχι τότε αλλάξτε τους, τότε σταματήστε να υπακούτε στο κόμμα σας, κάμετε αυτό που έχετε χρέος, αυτό του είπε ο Νίκος Καζαντζάκης,  «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»

Συλλογιζόμενος ελευθέρα και σκεπτόμενος ότι είμαι «καταδικασμένος» να ζήσω σε τούτη την πόλη για μεγάλο κομμάτι της ζωής μου αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος για το Δημοτικό Συμβούλιο στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου.  Θα το πράξω μέσα από το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κίνημα που στις θέσεις του για την τοπική αυτοδιοίκηση με εκφράζει και με εμπνέει,  για μια πόλη αειφόρο, μια πόλη καθαρή, περιβαλλοντικά  ορθή, που σέβεται τον άνθρωπο και την καθημερινότητα του, που θέλει την συμβίωση φύσης και ανθρώπου να είναι αρμονική για το καλό των δύο.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους «Πράσινους» για την υπομονή τους και την καλή τους πίστη. Στο Κίνημα Οικολόγων στη Πάφο έχω συναντηθεί με ανθρώπους απλούς. Με λίγα λόγια βρήκαμε κοινές γραμμές και γι αυτό τους είμαι ευγνώμων και υπόσχομαι να δουλέψω με μόνο κριτήριο το καλό των παιδιών μας κι εμάς μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου.

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ