22.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

ΑΠΟΨΗ: Περί διορισμού των Δικαστών του Σάββα Ζαννούπα

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που και ο τελευταίος υποψήφιος (για Δικαστής) εξήλθε της αίθουσας (13-06-2017 και Ώρα 14:00), και σήμερα (14-06-2017) το μεσημέρι οι 12 Δικαστές (απουσίαζε ο Δ. Ναθαναήλ) που απαρτίζουν την επιτροπή για το διορισμό Δικαστών, αποφάσισαν ποιούς θα καλέσουν σε ¨short list¨. Και όχι μόνο αυτό. Δεν ένοιωσαν καν την ανάγκη να πάρουν τηλέφωνο (να βάλουν κάποιο υπάλληλο του Δικαστηρίου έστω) αυτούς που δεν έβαλαν στο short list για να τους ενημερώσουν ότι δεν κατέστη δυνατός ο διορισμός τους. Τουλάχιστον. Τόσος σεβασμός!!!

του Σάββα Ζαννούπα*

Αλήθεια γιατί μας καλέσατε σε μια συνέντευξη των 20 λεπτών αφού κατά που φαίνεται είχατε προαποφασίσει ποιους θα επιλέγατε; Απλά και μόνο για να φανεί στα μάτια του κόσμου ότι μας καλέσατε; Τι σας στοίχιζε να μας λέγατε εκ των προτέρων κοφτά και σταράτα ότι ¨Κύριε/α δεν είστε στις επιλογές μας. Μην έρθετε¨. Το θεωρώ πολύ πιο έντιμο από αυτό το οποίο πράξατε. Αλλά και από τη δική μου πλευρά θα μου πείτε, γιατί πήγα. Η απάντηση είναι απλή. Ενδόμυχα ο καθένας από εμάς θέλει να πιστεύει ότι η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο τραγική όσο φαίνεται. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακόμα βουίζουν στ’ αυτιά μου τα όσα κάποιος συνάδελφος (γνωστός για την κυνική και πρακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων) στην Πάφο πριν από 15 -20 μέρες μου έλεγε όταν του είπα ότι έκανα αίτηση για Δικαστής ότι ¨Αν δεν βάλεις μέσο δεν κάμμεις τίποτε. Αν δεν φροντίσεις να πάρεις τηλέφωνα τους γνωστούς σου για να δημιουργήσεις τις ανάλογες συμμαχίες για να έχεις πλειοψηφία, τι πιθανότητες έχεις να σου δώσουν θέση;¨. Αθυρόστομος εγώ του είπα ¨Στα 37 μου π…στης δεν έγινα. Δεν θα γίνω τώρα. Κώλους στη ζωή μου ποτέ δεν έγλειψα. Θα πάω με την αξία μου¨. Δεν τον άκουσα. Ρομαντικός, πήγα διεκδικώντας θέση με την αξία μου πιστεύοντας ότι οι καθημερινές εμφανίσεις μου ενώπιον Δικαστηρίων αλλά και εμφανίσεις ενώπιον του Εφετείου σε διάφορες υποθέσεις, ως επίσης και η συγγραφή 2 βιβλίων νομικού περιεχομένου (¨Νομολογιακή Προσέγγιση της Ποινής¨ και ¨Διάταγμα Αποζημίωσης και Διάταγμα Είσπραξης¨) θα αποτελούσαν προσόντα για να μου εμπιστευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία μια θέση Δικαστή. Το αποτέλεσμα αρνητικό.

Είναι απορίας άξιον, πως μέσα σε ούτε 24 ώρες, από 1 σύνολο 50 – 60 υποψηφίων, 12 άνθρωποι αποφάσισαν ποιοι είναι ικανοί και ποιοι δεν είναι ικανοί για να γίνουν Δικαστές. Αλήθεια, πότε πρόλαβαν; Τι τέθηκε ενώπιον τους; Τι έλαβαν υπόψιν; Τι δεν έλαβαν υπόψιν; Πως αξιολόγησε ο καθένας τους τον κάθε υποψήφιο;

Με ποια κριτήρια έκρινε ο κάθε ένας από τους 12 Δικαστές ποιός έχει την ικανότητα να είναι ή όχι Δικαστής; Πως αιτιολόγησε ο κάθε Δικαστής την απόφαση του για τον κάθε υποψήφιο; Ποια ήταν η τελική ετυμηγορία του καθενός από τους 12; Και ποιά ήταν η ετυμηγορία συνολικά για τον κάθε υποψήφιο; Αυτά τα ερωτήματα θα ήταν καλά κάποτε να τα απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Αλήθεια, ποιά διαφάνεια υπάρχει στους διορισμούς των Δικαστών όταν ο διορισμός ενός ατόμου το οποίο είναι επιφορτισμένο με το να απονέμει δικαιοσύνη γίνεται μέσα από αυτή τη θεοσκότεινη διαδικασία; Και ποιοι παράγοντες διεισδύουν σε αυτή τη θεοσκότεινη διαδικασία για να φέρουν το τελικό αποτέλεσμα; Πόσο άραγε απασχολεί το γεγονός αυτό … εάν απασχολεί καθόλου τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Και γιατί σε 1 κράτος που απαιτεί να το σέβονται, η διαδικασία για το διορισμό προσώπου το οποίο είναι επιφορτισμένο με το καθήκον να απονέμει δικαιοσύνη δεν ελέγχεται; Ο πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν ενοχλούνται από τη συνεχή ψιθυρολογία σε σχέση με τους διορισμούς Δικαστών; Αλλά και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, τι έχει κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό του από όλη αυτή τη ψιθυρολογία; Ψιθυρολογία που εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Το άκρως σοβαρό αυτό θέμα φαίνεται να μην απασχολεί αλλά και ούτε να ενοχλεί το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και τον κατά τ’ άλλα συμπαθή πρόεδρο του Μίρων Νικολάτο, αλλά φαίνεται να αποτελεί μέγα θέμα η σειρά κατάθεσης στεφάνων σε μνημόσυνα, σε σημείο μάλιστα που ο κ. Νικολάτος να αποστείλει πρόσφατα και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το πιο πάνω θέμα. Τα στεφάνια!!!

Είναι δικαίωμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των μελών του να συμπεριφέρονται όπως αυτοί νομίζουν ότι είναι ορθό. Είναι όμως επίσης δικαίωμα του πολίτη που σκέφτεται το καλό του τόπου αλλά και την ύπαρξη διαφάνειας, να απαιτεί την αλλαγή της απαράδεκτης αυτής πρακτικής. Όσο η Κυβέρνηση, η Βουλή, η κοινωνία, αλλά και εμείς οι πολίτες ξεχωριστά, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, η διαιώνιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης θα συνεχίζεται έχοντας στο τέλος της ημέρας τους Δικαστές που μας αξίζουν … με τις αποφάσεις που μας αξίζουν …

Στο χέρι μας είναι τις αλλάξουμε … αν προσδοκούμε σε 1 καλύτερο μέλλον …

Τόσο απλά.

Σάββας Ζαννούπας Πάφος 14-06-2017

*Δικηγόρος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ